14 °C Budapest

Késik a nyugdíjemelés: százezer magyart érinthet a durva csúszás

2017. november 10. 14:30

A nyugdíjasok munkaerőpiacon tartása kiemelt kormányzati szándék, nem véletlenül hívták életre idén a nyugdíjas szövetkezeteket. Bár erre a foglalkoztatási formára ez nem vontakozik, de aki nyugdíj mellett dolgozik és utána járulékot is fizetnek, az évente jogosult nyugdíjemelésre. Ezt eddig kérelmezni kellett, 2017-től viszont az esetek egy részében szeptember 30-ig, automatikusan kell érvényesíteni. Illetve csak kéne, mert a törvényes határidőig ez nem történt meg.

2017. július 1-től lehetőség van hazánkban nyugdíjas szövetkezeteket működtetni, melyeknek célja, hogy a nyugdíjasokat bent tartsák a munkaerőpiacon. A szövetkezetek keretein belül végzett munka után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá egyéb közterhek. Ezen felül, a mindenkori minimálbér erejéig (idén 127 500 forint) étkezési utalványt is adhatnak a nyugdíjas szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen is.

Ebből is látszik, hogy a nyugdíjasok munkaerőpiaci részvételének növelése kiemelt kormányzati szándék, ennek fényében nem tűnik szerencsésnek, hogy 

a Pénzcentrumhoz eljutott információk alapján késik a nyugdíjas munkavállalók nyugdíjemelése, melyre jogosultak lennének.

Fontos, hogy ez nem érinti a nyugdíjas szövetkezeti dolgozókat, hisz ők amúgy sem lennének jogosultak erre az emelésre, ráadásul ezt az emelést a 2016-os munkabér után számítják fel, akkor meg még nem voltak ilyen szövetkezetek.

Mi történt?

Szeptember 30-án viszont lejárt az a törvény szerinti határidő, ameddig többek között az alkalmazott nyugdíjasoknak, akik után járulékokat is fizettek, meg kellett volna állapítani az egyhavi bruttó jövedelmük fél százalékának megfelelő nyugdíjemelést visszamenőlegesen január 1-ig, ám ez a Pénzcentrumhoz eljutott olvasói levél szerint nem történt meg. Egy olvasónk arról írt, hogy hiába várta az emelést, vagy az arról szóló határozatot, az nem jött meg, így megkereste a Magyar Államkincstárat.

... [A] megadott telefonszámot felhívtam, ahol egy hölgy közölte, hogy sajnos nem bírnak a sok munkával. Ugyan a határidő lejárt, de például az én ügyemhez még hozzá sem fogtak.

Olvasónk nem lehet egyedül, mivel a nyugdijguru.hu szakportál is arról írt, hogy

Egy területen máris érzékelhető az elmaradás: a nyugdíj melletti tavalyi munkavégzés alapján járó nyugdíjemeléseket késve vagy egyáltalán nem intézi egyelőre a szervezet (ezt a hozzám ömlő kérdésekből tudom). Bizonyára csak a nagy átalakulás miatti késedelemről van szó (...)

A portálon említett átalakulás arra utal, hogy az egykori Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság november elsejével beolvadta a Magyar Államkincstárba. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott októberi közleményben még ígérték, hogy nem lesz gond az átalakulással, de úgy néz ki, ez nem jött össze.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megkérdeztük a csúszással kapcsolatban a Magyar Államkincstárat is, válaszukban azonban nem árulták el, hogy a csúszás hány ügyfelet érint, és azt sem, hogy mikorra érik utol magukat. Tájékoztatsuk alapján a nyugdíjnövelés kiszámításához az adóhatóság által szolgáltatott kereseti adatokat kell figyelembe venni, melyek az év második felében kerülnek be a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásba. Az ügyek jelentős részében - elsősorban egyéni vállalkozók, társas vállalkozások tagjai esetében - az esetlegesen fennálló járuléktartozásokat vizsgálni kell, mert a növelés csak azon keresetek, jövedelmek alapján állapítható meg, amelyek után az előírt járulékot megfizették.

A MÁK munkatársai az ügyeket folyamatosan és ütemezetten dolgozzák fel; ebben az évben eddig több mint 40 ezer nyugdíjas részére állapítottak meg határozattal növelést

- írták válaszukban. 

Jó hír ugyanakkor, hogy a jogszabály arról is rendelkezik, hogy a nyugdíjnövelést azok számára is meg kell állapítani visszamenőlegesen, akik 2007. és 2015. közötti időszakban jogosultak lettek volna növelésre, de számukra - kérelem hiányában - növelés nem került megállapításra.

A Pénzcentrumhoz eljuttatott válaszukban azt is megírták, hogy természetesen a növelés visszamenőlegesen, január 1-től, illetőleg attól a legkorábbi időponttól kerül mindenki számára megállapításra és kiutalásra, amikortól a növelésben való részesítést a jogszabály lehetővé teszi.

Hány embert érinthet öszesen?

Azt egyébként nem lehet pontosan megmondani, hogy hány nyugdíjas dolgozik jelenleg Magyarországon. A blokkk.com korábbi cikke szerinta 65 év feletti munkavállalók száma 42 ezer volt a nyugdíjas szövetkezetek életre hívása előtt, és nagy részük valószínűleg nyugdíjasként dolgozik. Ehhez a számhoz azonban még hozzá kell számolni az 55 és 64 év közötti munkavállalók egy részét is, mivel a nők 40 év szolgálati viszony után nyugdíjba vonulhatnak Magyarországon, a portál így százezres nagyságrendre becsüli a nyugdíjas dolgozók számát hazánkban.

  • Miért nem gondol már most a többség a nyugdíjas évekre?
  • Kinek a felelőssége ennek fontosságát hangsúlyozni és kinek a felelőssége az időskori nyugdíj biztosítása? Kizárólag az egyén felelőssége? Vagy szerepet játszhat a munkáltató is?
  • Egyáltalán, kinek a felelőssége az időskori megélhetés biztosítása, mekkora szerepe lehet ebben az államnak?
Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatsz az Portfolio Befektetői Klub következő rendezvényén, melyet rendhagyó módon egy mozi teremben rendezünk meg, az óbudai Eurocenter plázában 2017. november 13-án 17:00-tól. A részvétel támogatóinknak köszönhetően ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tudsz megtenni. Helyek a vetítőterem befogadóképessége miatt korlátozott számban érhetők el.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem