The hands of an elderly woman take out the last coins from the savings in a black wallet, the concept of poverty

Rengeteg pénz ütheti a nyugdíjasok markát: ennyi lehet a nyugdíjprémium 2021-ben

2021. augusztus 22. 09:02

Szép összeget utalhatnak ki a magyar nyugdíjasoknak, amennyiben a gazdaság hozza a várt számokat. Orbán Viktor szerint a nyugdíjprémium összege 50-55 ezer forint körül lehet majd átlagosan, de ha 7 százalék feletti lesz a növekedés, akkor még többet is kaphatnak a jogosultak.

Magas összegű nyugdíjprémiumot uralhatnak ki novemberben a jogosultaknak. Gulyás Gergely szombaton a kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány bízik benne, hogy sikerül elérni a 5,5 százalékos bővülést, a hivatalos várakozás 6 százalékos.

Ennek köszönhetően ennek köszönhetően soha nem látott nyugdíjprémiumot tudnak majd fizetni. Ha 6 százalék lesz a növekedés, akkor akinek a nyugdíja eléri, vagy meghaladja a 80 ezer forintot, az 50 ezres prémiumot kaphat.

Orbán Viktor a Kosuth rádióban beszélt arról, hogy az szja visszafizetése, mind a 13. havi nyugdíj visszaépítése szempontjából jó lenne, ha 5,5 százalék fellett lenne a növekedés, ám a kormányfő egyelőre nem bocsátkozott jóslatokba annak mértékéről. Azt viszont elmondta, hogy

a nyugdíjprémium átlagosan 50-55 ezer forint lehet. Sőt, ha 7 százalék felett lesz a növekedés, akkor még több is.

Így számolják ki

A nyugdíjprémiumról az az 1997-es tb-törvény rendelkezik. Ebben az szerepel, hogy amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt pedig úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Idén két kifizetést már kézhez is kaptak az érintettek, a másik kettő novemberben fut be a több mint 2,5 millió címzetthez. Az első extra kifizetés az esztendő elejére esett, akkor folyósította az állam a visszaállított 13. havi nyugdíj első összegét. A következő soron kívüli juttatást nyáron folyósították, akkor az infláció adott okot az extra kifizetésre.

A külön összegek sora novemberben bizonyosan folytatódik: mindenképpen számítani lehet újabb kiegészítő emelésre, az infláció ugyanis magasabb lehet, mint 3,6 százalék. A pénzügyminiszter 4,2 százalékkal számol az infláció terén, úgyhogy, ha ez lesz alapul véve, akkor novemberben újabb 0,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés jöhet.

Szintén novemberben válhat esedékessé a nyugdíjprémium. Ez a juttatás ugye akkor jár, ha a gazdasági növekedés túllépi a 3,5 százalékot, ami a kormány várakozásai bizonyosan teljesül majd. A magyar nyugdíjasok tehát erre is számíthatnak idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06