20 °C Budapest
Bird eye view: Pecs, Pius church and university city

Ezt rengeteg felvételiző mulasztja el ilyenkor: évekig szívhatják a fogukat miatta

2023. január 30. 08:16

Közeleg a felvételi határidő, így ebben az időszakban hangsúlyosan fontos a pályaorientáció, de méginkább az önismeret fontossága, hogy a fiatal tisztában legyen érdeklődési köreivel, melynek birtokában döntést tud hozni jövőjével kapcsolatban. A HelloVidék kérdéseire az idei évi felvételivel kapcsolatban, hogy mely képzések iránt nagy az érdeklődés, milye szakmát érdemes választania egy mai fiatalnak, a Pécsi Tudományegyetem válaszolt.

"A fontos az, hogy az adott képzést őszinte érdeklődéssel és elköteleződéssel válassza ki a fiatal. Ezeket kamatoztatva a munkaerőpiacon bárhol büszkén megállhatják a helyüket. A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatai alapján a PTE-n végzett hallgatók gyorsabban és jövedelmezőbb álláshoz jutnak, mint az országos diplomás átlag, és közülük alig több mint 21% volt 3 hónapnál hosszabban munkanélküli" - közölte az egyetem a lap kérdésére.

Az intézmény szerint azok számára, akik inkább szakmát tanulnának és nem a felsőoktatásban, a legfontosabb, hogy figyelembe vegyék a saját érdeklődési körüket a döntés során. Fontos, hogy az alapján döntsenek a fiatalok, mit csinálnak szívesen, mik az erősségeik, milyen munkakörülményekben tudja igazán elképzelni magát- csapatban dolgozik könnyebben vagy egyedül, stb. Azt ajánlják, hogy a továbbtanulás előtt állók minél több pályaorientációs programon vegyenek részt, legyen szó önismereti tesztek kitöltéséről vagy szakmai beszélgetésekről.

A teljes a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem