15 °C Budapest
Bird eye view: Pecs, Pius church and university city

Ezt rengeteg felvételiző mulasztja el ilyenkor: évekig szívhatják a fogukat miatta

2023. január 30. 08:16

Közeleg a felvételi határidő, így ebben az időszakban hangsúlyosan fontos a pályaorientáció, de méginkább az önismeret fontossága, hogy a fiatal tisztában legyen érdeklődési köreivel, melynek birtokában döntést tud hozni jövőjével kapcsolatban. A HelloVidék kérdéseire az idei évi felvételivel kapcsolatban, hogy mely képzések iránt nagy az érdeklődés, milye szakmát érdemes választania egy mai fiatalnak, a Pécsi Tudományegyetem válaszolt.

"A fontos az, hogy az adott képzést őszinte érdeklődéssel és elköteleződéssel válassza ki a fiatal. Ezeket kamatoztatva a munkaerőpiacon bárhol büszkén megállhatják a helyüket. A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatai alapján a PTE-n végzett hallgatók gyorsabban és jövedelmezőbb álláshoz jutnak, mint az országos diplomás átlag, és közülük alig több mint 21% volt 3 hónapnál hosszabban munkanélküli" - közölte az egyetem a lap kérdésére.

Az intézmény szerint azok számára, akik inkább szakmát tanulnának és nem a felsőoktatásban, a legfontosabb, hogy figyelembe vegyék a saját érdeklődési körüket a döntés során. Fontos, hogy az alapján döntsenek a fiatalok, mit csinálnak szívesen, mik az erősségeik, milyen munkakörülményekben tudja igazán elképzelni magát- csapatban dolgozik könnyebben vagy egyedül, stb. Azt ajánlják, hogy a továbbtanulás előtt állók minél több pályaorientációs programon vegyenek részt, legyen szó önismereti tesztek kitöltéséről vagy szakmai beszélgetésekről.

A teljes a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?