21 °C Budapest

Még nem késő: ezekkel az ajándékokkal játszva lesz gazdag és sikeres a gyereked

2020. december 15. 16:50

Bő egy hét maradt karácsonyig, így azok a szülők, nagyszülők, rokonok, akik még nem vették meg az ajándékot a gyerekeknek a családban, jobb, ha sietnek - még az expressz kiszállítás megoldható. Azoknak, akik még keresik a megfelelő ajándékot, ami nem csak szép vagy szórakoztató, hanem hasznos is, a Pénzcentrum most olyan ajándékötleteket gyűjtött össze, amelyek elősegítik, hogy a megajándékozott gyermek tudatosabb legyen a pénzügyek terén. 

2020-ban különösen fontos téma lehet a gyerekekkel, kamaszokkal egyaránt a pénz, pénzügyi tudatosság. A járvány nem csak egészségügyi krízist hozott, hanem gazdasági válságot is. A legtöbb családban több szó eshetett ebben az évben kiadásokról, hitelről, munkáról, bérről, és a gyerekek nem buták: tudják, hogy valami történik körülöttük, érzik a szülők szorongását, szeretnék megérteni a problémákat is. Ezért fontos, hogy a gyermek szintjén a szülők mindig beszéljenek a pénzről, hiszen az alapokat, elsődleges mintákat a családban fogja elsajátítani, nem az óvodában, iskolában.

Ahogy közeledik a karácsony, egyre inkább égetőbb kérdéssé válik, milyen ajándékot kapjon a gyerek, ami nem haszontalan? Idén a szülők fele több mint tízezer forintot tervez költeni, 40 százaléka pedig 5 000-10 000 forint közötti összeget szán gyerekenként a karácsonyi ajándékra egy december elején megjelent kutatás szerint. A felmérésben részt vevők 67 százaléka interneten veszi az ajándékokat és ahogy az eddigi években, idén is a legnépszerűbb játékkategóriák a kreatív, fejlesztő játékok, a társasjátékok és az örök klasszikus Lego készletek lesznek. 

Az idei slágerjátékok között a legtöbb társasjáték, amelyek között vannak kifejezetten olyan társasjátékok, melyek akár már 5 éves kortól ajánlottak, és pénzügyi témájúak. Vagy egyszerűen már a a gazdálkodást, stratégiai gondolkodást, vagy a számokat tanító játékok is hozzájárulhatnak, hogy a gyerek felnőttként tudatosabban kezelje a pénzt. Az elmúlt években pedig a társasjátékokkal is nagyot fordult a világ, már nem csak a - sokak szerint unalmas - Gazdálkodj okosan! létezik, rengeteg a hasznos és egyben szórakoztató játék. 

Az, hogy egy gyerek minél hamarabb találkozik a számokkal, mindenképpen jó dolog, de siettetni nem fogjuk tudni a számfogalom kialakulását - ez életkori sajátosság, és 6-7 éves koráig várni kell rá. Viszont érdemes már óvodás korban megismertetni vele a számokat, hogy az ne legyen ismeretlen

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Himer Csilla pénzpedagógus. Erre természetesen kiválóak a társasok is, de va rengeteg más hasznos alternatíva, ami segít a gyermeknek ismerkedni a pénzzel, illetve megtanulni a használatát. Érettebb gyerekeknek pedig egy jól eltalált ajándékkal formálhatjuk úgy a szemléletét, hogy felnőttként ne legyenek pénzügyi gondjai. 

(Malac)persely

Örök klasszikus ajándék, és már a legkisebbeknek is érdekes lehet, akik még csak most ismerkednek a számok, érmék fogalmával. Már egy négyévesnek el kell kezdenie elsajátítani az alapvető számítási készségeket, de ezt nem csak a "hozz ide két almát" módszerrel gyakoroltathatják a szülők. Már ilyen kicsi korban nyugodtan számolhatunk pénzérméken, így a gyerek megismerkedik az érmék nevével, kiválogattathatjuk méretük alapján őket. Ehhez a játékos tanuláshoz egy persely jó segédeszköz lehet. 

Azzal pedig, ha valami olyan figurát ábrázol, amit a gyerek szívesen vesz a kezébe - nagy sláger az unikornis, vagy mesefigurák - akkor kedvet csinálunk neki a gyakorláshoz. Amikor pedig a gyermek már nagyobb, zsebpénzt kap, és a spórolással ismerkedik, akkor különösen jó, ha kéznél van egy persely. 

Manapság már szinte nincs olyan méretű, alakú, anyagú persely, amilyet nem kínálnak a boltok és az internet, tehát tökéletesen személyre szabható ajándék, és még hasznos is. Azon keresztül megtaníthatják a szülők azt is a gyermeknek, hogyan gyűjtsenek, miért fontos a spórolás. A saját pénzzel való gazdálkodás mérföldköve lehet az első persely.

Pénztárca

Szintén evidensnek tűnő ajándék, amely inkább a hasznos, mint a szórakoztató kategóriába esik. Viszont az első pénztárca inkább játék, mint használati tárgy: legyen pókemberes, jégvarázsos, kutyás-cicás, csillogó, minél jobban szereti a gyermek az első pénztárcáját, annál inkább fogja érdekelni a használata. Hogyha megbecsüli a pénztárcát, mindig magánál akarja majd hordani, tehát kéznél lesz, amikor kell - és nem akarja majd elveszíteni, vigyázni fog rá! 

Azért is jó egy pénztárca, mert már az egészen kis gyerekek is szeretik utánozni, amit a szüleik csinálnak: nyomkodni a TV-távirányítót, játékedényekben homoksütit sütni, játékfűnyírót tologatni, stb. Ugyanígy a boltban látják, ahogy a felnőttek papírokat cserélgetnek, vagy odaérintik a bankkártyájukat a terminálhoz. 

Már hatévesen egy gyerek tisztában van vele, hogy a vásárláshoz szükség van a pénzre vagy a plasztikkártyára. A gyerekek pedig nagyon szeretnek vásárolni, költeni a pénzt. Hogyha a gyermeknek van saját pénztárcája egyrészt eljátszhatja a vásárlást, utánozva a felnőtteket, másrészt vásárolhat saját magának a zsebpénzéből. Jó, ha a szülő erre bátorítja a gyermekét, hogy megtanulja a pénz értékét. 

Pénztárgép

A gyerekek körében nagy slágerjáték a pénztárgép: ezek készülnek fából, egyszerű formákkal, színekkel kisebbeknek, és akár már bonyolultabb, számlapos digitálisak is nagyobbaknak. Vannak gyerekek, akik "iskolásat" szeretnek játszani a plüssfiguráikkal, babáikkal, mások "rendőröset", míg egyes gyerekek a legjobban a "vásárlós" játékot szeretik. 

Hogyha egy kisgyerek ilyen érdeklődést mutat, ideális ajándék lehet számára a játékpénztárgép. Ezekbe a játékokba a szülő könnyedén bekapcsolódhat és megtaníthatja a gyermeknek, hogyan zajlik a fizetés a pénztárnál. Ráadásul a digitális pénztárgépekben beépített számológép is található, így már kiskorukban játszva sajátíthatják el a gyerekek ennek használatát. 

Abakusz

A legősibb számolóeszköz még ma is népszerű gyermekjáték, mert segít a számfogalom kialakulásában, és az alapvető számtani műveletek megértésében. Gyakran az előkészítő óvodák kelléke is az abakusz. 

A vizualitás, tapintás a kisgyermekek számára nagyban megkönnyítheti a számfogalom kialakulását, alapvető műveletek megértését. Ezt segíti az egyszerűsített, gyermekek számára készült fejlesztőjátéknak is használható abakusz. A különböző színű fagolyókkal eljátszhatja a gyermek a helyiértékeket is, amelyeket színekhez kapcsolva, vizuálisan könnyebb lesz később is átlátnia. Az összeadás, kivonás tanulásnál is mankót jelenthet a gyermeknek az abakusz használata. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Könyvek, mesék a pénzről

Sok családban kötelező ajándék a könyv karácsonykor, bármilyen korú gyermeknek lehet találni megfelelő, szórakoztató olvasmányt. Sokan választanak ismeretterjesztő könyveket, amelyek közül sok foglalkozik a pénzzel, a különböző érmékkel a világban.

Ezen túl egyre több mesekönyv is foglalkozik a pénz témájával, magyar szerzők művei között is találunk tanulságos köteteket, mint a Pénzmesék Himer Csillától, a Gazdag akarsz lenni te is? vagy A pénz nem fákon nő! Nógrádi Gábortól, vagy a Malacperselyben nincs kamat Bodnár Gézánétól. Vagy Csóka Judit meseterapeuta tavaly megjelent kötete a Mesék a pénzről, amelyek népmeséken keresztül dolgozza fel a témát. 

PC, video- és mobiljátékok

A digitális generáció tagjainak a figyelmét már lehet hogy jobban leköti egy számítógépes vagy Xbox játék, mint egy klasszikus Monopoly, vagy egy könyv. Ma már egyáltalán nem kell attól idegenkedni, hogy ilyen játékot válasszunk ajándékba - egyre inkább megszokott az, hogy az ajándék már nem fizikai, hanem élmény, jegy, így akár lehet egy PC játék is steamről.

Rengeteg típusú stratégiai játék létezik, ahol a játékosnak pénzzel és más erőforrásokkal kell gazdálkodnia, városokat, királyságokat, vagy akár galaktikus birodalmakat építgetve. Ez sem szól másról, mint a bevételek és kiadások egyensúlyban tartásáról, kockázatvállalásról, stb. 

De népszerűek például azok a mobil- illetve PC játékok is, ahol egy farmon gazdálkodnak a játékosok. Tulajdonképpen számtalan témájú játék létezik, és teljesen mindegy, hogy a gyermek egy vidámparkot igazgat benne, ókori birodalmakkal csatázik, vagy gondozza a virtuális veteményest: mindegyik ilyen típusú játék arra tanítja, hogyan kell beosztani, felhasználni a pénzét, erőforrásait, és hogyan tud fejlődni, terjeszkedni, növekedni. 

Manapság, amikor a számítógépes és videojátékok fejlesztő tulajdonságait már elismerik, és hirdetik, és a legkisebbek is nyomkodják már a tabletet, könyvek jelennek meg, hogy a játékot tereljék, segítsék (mint például a Minecraft esetében), és már tanórák kellékeivé váltak, egy szülőnek sem kell ódzkodnia tőlük. Ha pedig már játszik a gyerek valamivel, lehet hogy célszerűbb egy valós idejű stratégiai játékba ölnie az idejét, minthogy órákon át gyilkolja az élőhalottakat, vagy cukorkákat tologasson. 

Kifizetődő hobbi, munka

Már egy alsó tagozatos gyermeknek meg kell tanulnia, hogy mi az összefüggés a pénz és a munka között, mi a szerepe az életben a munkának, és mi alapján felelhet a "mi leszel, ha nagy leszel?" típusú kérdésekre. A legtöbb kisgyermek szeret árulni, üzeletelni, és pénz keresni: például részt venni - a szülők felügyeletével és támogatásával - a jótékonysági süti vásárokon, az iskolában matricákat, kártyákat cserélgetnek, vers- vagy rajzpályázatokon neveznek, vagy segítenek szatyrokat cipelni az idős szomszéd néninek pár száz forintért. 

A gyerekeket foglalkoztatja az üzletelés, vállalkozás, a pénzszerzés lehetőségei már egészen fiatal korban is.

A szülő, vagy más rokonok, könnyen ösztönözhetik a gyermeket arra, hogy próbáljon meg érdeklődésének, hobbijának segítségével "vállalkozni". Így ha kiskorában kipróbál egy "szakmát", ami a hobbija is, sok mindent megtanulhat a munkáról, fizetésről, adózásról, kereskedelemről, vállalkozásról. A legfontosabb, ha a szülő látja, hogy mi iránt mutat gyermeke érdeklődést, mutassa meg az utat, hogyan lehet akár az a hivatása, hogyan kereshet pénzt vele.

A mai gyerekek már nem mozdonyvezetők vagy cukrászok, hanem inkább influenszerek és divatdiktátorok szeretnének lenni, és nincs is ezzel semmi gond. Bármi is érdekli a gyermeket: a videózás, fényképezés, blogolás - támogassuk olyan ajándékkal, ami segítségére van, hogy a hobbija később akár szakma lehessen. Rengeteg tanfolyam van, ami ezekben segíthet.

Ha pedig a gyereket inkább a gyöngyékszer-készítés foglalkoztatja, vagy a kertészkedés, akkor ösztönözzük ezt az érdeklődését célzott ajándékkal, eszközökkel, amikre szüksége lehet. 

Pénz

Végül, de nem utolsó sorban a pénzajándék is segíti a pénzügyi tudatosságot - hiszen azzal lehet gyakorolni a legjobban, hogyan is bánunk a pénzzel. Persze, ha valaki nem szeretne csak egy borítékot adni, a pénzt más formában is odaadhatja, amivel még formálhatja is a gyerek szemléletét. Adhat az ajándékozó gyűjtői érmét például, nyereménybetétkönyvet, ajándékutalványt, -kártyát, vouchert is. 

Hogyha pedig végképp tanácstalan valaki az ajándékozásban, még mindig megteheti, hogy megkérdezi a gyereket, mire vágyik, mit szeretne. Úgy biztosan nem ad haszontalan ajándékot. Azt is megmondhatják a felnőttek a gyerekeknek, hogy nyugodtan kérhetnek pénzt is, ha gyűjtenek valamire - és erről beszélgethetnek vele. Mire gyűjtenek, az mennyibe kerül, honnan lesz rá pénzük - mindig érdemes akkor is ha pénzt adunk, mellé figyelmet, esetleg tanácsot is adni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem