21 °C Budapest
A pályakezdő is luxusfizetést kap: most ingyen tanulhatsz a legnagyobbaktól

A pályakezdő is luxusfizetést kap: most ingyen tanulhatsz a legnagyobbaktól

2017. május 5. 05:30

Húszezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, és gyors intézkedések nélkül ez egyre nagyobb problémát okoz. Nem egészen egy hónapja a kormány nagyszabású programmal rukkolt elő, hogy kezelje a kialakult helyzetet. Ingyenes képzéseket indítanak egyetemek és informatikai vállalkozások karöltve. A program lebonyolítóját, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot kérdeztük a részletekről.

Ősszel lesújtó adatokról számolt be a magyar sajtó: több, mint 22 ezer fősre rúgott az informatikushiány, és a jelenlegi oktatási rendszer az évi 3000 nyugdíjba vonuló szakember utánpótlására sem termel elég munkaerőt. Ráadásul a mennyiség mellett állítólag a minőséggel is vannak problémák. És akkor még a jól képzett szakemberek külföldre vándorlását nem is érintettük. Mindez odáig vezetett, hogy a cégek lasszóval fogják az informatikusokat, és gyakran már egy közepes munkaerő is igazán magas fizetést kap.

Már nem az olcsó munka, hanem a magas hozzáadott érték miatt vonzó a befektetők számára a hazai piac az informatika terén. Ez nagy növekedést és bővülést eredményezett, és akár a magyar gazdaság húzóágazata is lehetne. Csakhogy a piac igényeit nem tudta követni az oktatás, aminek az lett a következménye, hogy sem mennyiségben, sem minőségben nem áll rendelkezdésre megfelelő munkaerő.

Vélhetően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is látta, hogy valami nincs rendben, ezért rendelt tavaly a BellResearch-től egy erre a problémára fókuszáló kutatást. Az eredmény lesújtó lett. A tanulmány lényege, hogy azért nincs elég szakképzett munkaerő, mert nem termel eleget a felsőoktatás. Ez azért van, mert kevesen jelentkeznek informatikai területre, és annak is a fele lemorzsolódik. Egyrészt azért, mert nagyon erősek a matematikai és természettudományos tárgyak a képzés elején, másrészt a felvételizőknek nem volt teljes és reális képük az informatikus-szakmáról. A nehéz tárgyakon azért buknak el, mert a köznevelési informatikaoktatás céljaiban, mennyiségében, tartalmában és eszközeiben nem alkalmas arra, hogy megadja azt a tudásszintet, amit a felsőfokú képzés megkövetel, és nem elég jó sem a pályaorientációra, a szakma iránti érdeklődés felkeltésére.

Emellett az is probléma, hogy nagyon nehéz belelátni ebbe a piacba, és a felsőoktatás nem tudja felvenni a kesztyűt a versenyszférával, így a jól képzett oktatókat a piac 5-8-szoros fizetéssel elcsábítja az egyetemektől.

Látva a 110 oldalas tanulmány eredményét, bizonyára erősen vakarták a fejüket a minisztériumban, hogyan lehetne megoldani ezt a problémát. Végül létrehoztak egy programot a helyzet orvoslására.

Nem egészen egy hónappal ezelőtt arról adtak hírt, hogy az említett kormányzati programhoz felsőoktatási intézmények és informatikai cégek is csatlakoztak. Az első ütemet 2,8 milliárd forintos uniós forrásból valósítják meg, ezzel ingyenes kurzusokat biztosítanak informatikus hallgatóknak, 400 rendezvénnyel népszerűsítik a szakmát az általános- és középiskolások körében, valamint tematikus szakköröket, táborokat és interaktív kiállításokat valósítanak meg. A részletekről a programot bonyolító minisztériumot kérdeztük.

A projekt keretében jelentős kutatási tevékenység folyik, olyan oktatói tudásbázist kívánunk fejleszteni, mely elősegíti, hogy az informatikusképzésben megjelenjen az IKT vállalkozások által használt programok oktatása. Ezt vendégoktatások formájában valósítjuk meg, amelyeket a szektor gyakorlati-ipari szakemberei tartanak vidéki és fővárosi egyetemeken. Belőlük úgynevezett oktatói poolt hozunk létre, ahonnan az együttműködő egyetemek meghívhatják a vendégoktatókat"

- közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A naprakész, gyakorlati tudást egy-egy világszerte elterjedt, vezető informatikai megoldás átfogó ismeretét adják át a hallgatóknak díjmentesen - első körben az Oracle, a Microsoft és a Red Hat Linux területén.

A programhoz 15 felsőoktatási intézmény csatlakozott:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • Budapesti Gazdasági Egyetem,
 • Eötvös Lóránd Tudományegyetem, 
 • Gábor Dénes Főiskola, 
 • Zsigmond Király Egyetem, 
 • Debreceni Egyetem, 
 • Nyíregyházi Egyetem, 
 • Eszterházy Károly Egyetem, 
 • Miskolci Egyetem, 
 • Dunaújvárosi Egyetem, 
 • Soproni Egyetem, 
 • Pannon Egyetem, 
 • Széchenyi István Egyetem, 
 • Szegedi Tudományegyetem, 
 • Pécsi Tudományegyetem,
 • Pallasz Athéné Egyetem.

Az együttműködő egyetemeken a 2017-2018-as tanévtől lesznek rendszeresen elérhetőek ezek a képzések. Az oktatások csak hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek nyitottak, az együttműködési megállapodást aláíró felsőoktatási intézményekben meghirdetett, kreditet adó kurzusok keretében.

A Pénzcentrum kérdésére a minisztérium az közölte, hogy terveik között szerepel egy gyakornoki program kidolgozása is annak érdekében, hogy a hallgatók felsőoktatási tanulmányaik során minél több gyakorlati ismeretet szerezhessenek, és a vállalkozások körében minél jobban elterjedjen a gyakornoki programok kultúrája. Ennek feltételrendszerét azonban most dolgozzák ki.

A programnak nem titkolt szándéka, hogy arra motiválják a fiatalokat, végzés előtt ne hagyják el az egyetemet, és szerezzék meg szakirányú diplomájukat.

A kormányzat célja, hogy a 2020-as évekre 4 ezer hallgató vegyen részt a kurzusokon évente. Készül a gyakornoki program módszertana is, ennek véglegesítéséhez várjuk még egy folyamatban lévő piackutatás eredményét a lehető leghatékonyabb megvalósítás érdekében. A fő cél a felsőoktatási intézményekben a képzések során bekövetkező lemorzsolódásnak, a tanulmányi időszak indokolatlan elhúzódásának a megakadályozása"

- közölte a NFM. A fiatalabb korosztálynak szóló pályaorientációs tevékenység megerősítése érdekében az országban három helyszínen demonstrációs- és élményközpontokat alakítanak ki, ahol az általános- és középiskolások szemléletes, interaktív kiállítások és foglalkozások keretei között ismerhetik meg az informatikus pályában rejlő lehetőségeket. Az élményközpontokba nemcsak iskolai csoportokat, hanem családokat is várnak.

Az alapvető cél, hogy az informatika, változatos, folyamatosan megújuló, a mindennapokat is átszövő szakterület társadalmi megítélését tovább javítsák.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?