28 °C Budapest
Szinte hihetetlen: ennyit költött 2 gyermeke iskolakezdésére Gombos Edina

Szinte hihetetlen: ennyit költött 2 gyermeke iskolakezdésére Gombos Edina

2020. augusztus 16. 15:02

Míg itthon alaphangon is 15-20 ezer forintba fáj egy gyermek beiskoláztatása, addig Floridában gyerekenként 14 ezer forintból is meg lehet vásárolni az iskolakezdéshez szükséges tanszereket. Sokan nem tudják, de a tengerentúlon, az akciókon túl, adómentességgel is segítik ebben az időszakban a családokat.

Mint ismert, a 2019/2020-as tanév második félévét, a koronavírus-járvány miatt, digitális oktatás keretében abszolválták Magyarországon a tanulók. Sokáig pedig azt sem lehetett tudni, hogy miként indul a 2020/2021-es tanév, de a kormány a héten végre bejelentette, hogy a normális, megszokott menetrend szerint indulhat a tanév szeptember 1-jén.

Mivel a bizonytalanság miatt sok szülő az utolsó pillanatig kivárt a nagybevásárlással, így nem meglepő, hogy a bejelentés után sokan a hónuk alá csapták a tanszerlistát, és elindultak a hazai áruházakba, bevásárlóközpontokba beszerezni a szükséges dolgokat. Épp tegnap írtunk arról, hogy a budaörsi IKEA gyakorlatilag megtelt.

Méregdrága augusztus vár a szülőkre

Némi segítséget jelent, hogy ősztől minden diák ingyen kapja a tankönyvet. Mint ismert, ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a nemzeti köznevelési törvény legújabb módosítása. A tankönyvellátás eddig az 1-9. évfolyamon volt ingyenes, ezt terjesztette ki még július elején az Országgyűlés mindenkire, aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul. Az intézkedésre idén 13,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

A szükséges tanszerekért, ruhákért, bútorokért, digitális eszközökért (és még sorolhatnánk)viszont továbbra is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek. Sok szülő panaszkodik a fórumokon arról, hogy hiába kapták meg a szükséges tanszerek listáját az iskolától júniusban, egészen egyszerűen nem tudják kigazdálkodni az árát idén.

Egy átlagos diák évkezdése alaphangon is 15-20 ezer forintra rúghat.

De az összeg könnyedén megsokszorozódhat. Beiskoláztatás esetén például nem ritka, hogy 80-100 ezer forintjába kerül a szülőknek, hogy az elsős kisdiákoknak mindent beszerezzenek. Pláne ott nehéz a családok helyzete, ahol a bevételek megcsappantak a koronavírus-válság miatt. De a nagycsaládosok is külön kategóriába sorolhatók, főként, ha minden gyerek egyszerre kezdi az iskolát; illetve az egyszülős családok helyzete is nagyon bizonytalan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Floridában 14 ezerből megvan egy gyerek

"Indul az ISKOLA! Mennyibe kerül a tanévkezdés? Tanszerek, ruhák, cipők, táskák, elektronika!" címmel rakott ki nemrég hivatalos YouTue-csatornájára egy videót, a 2015 óta Floridában élő egykori magyar műsorvezető, Gombos Edina. Mint a vlog-epizódból kiderült, Floridában a 2020/2021-es tanév is távoktatásban indul.

Ettől függetlenül vannak bőven kötelezően beszerzendő tanszerek ott is: a két gyerek beiskoláztatása 94 dollárra rúgott, ez átszámolva kb. 14 ezer forint gyerekenként. Fontos hozzátenni azonban, hogy az USA-ban azzal támogatják a szülőket, hogy minden évben ilyenkor, 3 napon keresztül, adómentesen vásárolhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?