A nap grafikonja: egy hónapja jelentették be, mi történt azóta?

Pénzcentrum
2005. október 28. 12:44

Pontosan egy hónappal ezelőtt, szeptember 28-án jelentette be a kormány, hogy mind az idei, mind a jövő évi államháztartási hiánycélt jelentősen felfelé módosítja, elsősorban az uniós módszertan szerinti autópálya-elszámolások miatt. Ez, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök következő hetekbeli nyilatkozatai az euró 2010-es bevezetésének valószínűségét tovább csökkentették. A piacon látványos változások következtek be: a forint több hullámban, de szinte folyamatosan gyengült az euróhoz képest. A bejelentéskori 248-as forint/euró árfolyam egyéb külső hatások miatt is a 254-es szint fölé emelkedett. Jelenleg a magyar fizetőeszköz kb. másfél százalékkal gyengébb az euróhoz viszonyítva, mint egy hónapja. Az állampapírok másodpiacán ennél lényegesen komolyabb változások következtek be, melyre az alábbi fontos ábra is felhívja a figyelmet.


A már egyébként is emelkedőben lévő hozamoknak (kiárazódó kamatcsökkentések a korábbi túlzott rally után, egyensúlyi aggodalmak) további jelentős lökést adott a kedvezőtlen költségvetési hírek hivatalos beismerése. A hozamgörbe hosszabb vége lényegesen nagyobb hozamemelkedést mutatott, mint a rövid oldal, mely a konvergencia-befektetők további bizalomvesztésével, illetve egyéb, feltörekvő piacokra jellemző változásokkal is összefüggésben állt.

2005.09.28 14:58
Beigazolódtak a kiszivárgott információk - elképesztő számok az államháztartási hiányról (5.)

Az euró 2010-es bevezetéséhez elméletileg bő négy évre vagyunk. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben már csak minimálisnak kellene lennie az euró-zóna és a magyar 5 éves piaci hozamok közötti különbségnek. A magyar és az euró-zóna zérókupon-hozamaiból könnyedén származtatható az ennek bemutatására szolgáló 5 év múlvai 5 éves magyar hozamfelár az euró-zóna hozama felett (5X5-ös forward spread). Ez jól mutatja, hogy Magyarország közeledik-e az euró-bevezetéshez, vagy sem, a konvergencia-sztori alapján a hozamfelár szűkülése működik-e nálunk, vagy sem.

Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a bejelentést követően két hét alatt az addigi 175 bp körüli felár 240 bp-ig felszaladt. Ezt követően azonban mintegy 20 bp-os hozamcsökkenés következett be a mai napi adatok alapján (ebben koalíciós megállapodásoknak fontos szerepe lehet).

2005.10.17 11:12
Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most tehát még mindig mintegy 45 bp-tal állunk magasabban a hozamfelár tekintetében, mint a bejelentést közvetlenül megelőző napon, azaz lényegesen távolodtunk a 2010-es euró-bevezetéstől, a dátum realitása jelentősen csökkent.

Az alábbi grafikon ezek mellett arra is rámutat, hogy valamelyest a lengyel 2010-re célzott euró-bevezetés is hiteltelenebbé vált (politikai bizonytalanság a választások után, nehezen formálódó koalíció). A cseh és a szlovák forward kamatprémium ugyanakkor már csak minimális mértékben (mintegy 10-15 bp-tal) tér el az euró-zónáétól. Ez arra utal, hogy a piacok szinte biztosra veszik: 2010-ben Csehországban és Szlovákiában már euróval fizethetnek.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?