15 °C Budapest
Szegények vámszedői: hihetetlen pénzeket költöttek erre a családok

Szegények vámszedői: hihetetlen pénzeket költöttek erre a családok

2017. szeptember 17. 11:00

Közel minden második szülő 50 ezer forint feletti összeget fordít gyermeke beiskolázására. A háztartások fele előre felkészül a szeptemberi kiadásokra, a megkérdezett családok ötöde kölcsönből fedezi a tanévkezdetet.

A szülők fele több mint 50 ezer forintot szán a beiskolázásra, míg 14 százalékuk 40-50 ezer, 15 százalékuk 30-40 ezer, 14 százalékuk 20-30 ezer forint közötti összegből gazdálkodik - derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. több mint 500 ügyfele - elsősorban általános- és középiskolás gyermekkel rendelkező családok - körében végzett friss kutatásból. A válaszadók 7 százaléka kevesebb mint húszezer forintból oldja meg a beiskolázást. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a ruházat és az iskolai eszközök jelentik a legnagyobb kiadást ebben az időszakban.

Pénzcentrum vélemény
Fontos megjegyezni, hogy a Provident nem állítja, hogy a kutatása a magyar társadalomra reprezentatív lenne. Egy korábbi cikkünkből kiderül, hogy a Központ Statisztikai Hivatal adatai szerint gyermekenként 17 500, a Cofidis kutatása szerint pedig családonként 30 ezer forintba került a szülőknek az iskolakezdés. Érdekes ugyanakkor, hogy a jellemzően kevésbé hitelképes, szegényebb ügyfélkörre összpontosító Provident ügyfelei körében ilyen magas költési szintet figyelt meg. Erre több fajta magyarázat is lérezhet, felvethet kérdéseket a bank hitelfelvevőinek pénzügyi kulturális szintjével illetve a kutatás metodológiájával kapcsolatosan is, de nem szeretnénk találgatásokba bocsátkozni.

Idén tovább bővült azoknak a diákoknak a köre, akik ingyenes kapnak tankönyvet: a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem kellett erre költeniük, 17 százalékuk maximum 5 ezer forintot ad ki ilyesmire, és csupán 8 százalékuk fizet húszezer forint feletti összeget.

Az iskolakezdéssel járó költségek próba elé állítják a családok pénztárcáját: a felmérésben résztvevők 31 százaléka ebben az időszakban a havi bevételének 15-30 százalékát, míg minden negyedik válaszadó bevételének több, mint felét költi gyermekei beiskolázására. Ezt felismerve egyre több - az idén már minden második - szülő időben felkészült a tanévkezdéssel kapcsolatos többletkiadásokra, és előre félretette a szükséges összeget, miközben 2016-ban csak a válaszadók 41 százaléka vélekedett hasonlóan. A családok 12 százaléka családtagoktól kap anyagi segítséget, 19 százalékuk pedig pénzintézettől vesz fel kölcsönt erre a célra. A szülők 14 százaléka csak a legszükségesebb eszközöket vásárolja meg.

Nem csak a tanévkezdésnél, de az év során is felmerülnek nagyobb, iskolával kapcsolatos kiadások. A Provident kutatásában résztvevők szerint az osztálypénz, a gyermekek kirándulásának és étkeztetésének költsége jelentik a legnagyobb kiadást az év folyamán. A kötelező iskolai képzésen túl a megkérdezett szülők sportfoglalkozásokra, szakkörökre, nyelvtanfolyamokra, táborokra, illetve kulturális programokra költenek. A válaszadók 23 százaléka több mint 50 ezer forintot szán éves szinten fakultatív képzésekre és programokra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A ballagási és szalagavatóval kapcsolatos kiadások tekintetében is előrelátóbbak lettek a magyar családok. Idén a megkérdezettek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy előre félreteszi a szükséges összeget, ami 10 százalékos növekményt jelent 2016-hoz képest. Ezekre a költségekre a háztartások 11 százaléka családtagtól, 9 százaléka pedig pénzintézettől kér segítséget.

A középiskolás gyermekeket nevelő szülők 69 százaléka tervezi, hogy gyermeke valamilyen felsőfokú intézményben tanul tovább majd. A résztvevők 14 százaléka előre félretette a szükséges összeget, 9 százalékuk pedig elegendő forrással rendelkezik a képzéssel járó kiadások biztosítására. A szülők ötöde úgy gondolja, külső segítséget kell majd igénybe venniük: 4 százalék családtagtól kér kölcsön, 8 százalék hitelintézethez fordul kölcsönért, 6százalék pedig a diákhitelt választaná. Minden tizedik fiatal előreláthatóan dolgozni fog az egyetem mellett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16