24 °C Budapest

A nap grafikonja: egy hónapja jelentették be, mi történt azóta?

Pénzcentrum
2005. október 28. 12:44

Pontosan egy hónappal ezelőtt, szeptember 28-án jelentette be a kormány, hogy mind az idei, mind a jövő évi államháztartási hiánycélt jelentősen felfelé módosítja, elsősorban az uniós módszertan szerinti autópálya-elszámolások miatt. Ez, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök következő hetekbeli nyilatkozatai az euró 2010-es bevezetésének valószínűségét tovább csökkentették. A piacon látványos változások következtek be: a forint több hullámban, de szinte folyamatosan gyengült az euróhoz képest. A bejelentéskori 248-as forint/euró árfolyam egyéb külső hatások miatt is a 254-es szint fölé emelkedett. Jelenleg a magyar fizetőeszköz kb. másfél százalékkal gyengébb az euróhoz viszonyítva, mint egy hónapja. Az állampapírok másodpiacán ennél lényegesen komolyabb változások következtek be, melyre az alábbi fontos ábra is felhívja a figyelmet.


A már egyébként is emelkedőben lévő hozamoknak (kiárazódó kamatcsökkentések a korábbi túlzott rally után, egyensúlyi aggodalmak) további jelentős lökést adott a kedvezőtlen költségvetési hírek hivatalos beismerése. A hozamgörbe hosszabb vége lényegesen nagyobb hozamemelkedést mutatott, mint a rövid oldal, mely a konvergencia-befektetők további bizalomvesztésével, illetve egyéb, feltörekvő piacokra jellemző változásokkal is összefüggésben állt.

2005.09.28 14:58
Beigazolódtak a kiszivárgott információk - elképesztő számok az államháztartási hiányról (5.)

Az euró 2010-es bevezetéséhez elméletileg bő négy évre vagyunk. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben már csak minimálisnak kellene lennie az euró-zóna és a magyar 5 éves piaci hozamok közötti különbségnek. A magyar és az euró-zóna zérókupon-hozamaiból könnyedén származtatható az ennek bemutatására szolgáló 5 év múlvai 5 éves magyar hozamfelár az euró-zóna hozama felett (5X5-ös forward spread). Ez jól mutatja, hogy Magyarország közeledik-e az euró-bevezetéshez, vagy sem, a konvergencia-sztori alapján a hozamfelár szűkülése működik-e nálunk, vagy sem.

Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a bejelentést követően két hét alatt az addigi 175 bp körüli felár 240 bp-ig felszaladt. Ezt követően azonban mintegy 20 bp-os hozamcsökkenés következett be a mai napi adatok alapján (ebben koalíciós megállapodásoknak fontos szerepe lehet).

2005.10.17 11:12
Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most tehát még mindig mintegy 45 bp-tal állunk magasabban a hozamfelár tekintetében, mint a bejelentést közvetlenül megelőző napon, azaz lényegesen távolodtunk a 2010-es euró-bevezetéstől, a dátum realitása jelentősen csökkent.

Az alábbi grafikon ezek mellett arra is rámutat, hogy valamelyest a lengyel 2010-re célzott euró-bevezetés is hiteltelenebbé vált (politikai bizonytalanság a választások után, nehezen formálódó koalíció). A cseh és a szlovák forward kamatprémium ugyanakkor már csak minimális mértékben (mintegy 10-15 bp-tal) tér el az euró-zónáétól. Ez arra utal, hogy a piacok szinte biztosra veszik: 2010-ben Csehországban és Szlovákiában már euróval fizethetnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15