21 °C Budapest

A nap grafikonja: egy hónapja jelentették be, mi történt azóta?

Pénzcentrum
2005. október 28. 12:44

Pontosan egy hónappal ezelőtt, szeptember 28-án jelentette be a kormány, hogy mind az idei, mind a jövő évi államháztartási hiánycélt jelentősen felfelé módosítja, elsősorban az uniós módszertan szerinti autópálya-elszámolások miatt. Ez, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök következő hetekbeli nyilatkozatai az euró 2010-es bevezetésének valószínűségét tovább csökkentették. A piacon látványos változások következtek be: a forint több hullámban, de szinte folyamatosan gyengült az euróhoz képest. A bejelentéskori 248-as forint/euró árfolyam egyéb külső hatások miatt is a 254-es szint fölé emelkedett. Jelenleg a magyar fizetőeszköz kb. másfél százalékkal gyengébb az euróhoz viszonyítva, mint egy hónapja. Az állampapírok másodpiacán ennél lényegesen komolyabb változások következtek be, melyre az alábbi fontos ábra is felhívja a figyelmet.


A már egyébként is emelkedőben lévő hozamoknak (kiárazódó kamatcsökkentések a korábbi túlzott rally után, egyensúlyi aggodalmak) további jelentős lökést adott a kedvezőtlen költségvetési hírek hivatalos beismerése. A hozamgörbe hosszabb vége lényegesen nagyobb hozamemelkedést mutatott, mint a rövid oldal, mely a konvergencia-befektetők további bizalomvesztésével, illetve egyéb, feltörekvő piacokra jellemző változásokkal is összefüggésben állt.

2005.09.28 14:58
Beigazolódtak a kiszivárgott információk - elképesztő számok az államháztartási hiányról (5.)

Az euró 2010-es bevezetéséhez elméletileg bő négy évre vagyunk. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben már csak minimálisnak kellene lennie az euró-zóna és a magyar 5 éves piaci hozamok közötti különbségnek. A magyar és az euró-zóna zérókupon-hozamaiból könnyedén származtatható az ennek bemutatására szolgáló 5 év múlvai 5 éves magyar hozamfelár az euró-zóna hozama felett (5X5-ös forward spread). Ez jól mutatja, hogy Magyarország közeledik-e az euró-bevezetéshez, vagy sem, a konvergencia-sztori alapján a hozamfelár szűkülése működik-e nálunk, vagy sem.

Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a bejelentést követően két hét alatt az addigi 175 bp körüli felár 240 bp-ig felszaladt. Ezt követően azonban mintegy 20 bp-os hozamcsökkenés következett be a mai napi adatok alapján (ebben koalíciós megállapodásoknak fontos szerepe lehet).

2005.10.17 11:12
Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most tehát még mindig mintegy 45 bp-tal állunk magasabban a hozamfelár tekintetében, mint a bejelentést közvetlenül megelőző napon, azaz lényegesen távolodtunk a 2010-es euró-bevezetéstől, a dátum realitása jelentősen csökkent.

Az alábbi grafikon ezek mellett arra is rámutat, hogy valamelyest a lengyel 2010-re célzott euró-bevezetés is hiteltelenebbé vált (politikai bizonytalanság a választások után, nehezen formálódó koalíció). A cseh és a szlovák forward kamatprémium ugyanakkor már csak minimális mértékben (mintegy 10-15 bp-tal) tér el az euró-zónáétól. Ez arra utal, hogy a piacok szinte biztosra veszik: 2010-ben Csehországban és Szlovákiában már euróval fizethetnek.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem