The hands of an elderly woman take out the last coins from the savings in a black wallet, the concept of poverty

Rengeteg pénz ütheti a nyugdíjasok markát: ennyi lehet a nyugdíjprémium 2021-ben

2021. augusztus 22. 09:02

Szép összeget utalhatnak ki a magyar nyugdíjasoknak, amennyiben a gazdaság hozza a várt számokat. Orbán Viktor szerint a nyugdíjprémium összege 50-55 ezer forint körül lehet majd átlagosan, de ha 7 százalék feletti lesz a növekedés, akkor még többet is kaphatnak a jogosultak.

Magas összegű nyugdíjprémiumot uralhatnak ki novemberben a jogosultaknak. Gulyás Gergely szombaton a kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány bízik benne, hogy sikerül elérni a 5,5 százalékos bővülést, a hivatalos várakozás 6 százalékos.

Ennek köszönhetően ennek köszönhetően soha nem látott nyugdíjprémiumot tudnak majd fizetni. Ha 6 százalék lesz a növekedés, akkor akinek a nyugdíja eléri, vagy meghaladja a 80 ezer forintot, az 50 ezres prémiumot kaphat.

Orbán Viktor a Kosuth rádióban beszélt arról, hogy az szja visszafizetése, mind a 13. havi nyugdíj visszaépítése szempontjából jó lenne, ha 5,5 százalék fellett lenne a növekedés, ám a kormányfő egyelőre nem bocsátkozott jóslatokba annak mértékéről. Azt viszont elmondta, hogy

a nyugdíjprémium átlagosan 50-55 ezer forint lehet. Sőt, ha 7 százalék felett lesz a növekedés, akkor még több is.

Így számolják ki

A nyugdíjprémiumról az az 1997-es tb-törvény rendelkezik. Ebben az szerepel, hogy amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt pedig úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Idén két kifizetést már kézhez is kaptak az érintettek, a másik kettő novemberben fut be a több mint 2,5 millió címzetthez. Az első extra kifizetés az esztendő elejére esett, akkor folyósította az állam a visszaállított 13. havi nyugdíj első összegét. A következő soron kívüli juttatást nyáron folyósították, akkor az infláció adott okot az extra kifizetésre.

A külön összegek sora novemberben bizonyosan folytatódik: mindenképpen számítani lehet újabb kiegészítő emelésre, az infláció ugyanis magasabb lehet, mint 3,6 százalék. A pénzügyminiszter 4,2 százalékkal számol az infláció terén, úgyhogy, ha ez lesz alapul véve, akkor novemberben újabb 0,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés jöhet.

Szintén novemberben válhat esedékessé a nyugdíjprémium. Ez a juttatás ugye akkor jár, ha a gazdasági növekedés túllépi a 3,5 százalékot, ami a kormány várakozásai bizonyosan teljesül majd. A magyar nyugdíjasok tehát erre is számíthatnak idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem