Senior couple, bills and budget in home for retirement savings, planning loan investment and financial administration. Old man, elderly woman and reading documents to review pension report in kitchen

Így megy tönkre napról napra az élete 900 ezer magyar nyugdíjasnak: még erre sem elég a pénzük

2024. március 7. 17:31

A jelenleg elérhető létminimum-számításokból kiindulva 2023-ban több mint 900 ezer magyar nyugdíjas kapott a szerény megélhetésre elegendő összegnél kevesebb állami nyugdíjat a Bankmonitor szerint.

A szegénység kockázata által leginkább fenyegetett társadalmi csoportok egyike a nyugdíjasoké, lévén a nyugdíjba vonulást követően nagyon gyakori a korábbi munkabérhez viszonyított jelentős jövedelemcsökkenés. A Bankmonitor most azt vizsgálta meg, hogy 2023-ban a nyugdíjasok mekkora hányada kaphatott kevesebb állami juttatást a létminimum (egyelőre csak becsülhető) összegénél.

Már nem a KSH számítja a létminimumot

A Központi Statisztikai Hivatal 2015-ben szakmai okokból abbahagyta a hazai körülményekre vonatkozó létminimum-értékek számítását és közzétételét. Ezt követően egy független kutatóintézet, a Policy Agenda vállalta magára ezt a feladatot, így 2015. óta is van fogalmunk arról, hogy havonta mennyi pénzre lehet szükségük a különféle összetételű háztartásoknak a legalapvetőbb kiadások és azon túlmutató szerény igények finanszírozásához. Fontos, hogy a „létminimum” nem szegénységi küszöböt takar, hanem egy olyan jövedelemszintet, amely biztosítja a háztartás lakóinak számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését.

Mennyi volt a létminimum 2020-ban?

A legfrissebb, 2023-ban megjelent tanulmány 2020-as adatokat tartalmaz, abban az évben az alábbiak szerint alakult a különböző összetételű háztartások létminimum fenntartásához szükséges jövedelemszintje:

  • két aktív korú felnőttből háztartás: 218 400 forint,
  • két felnőttből és két gyermekből álló háztartás: 362 000 forint,
  • egyszemélyes nyugdíjas háztartás: 112 300 forint,
  • kétszemélyes nyugdíjas háztartás: 193 500 forint.
  • A Bankmonitor azt is összegyűjtötte, hogyan változott 2006-tól 2020-ig az egyfős nyugdíjas háztartás létminimum-szintje, ezt szemléltetjük az első diagramon.

Mennyi lehetett a nyugdíjas létminimum 2023-ban?

Ugyan a 2020-nál későbbi évekre vonatkozó számítások még nem elérhetők, mégis készíthetünk közelítő becsléseket a frissebb létminimum-értékekre. Tudjuk, hogy az éves átlagos nyugdíjas infláció – azaz a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján mért fogyasztói áremelkedés – 2021-ben 4,6 százalék volt, 2022-ben már 15,2 százalék, majd 2023-ban 18,3 százalékkal drágult a nyugdíjasok megélhetése. Ha ezekkel a számokkal rendre megnöveljük a 2020-as adatot, akkor megkapjuk, hogy 2023-ban már 160 100 forintra nőhetett az egyszemélyes nyugdíjas háztartás létminimum-szintje.

Hány nyugdíjas élt tavaly a létminimum alatt?

A KSH által évente közzétett táblából kiolvasható, hogy hány nyugdíjas tartozott a nyugdíj mértéke szerint képzett különböző osztályokba. Mivel a becsült létminimum (havi 160 ezer forint) szintjénél éppen elhelyezkedik egy osztályhatár, így könnyedén megállapíthatjuk, hogy a nyugdíjasok mekkora hányada részesült ennél kisebb összegű juttatásban. Az eredmény lesújtó: tavaly több mint 914 ezer ember, vagyis a nyugellátásban részesülők 40,2 százaléka kapott a létminimum szintjénél kevesebb nyugdíjat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos, hogy a nemek között számottevő különbség van a nyugdíj mértékének szempontjából. A nők jellemzően rövidebb szolgálati idővel mennek nyugdíjba, és a keresetük is alacsonyabb az aktív éveikben, ez a kettős hátrány pedig a nyugdíjukban is érvényesül: a férfi nyugdíjasok 35,7 százaléka (307 ezer fő), míg a nők 42,9 százaléka (607 ezer fő) tartozott a létminimum alatti osztályokba.

Valamelyest javul a kép az egyszeri juttatások miatt

Árnyalja a képet, hogy a 13. havi nyugdíj révén a jogosultak februárban dupla juttatást kapnak, míg az esetleges évközi nyugdíjkorrekciók és a nyugdíjprémium tovább növelhetik az állami forrásból származó bevételüket. 2023 novemberében a kormány 3,1 százalékos nyugdíjkorrekciót alkalmazott, melyet egész évre visszamenőleg egy összegben kaptak kézhez a nyugdíjasok, nyugdíjprémium azonban a gazdaság teljesítményének kedvezőtlen alakulása miatt nem érkezett.

Ha valaki 2023 januárjában 143 250 forint nyugdíjat kapott, viszont jogosult volt a fenti juttatásokra, akkor a 3,1 százalékos nyugdíjkorrekció és a 13. havi nyugdíj következtében végül éppen évi 1 920 000 forint állami ellátásban részesült tavaly, ami 12 hónapra elosztva 160 ezer forintnak felel meg. Emiatt tehát 914 ezer főnél valójában kevesebben lehettek azok, akik elméletileg minden állami juttatást figyelembevéve is a becsült létminimum alatt helyezkedtek el, de még így is borzasztóan széles rétegről, feltehetően legalább 700 ezer emberről beszélhetünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem