17 °C Budapest
Olcsón is diplomázhatsz külföldön: így csíphetsz meg luxusösztöndíjat

Olcsón is diplomázhatsz külföldön: így csíphetsz meg luxusösztöndíjat

Pénzcentrum
2017. augusztus 28. 05:30

Diploma, amit a világ minden táján elfogadnak, magas színvonalú tudás, a legmodernebb eszközpark az iskolákban, nemzetközileg elismert szakemberek oktatnak - ezek mind jó érvek lehetnek a külföldi egyetemek mellett. Mindez persze nem olcsó, de vannak olyan ösztöndíjak is, amelyekkel egy fillérbe sem kerül? Utánajártunk, vajon még mindig a gazdagok kiváltsága a külföldi oktatás, vagy már átlag magyar családok is megengedhetik maguknak?

Sokak előtt már azzal óriási lehetőségek nyílnak meg, hogy elmondják, melyik egyetemen szerezték a diplomájukat. Egy jó hírű intézmény hatalmas előnyt jelenthet karrier terén. Ráadásul, aki külföldön szerez diplomát, aligha megkérdőjelezik az idegennyelv-ismeretét. Sok tekintetben nem csak más országokban, de itthon is előnyt jelenthetnek a külföldi tanulmányok.

A magyar egyetemisták körében a legnépszerűbb külföldi tanulási lehetőség az Erasmus ösztöndíj, amelyet aktív hallgatói jogviszonnyal igényelhetnek, és arra ad lehetőséget, hogy fél (vagy akár egy egész) tanévet valamelyik külföldi egyetemen töltsenek. Létezik már Erasmus Plusz program is, amivel pedig a friss diplomások szerezhetnek külföldi egyetemen gyakorlatot, például egy-egy kutatáshoz kapcsolódva.

Jelenleg is több száz magyar tanul brit egyetemeken, és ugyan a Brexit a hallgatók körében is nagy riadalmat keltett, valójában egyelőre semmilyen változást nem hozott. Ugyanúgy elérhető a magyarok számára is a kedvezményes diákhitel, mint eddig, sőt, talán még több ösztöndíjprogrammal csalogatják az angol egyetemek magukhoz a kelet-európai hallgatókat.

Elit egyetemekre, mint például az Oxford vagy a Cambridge, nagyon magas a felvételi követelménye. Kimagasló tanulmányi átlagra, és érettségre van szükség, versenyeredményekre, diákkonferenciákon való részvételre, és maga a felvételi eljárás is embert próbáló. A kisebb angol egyetemekre könnyebb bejutni: 4-4,5-ös átlag elég, és nem csak emelt szintű érettségit fogadnak el. A tandíj egységes, a most szeptemberben induló tanévnek 9 250 font (jelenlegi árfolyamon számolva 3 043 250 forint) az ára. Több egyetemnél is elérhető 2000 fontos részösztöndíj, de vannak olyan kirívó intézmények is, mint például a Newcastle-i egyetem, amely videós versenyt hirdetett a felvételizők között, a nyertesnek pedig elengedik az első év tandíját - tudta meg a Pénzcentrum Cseh Andreától, az International Education for Global Minds (IEC) tanácsadójától.

Szociális alapon is lehet ösztöndíjat kapni, ez évente legfeljebb 3000-3500 fontot. Ez ugyan nagyon jól hangzik, de drága Nagy-Britanniában az élet, a kollégiumi szállás Londonban évi 4000-5000 fontba kerülhet.

Az egyik legfontosabb követelmény, hogy a felvételizőnek rendelkeznie kell IELTS vagy Cambridge nyelvvizsgával. Csak ezt a kettőt fogadják el, az összes többi hazai nyelvvizsgával nem lehet labdába rúgni. Főként a természettudományi szakokon indulnak jó eséllyel a magyar diákok, de társadalomtudományi irányban is vannak lehetőségek.

Mesterképzést, vagy alapszakot érdemes külföldön?

Természetesen az alapszak és a mesterképzés mellett is állnak nyomós érvek. Talán amiért mégis inkább a mesterdiplomát érdemes külföldön megszerezni, hogy szerteágazóbbak a specifikációs lehetőségek, és a 3 éves bachelor képzésen már belelát a hallgató olyan mélységekben a választott területbe, hogy konkrétabb elképzelései legyenek, melyik irány számára a legvonzóbb.

Szabó Zsuzsa például két alapdiplomával, 3 külföldi ösztöndíjjal, és több éves szakmai tapasztalattal a háta mögött döntött úgy, hogy brit egyetemen szerzi meg a mesterdiplomáját. Egyetemi tanulmányait 2010-ben fejezte be itthon, és egy éves kutakodás eredményeként 2016. szeptember 15-től idén szeptember 15-ig a londoni Westminster Egyetemre nyert ösztöndíjat.

Elégedett voltam az oktatással, amikor itthon jártam egyetemre, jelenleg viszont külföldön látok perspektívát a hivatásomban, ezért jelentkeztem brit intézménybe. Egy erős, 20 oldalas pályázatot kellett összeraknom az ösztöndíj megszerzéséhez, aminek köszönhetően elengedték az akkor 7500 fontos tandíjat, és még ugyanekkora összegű támogatást kaptam, ami a lakhatásom egy részét fedezte"

- mondta Pénzcentrumnak Szabó Zsuzsa. Hozzátette, egy külső kerületi lakásban, ahol hárman éltek, 610 fontba került havonta egy szoba bérlése (ez jelenlegi árfolyamon 200 ezer forint). Ezen felül havonta nagyjából 60 ezer forintba kerül a helyi közlekedés, plusz a mindennapi megélhetés. Tehát az ösztöndíjak mellett is szükség volt milliós önerőre.

Elmondása szerint maga a képzés kimondottan nehéz volt, rengeteget kellett tanulnia, ugyanakkor a gyakorlatorientált oktatásnak is köszönhetően nagyon sok elismert szakmabelitől tanulhatott. Olyan mentoring programokat is szerveztek nekik, amelyek azt a célt szolgálták, hogy összehozzák a hallgatókat szakemberekkel, ismeretségeket kössenek, amelyek később akár a munkakeresésüket is nagyban megkönnyítheti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Anglián kívül is van élet

A legnevesebb intézmények Nagy-Britanniában vannak, ugyanakkor hasonlóan nívós intézmények Dániában is találhatók, ráadásul ebben az országban ingyenes a felsőoktatás, csakúgy, mint Svédországban. Ez a két állam emiatt is népszerű a magyar diákok körében, ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni a drága megélhetési költségeket és azt, hogy ezekben az országokban nehéz diákmunkát találni.

Hollandia számít talán az arany középútnak a magyarok körében, mert a tandíj ára nagyjából megegyezik a magyar árakkal, és diákmunkára is van lehetőség

- tudta meg a Pénzcentrum Kovács Mártontól, a StudyGuide irodavezetőjétől.

Sportösztöndíjak

Kiemelkedő sporteredményekkel is van lehetőség külföldi továbbtanulásra. Ezek úgy lehet elcsípni, hogy válogatókat szerveznek hallgatóknak, ahol az edzők felfigyelhetnek a kimagasló tehetségekre. Fontos ugyanakkor, hogy a sportösztöndíjasoknak jó tanulmányi eredményt kell produkálniuk, különben megvonhatják tőlük a támogatást.

Aki ilyen ösztöndíjat nyer, annak általában a költségeinek a 80-90 százalékát fedezik.

Főként amerikai egyetemekre van lehetőség sportösztöndíjjal bejutni, de nem minden sportág tehetségei indul egyenlő esélyekkel. Leggyakrabban tenisszel, úszással, vagy vízi sportokkal, atlétikával, (európai) focival és talán még birkózással lehet elcsípni sportösztöndíjat.

Összességében tehát elmondható, hogy vannak támogatások és ösztöndíjak, amelyek lehetővé teszik olyan magyar diákok számára is a külföldi tanulmányokat, akiknek egyébként nem lenne rá lehetőségük. Ezeket elnyerni azonban cseppet sem egyszerű.

Aki semmilyen ösztöndíjat sem nyer, annak Nagy-Britanniában 18-20 ezer fontba kerül egy tanév (ez persze függ a várostól is, Londonban nagyon drága a megélhetés, de Liverpool és Manchester jelentősen olcsóbb). A legdrágább viszont talán az USA-ban tanulni, 20-30 ezer dollár is lehet évente.

A diákmunka lehetősége persze a legtöbb helyen adott, és a legtöbb diák heti 20 órában dolgozik is. Milliós tőke nélkül viszont sajnos szinte lehetetlen, hogy egy magyar külföldi egyetem hallgatója legyen. Ugyanakkor, ahogy a fenti ösztöndíjak is jól mutatják, vannak olyan lehetőségek, amelyekkel a költségek jelentős részét meg lehet spórolni.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?