17 °C Budapest

Felejtsd el az alacsony banki kamatokat: ötször többet is kaphatsz

Pénzcentrum
2014. március 20. 05:29

Ha lakásvásárlást tervezünk, akkor nagy valószínűséggel önerőre lesz szükségünk. Vannak ugyan trükkök, amikkel ez elkerülhető, azonban jóval kevesebb pénzt hagyhatunk a pénzintézeteknél, ha az önrészünk legalább a minimálisan elérhető 20 százalékot eléri. Ebben lehet segítségünkre a lakástakarékpénztári (LTP) megtakarítás, amely számos előnnyel bír más megtakarítási formákkal szemben. Tavaly az Aegon létrehozta saját lakástakarékját, így már négy szolgáltató közül választhatunk. Megnéztük, hogy a termékek miben hasonlítanak és miben különböznek. Összeszedtük azokat a pontokat, amik segíthetnek a nekünk leginkább megfelelő előtakarékosság kiválasztásában.

Több olyan célra elindíthatsz lakástakarékpénztári megtakarítást, ami lakással kapcsolatos, ezért szinte mindenkinek érdemes rászánni néhány percet, hogy megtudja, neki szüksége van-e erre a konstrukcióra. Tavaly óta már négy szolgáltató (Fundamenta, OTP, Erste, Aegon) termékei közül választhatunk, ha lakástakarék szerződést szeretnénk kötni, így már nehezebb a választás, ha dönteni kell a szolgáltatók között.

A négy pénztár hasonlít nagyon hasonlít egymásra, a futamidőben, az állami támogatásban és a felhasználási célban nincs eltérés. A különbség a termékek között

  • a kamatozásban;
  • a kiegészítő hitelben;
  • az akciókban rejlik.

Segítünk eligazodni az útvesztőben, ezért összeszedtük 10+1 pontban azt, hogy mire figyelj oda, mikor elindítod a megtakarításodat.

1. Állami támogatás
A legnyomósabb érv a lakástakarék indítása mellett évi 30 százalékos állami támogatás, ami minden befizetés után jár. A nyugdíjcélú megtakarításokkal ellentétben ez nem a személyi jövedelemadóból (SZJA) visszaigényelhető jóváírás, így az is tud élni vele, akinek nagyon alacsony, vagy egyáltalán nem fizet SZJA-t.

2. 10 százalék feletti hozam
Az állami támogatásnak köszönhetően az LTP akár jóval 10 százalék felett hozhat, ennek viszont van egy igen fontos feltétele.

3. Minél rövidebb legyen a tartam

Ez a feltétel nem más, mint, hogy minél rövidebb időre kössük a szerződést, mert a megtérülést így tudjuk maximalizálni. Ennek oka az, hogy az állami támogatás összege nem kamatos kamatozású, így tíz év múlva jóval kevesebbet fog érni a 30 százalékos állami támogatás, mint a futamidő elején. A legrövidebb választható futamidő egyébként négy év, a leghosszabb pedig tíz év.

4. Minden téren legfontosabb az időzítés

Ami megakadályozhatja a legrövidebb konstrukció elindítását, az elsősorban az, hogy a megtakarított összeg felhasználását nem négy év múlva, hanem ennél távolabbi időpontban tervezzük. Érdemes kiszámolni, hogy mennyivel csökken a megtérülésünk a hosszabb futamidő mellett. A másik lehetőség, hogy hamarabb van szükségünk pénzre, ebben az esetben is jobban járunk, ha megvárjuk a futamidő végét.

5. Korábban van szükség a pénzre

Előfordulhat, hogy váratlan esemény történik a lakásunkkal, így a felújításra hirtelen nagyobb összegre lesz szükségünk. Ha pedig még nem telt le a négy év, akkor van olyan pénztár, ahol lehetőség van áthidaló hitel felvételére is.

6. Már van hitelem, miért fizessem ezt is?

Sokaknak már van felvett hitelük, azonban ez nem kizáró tényező, ugyanis a felvehető összeget nem csak lakásvásárlásra, felújításra, és korszerűsítésre, hanem a korábbi lakáshitel törlesztésére is fel lehet használni. Ez főleg akkor érdekes, ha a megtakarításunk megtérülése magasabb a hitelünk teljes hiteldíjmutatójánál (THM).

7. Árfolyamgáttal is nyerő konstrukció

A devizahitelek esetén az árfolyamgát által felszabadított összeget érdemes LTP-be tenni, hogy az árfolyamgát lejáratakor jelentős mértékben csökkenthessük az adósságunkat. Ennek köszönhetően a havi törlesztőnk akár az árfolyamgát ideje alatti törlesztőnknél is kevesebb lehet. Lényeges, hogy ez csak a lakáscélú hiteleknél működik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


8. Ha több, mint 20 ezer forintot tennél félre havonta

A lakástakarék esetében a legmagasabb befizethető összeg havonta 20 ezer forint, és fejenként csak egy LTP indítható. Viszont az LTP hozzátartozókra, sőt a gyermekek nevére is köthető, így az egy szerződéssel maximálisan megtakarítható összeg többszörösét is félre tudjuk tenni. Ezzel párhuzamosan a felvehető hitelösszeg is növekszik.

9. Nem elég az önerőhöz a pénz
Előfordulhat, hogy nem elegendő a futamidő végén visszakapott összeg az önerőhöz, így lehetőségünk van (már a futamidő elején eldöntve) kedvezményes hitelfelvételre. A felvehető hitel fix kamatozású, így nem kell félnünk hosszútávon sem, hogy megemelkedik a hitelünk törlesztőrészlete.

10. Nem kötelező azonnal felvenni a hitelt
Később is van lehetőségünk hitelt felvenni a futamidő alatt, azonban előfordulhat, hogy más feltételekkel. Az is lehetséges, hogy meghosszabbítjuk a megtakarítás futamidejét, így összegyűjtve plusz összeget, azt viszont tartsuk szem előtt, hogy így a hozam is csökken. Ha a lejáratkor még nem szeretnénk lakást venni vagy felújítani, akkor a futamidőt meghosszabbíthatjuk, így a felhasználáshoz igazítva a lakás-előtakarékosságot.

+1. Mindig van akció

A szoros verseny miatt szinte mindig találunk olyan konstrukciót, ami valamilyen akciót hordoz magában, vagy valamilyen extra szolgáltatást nyújt. Ezekkel a pluszokkal élve költségeket úszhatunk meg, vagy rugalmasabbá tehetjük megtakarításunkat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm