18 °C Budapest
senior old home pension sick ill patient living room rug sofa

Fontos adatokat közöl ma a KSH: ezen múlhat, mekkora nyugdíjemelés lesz novemberben

2022. szeptember 8. 08:13

A Központi Statisztikai Hivatal ma hozza nyilvánosságra a 2022. januártól augusztusig tartó időszakára vonatkozó adatokat. Várhatóan 9 óra után kiderül, hogy mekkora emelésre számíthat közel 2 millió nyugdíjas novemberben. Amint a hivatalos adatok kiderülnek, beszámolunk a várható összeg mértékéről.

2022 januárjában 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak - ennyi volt az infláció akkor várható mértéke -, azonban a fogyasztói árak drasztikus növekedése miatt júliusban további rendkívüli 3,9 százalékpontos emelésre volt szükség. Így a nyugdíjemelés ez évi mértéke eddig 8,9 százalékos volt. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés összegét az fogja meghatározni, hogy a 2022. januártól augusztusig eltelt időszakban milyen mértékű volt az infláció.

Friss! Nyilvánosságra hozta a KSH a kimutatását a fogyasztói árak emelkedéséről. Ez alapján 1,8 százalékos emelést kaphatnak a nyugdíjasok novemberben. A részletek ebben a cikkben olvashatók.

 

A 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról 62. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy "a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást (...) a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni". Ez megtörtént ez év januárjában, emelkedtek a nyugdíjak a várt infláció mértékével, 5 százalékkal. A (3) és (4) bekezdés szerint pedig

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni. A [...] nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott - várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét

- olvasható a vonatkozó törvényben. Mivel a 2022. január-július időszakra vonatkozó inflációs adat már önmagában meghaladta  az 1 százalékpontos különbözetet - 10-ből 8,9-et, az 1,1 -, így garantáltan lehet számítani emelésre. Időközben kiderült, az év első nyolc hónapjára vonatkozó infláció KSH számításai szerint 10,7 százalék, így a novemberi emelés mértéke 1,8 százalékos lehet. Részletek itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?