Pazarlás: amikor a főnök helyett a titkárnő dönt

2010. október 16. 17:02

A tudatosság hiánya - röviden így summázható az energiaköltségekkel kapcsolatos hozzáállás a kis- és középméretű hazai vállalatok és intézmények gyakorlatában. A BellResearch Energia Riport kutatása rámutatott, hogy bár e kör közel 800 milliárd forintot költ áramra és gázra, csak kevesen szánnak kellő energiát ezekre a kérdésekre. Ugyan valóban lehetne megtakarítani, de ennek talán nem az odafigyelés megspórolása a legmegfelelőbb módja.

A kutató- és tanácsadócég a MentorPartner közreműködésével átfogó felmérést készített a 10 fő feletti hazai vállalatok és intézmények áram- és gázpiacáról, mélyrehatóan elemezve a top 1000 nagyfogyasztó alatti, a szolgáltatók számára kevésbé ismert szegmensek fogyasztási sajátosságait, elégedettségét és döntési preferenciáit.

Az Energia Riportban a kutatók az energiaköltségek csökkentésének lehetőségeit is vizsgálták; az erre törekvők két eltérő megközelítést alkalmazhatnak. Megtakarítás elérhető egyrészt a felhasznált mennyiség csökkentésével, amit például szigorúbb házon belüli szabályozással, illetve az energiahatékonyságot fokozó beruházásokkal lehet megvalósítani. A másik út a beszerzési árak csökkentése, ehhez jobb szerződéses feltételekre, a kereskedők versenyeztetésére vagy beszerzési társuláshoz való csatlakozásra van szükség. Persze a két megközelítés kombinációja is alkalmazható.

Milyen rendszerességgel figyelik az energetikai piac változásait, hogy hol érhető el kedvezőbb ajánlat?


Mindkét metódus feltételezi azonban, hogy a döntéshozó tisztában legyen úgy a saját fogyasztási szokásaival és igényeivel, mint a piaci viszonyokkal - mutatott rá Virágh Miklós, a BellResearch kutatási igazgatóhelyettese. Épp ezek azok a dimenziók, ahol a tanulmány igen komoly hiányosságokat tár fel. A vállalatok és intézmények "energiaügyekben illetékes döntéshozói" az esetek közel felében nem tudták volumenben kifejezni saját felhasználásukat, negyedük pedig a ráfordításaival sem volt tisztában. Pedig az eredmények szerint a működéshez kapcsolódó, nem anyag- vagy bérjellegű kiadások közel kétötödét az energiaköltségek teszik ki, ami egy szerződő cégre, illetve intézményre vetítve évente 12 millió forintos áram-, és közel 17 milliós gázszámlát jelent.

A döntéshozók energiakérdésekhez való viszonyulására jellemző, hogy csak minden második megkérdezett tartja jelentős tényezőnek cége versenyképessége szempontjából az energiaköltségek alakulását. A makrogazdasági adatok ezzel szemben arról árulkodnak, hogy Magyarország az energiahatékonyság terén lemaradásban van. A Világbank kimutatása szerint 2007-ben egységnyi energia felhasználásával idehaza 6,7$ értéket termeltünk meg, míg nyugati szomszédunknál 8,9 dollárnyit, azaz egyharmaddal többet; a dobogós Egyesült Királyságban pedig csaknem a mienk másfélszeresét. Akár észreveszik a vállalatok vezetői, akár nem, bőven akad ledolgozandó versenyhátrányunk.

Mennyire tartja jelentősnek az energetikai kiadásokat összességében, a cég versenyképessége szempontjából?


Persze a hazai kép sem egységes. Vannak felkészült, előrelátó vállalatvezetők, akik figyelik az energiakiadások alakulását, nyomon követik a piaci változásokat, versenyeztetik a beszállítóikat, intézkedéséket hoznak, beruháznak az energiatakarékosabb működés érdekében. De az (energia)tudatos vezető ritka. A vizsgált entitások mindössze 40%-a tett vagy tervez lépéseket az energia-költségszint csökkentésére, aminek csak egy töredéke beruházás-igényes fejlesztés, többsége átszervezés, szigorúbb belső szabályozás. Négyből egy cég, illetve ennél is kevesebb intézmény keresett meg ajánlatkéréssel legalább egy áramkereskedőt az utóbbi egy évben, a gázpiac vonatkozásában pedig még alacsonyabb arányokat láthatunk, pedig a liberalizált piacon ezt bárki megtehetné. Hasonlóképp a célcsoport ötöde még évi egy alkalommal sem készít felülvizsgálatot energiaköltségei alakulásáról, a kutatás szerint 15% pedig nem szokta ellenőrizni a számlán feltüntetett tételeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a szektor jellegéből adódóan a végső szót szinte valamennyi kérdésben az első számú vezető mondja ki, gyakran ez csak adminisztratív lezáró aktus. Érzékletes tény, hogy az "energetikai döntéshozó" az esetek közel 20%-ában a titkárnő vagy az irodavezető. Ettől még persze lehetne szakmailag megalapozott, jól előkészített döntéseket hozni, de a kutatásban feltárt tények ezzel ellentétes gyakorlatról árulkodnak. Tudatos, felkészült vevők nélkül pedig a legjobb szabályozás, a legszigorúbb versenyhatóság sem tehet sokat. A liberalizált energiapiac idehaza sokaknak még újdonság, aminek működését meg kell tanulnunk - a keresleti és kínálati oldalnak egyaránt. Rég tudjuk, energia nem vész el, csak átalakul. Amit ma tanulásra, a piac megismerésére áldozunk, az holnap versenyelőnyünkké válhat.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?