11 °C Budapest

Szinte hihetetlen: ennyit költött 2 gyermeke iskolakezdésére Gombos Edina

2020. augusztus 16. 15:02

Míg itthon alaphangon is 15-20 ezer forintba fáj egy gyermek beiskoláztatása, addig Floridában gyerekenként 14 ezer forintból is meg lehet vásárolni az iskolakezdéshez szükséges tanszereket. Sokan nem tudják, de a tengerentúlon, az akciókon túl, adómentességgel is segítik ebben az időszakban a családokat.

Mint ismert, a 2019/2020-as tanév második félévét, a koronavírus-járvány miatt, digitális oktatás keretében abszolválták Magyarországon a tanulók. Sokáig pedig azt sem lehetett tudni, hogy miként indul a 2020/2021-es tanév, de a kormány a héten végre bejelentette, hogy a normális, megszokott menetrend szerint indulhat a tanév szeptember 1-jén.

Mivel a bizonytalanság miatt sok szülő az utolsó pillanatig kivárt a nagybevásárlással, így nem meglepő, hogy a bejelentés után sokan a hónuk alá csapták a tanszerlistát, és elindultak a hazai áruházakba, bevásárlóközpontokba beszerezni a szükséges dolgokat. Épp tegnap írtunk arról, hogy a budaörsi IKEA gyakorlatilag megtelt.

Méregdrága augusztus vár a szülőkre

Némi segítséget jelent, hogy ősztől minden diák ingyen kapja a tankönyvet. Mint ismert, ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a nemzeti köznevelési törvény legújabb módosítása. A tankönyvellátás eddig az 1-9. évfolyamon volt ingyenes, ezt terjesztette ki még július elején az Országgyűlés mindenkire, aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul. Az intézkedésre idén 13,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

A szükséges tanszerekért, ruhákért, bútorokért, digitális eszközökért (és még sorolhatnánk)viszont továbbra is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek. Sok szülő panaszkodik a fórumokon arról, hogy hiába kapták meg a szükséges tanszerek listáját az iskolától júniusban, egészen egyszerűen nem tudják kigazdálkodni az árát idén.

Egy átlagos diák évkezdése alaphangon is 15-20 ezer forintra rúghat.

De az összeg könnyedén megsokszorozódhat. Beiskoláztatás esetén például nem ritka, hogy 80-100 ezer forintjába kerül a szülőknek, hogy az elsős kisdiákoknak mindent beszerezzenek. Pláne ott nehéz a családok helyzete, ahol a bevételek megcsappantak a koronavírus-válság miatt. De a nagycsaládosok is külön kategóriába sorolhatók, főként, ha minden gyerek egyszerre kezdi az iskolát; illetve az egyszülős családok helyzete is nagyon bizonytalan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Floridában 14 ezerből megvan egy gyerek

"Indul az ISKOLA! Mennyibe kerül a tanévkezdés? Tanszerek, ruhák, cipők, táskák, elektronika!" címmel rakott ki nemrég hivatalos YouTue-csatornájára egy videót, a 2015 óta Floridában élő egykori magyar műsorvezető, Gombos Edina. Mint a vlog-epizódból kiderült, Floridában a 2020/2021-es tanév is távoktatásban indul.

Ettől függetlenül vannak bőven kötelezően beszerzendő tanszerek ott is: a két gyerek beiskoláztatása 94 dollárra rúgott, ez átszámolva kb. 14 ezer forint gyerekenként. Fontos hozzátenni azonban, hogy az USA-ban azzal támogatják a szülőket, hogy minden évben ilyenkor, 3 napon keresztül, adómentesen vásárolhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm