18 °C Budapest
A young student reaching to select a book from the top shelf in a public library.

Tömegével választják a fiatalok ezt a pályát: az alacsony fizetésekbe bele se gondolnak?

2021. június 18. 16:22

A gazdasági szakok mellett idén is bölcsészképzésekre jelentkezett a legtöbb felvételiző, több mind 17 ezren jelöltek meg ilyen alap- vagy mesterszakot. De vajon milyen fizetésekre számíthatnak pályakezdőként?

A diplomáspálya-követési rendszer (DPR) legfrissebb statisztikái alapján a bölcsészképzéseken tanulók több mint 36 százaléka már végzősként dolgozott - írja az Eduline. A 2017/18-as tanévben abszolvált hallgatók 2021-ben átlagosan bruttó 284 161 forintot kerestek. A legjobban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett hallgatók keresnek, bruttó átlagfizetésük meghaladhatja a 320 ezer forintot, a második helyen állnak azok, akik a Károli Gáspár Református Egyetemen végeztek, az ő fizetésük kicsivel több 300 ezer. A harmadik helyen a Debreceni Egyetem hallgatói állnak a 280 ezer forintos fizetéssel.

A bölcsészek átlagosan 60 nap alatt tudnak elhelyezkedni, a végzettek nagy része (egészen pontosan 78,5 százaléka) a versenyszférában talál munkát.

Tanárhiány és pedagógusfizetések

A sokat emlegetett tanárhiány mellett nem meglepő, hogy a pedagógusképzések friss diplomásainak több mint 88 százaléka a saját szakmájában tud elhelyezkedni. A fizetés viszont kifejezetten alacsony: a bruttó átlagkereset 226 077 forint, de még a legmagasabb fizetéssel rendelkezők keresete sem éri el a 250 ezer forintot (a kezdő pedagógusok bére ennél is alacsonyabb, a különbség oka, hogy a pályakövetési statisztikákban azok is szerepelnek, akik más területen helyezkedtek el). A tanároknál kevesebbet csak a művészetközvetítés képzési területen diplomázók keresnek: bruttó 212 830 forintot.

Melyik munkakörben lehet a legtöbbet keresni?

A kutatás kitér arra is, hogy a különböző munkakörökben mennyit keresnek a bölcsészek - az ún. "magasan képzett ügyintézőként" dolgozók átlagosan bruttó 453 990 forintot kaphatnak havonta, míg a kereskedelmi és értékesítési ügyintézők, ügynökök 380 857 forintos havi fizetéssel kalkulálhatnak. Az ügyfélkapcsolati területen dolgozók 380 176 forintos átlagfizetésre számíthatnak, az irodai, ügyviteli feladatokat ellátók 373 708 forintosra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?