14 °C Budapest

A nap grafikonja: egy hónapja jelentették be, mi történt azóta?

Pénzcentrum
2005. október 28. 12:44

Pontosan egy hónappal ezelőtt, szeptember 28-án jelentette be a kormány, hogy mind az idei, mind a jövő évi államháztartási hiánycélt jelentősen felfelé módosítja, elsősorban az uniós módszertan szerinti autópálya-elszámolások miatt. Ez, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök következő hetekbeli nyilatkozatai az euró 2010-es bevezetésének valószínűségét tovább csökkentették. A piacon látványos változások következtek be: a forint több hullámban, de szinte folyamatosan gyengült az euróhoz képest. A bejelentéskori 248-as forint/euró árfolyam egyéb külső hatások miatt is a 254-es szint fölé emelkedett. Jelenleg a magyar fizetőeszköz kb. másfél százalékkal gyengébb az euróhoz viszonyítva, mint egy hónapja. Az állampapírok másodpiacán ennél lényegesen komolyabb változások következtek be, melyre az alábbi fontos ábra is felhívja a figyelmet.


A már egyébként is emelkedőben lévő hozamoknak (kiárazódó kamatcsökkentések a korábbi túlzott rally után, egyensúlyi aggodalmak) további jelentős lökést adott a kedvezőtlen költségvetési hírek hivatalos beismerése. A hozamgörbe hosszabb vége lényegesen nagyobb hozamemelkedést mutatott, mint a rövid oldal, mely a konvergencia-befektetők további bizalomvesztésével, illetve egyéb, feltörekvő piacokra jellemző változásokkal is összefüggésben állt.

2005.09.28 14:58
Beigazolódtak a kiszivárgott információk - elképesztő számok az államháztartási hiányról (5.)

Az euró 2010-es bevezetéséhez elméletileg bő négy évre vagyunk. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben már csak minimálisnak kellene lennie az euró-zóna és a magyar 5 éves piaci hozamok közötti különbségnek. A magyar és az euró-zóna zérókupon-hozamaiból könnyedén származtatható az ennek bemutatására szolgáló 5 év múlvai 5 éves magyar hozamfelár az euró-zóna hozama felett (5X5-ös forward spread). Ez jól mutatja, hogy Magyarország közeledik-e az euró-bevezetéshez, vagy sem, a konvergencia-sztori alapján a hozamfelár szűkülése működik-e nálunk, vagy sem.

Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a bejelentést követően két hét alatt az addigi 175 bp körüli felár 240 bp-ig felszaladt. Ezt követően azonban mintegy 20 bp-os hozamcsökkenés következett be a mai napi adatok alapján (ebben koalíciós megállapodásoknak fontos szerepe lehet).

2005.10.17 11:12
Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Most tehát még mindig mintegy 45 bp-tal állunk magasabban a hozamfelár tekintetében, mint a bejelentést közvetlenül megelőző napon, azaz lényegesen távolodtunk a 2010-es euró-bevezetéstől, a dátum realitása jelentősen csökkent.

Az alábbi grafikon ezek mellett arra is rámutat, hogy valamelyest a lengyel 2010-re célzott euró-bevezetés is hiteltelenebbé vált (politikai bizonytalanság a választások után, nehezen formálódó koalíció). A cseh és a szlovák forward kamatprémium ugyanakkor már csak minimális mértékben (mintegy 10-15 bp-tal) tér el az euró-zónáétól. Ez arra utal, hogy a piacok szinte biztosra veszik: 2010-ben Csehországban és Szlovákiában már euróval fizethetnek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem