Nyakunkon a nyugdíjkatasztrófa: rengeteg magyarnak kophat fel az álla élete alkonyán

Nyakunkon a nyugdíjkatasztrófa: rengeteg magyarnak kophat fel az álla élete alkonyán

2021. május 13. 18:04

A mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is a saját kezében szeretné tartani a jövője kulcsát, ha a nyugdíjról vagy az egészséges életmódról van szó. A tavalyi év folyamán a nyugdíjpénztárakba 109,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett, míg az egészségpénztári tagdíjbevételek meghaladták a 44 milliárd forintot. A biztató folyamatok az idei év első negyedévében is folytatódtak, így a Pénztárszövetség szerint a szektor sikerrel vizsgázott az elmúlt év során.

A tavalyi év során napi 300,2 millió forinttal bővültek a hazai lakosság nyugdíjpénztári és 121 millió forinttal az egészségpénztári megtakarításai. Így a Pénztárszövetség által képviselt hazai nyugdíjpénztárakhoz összesen 109,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett, míg az egészségpénztárakhoz 44,4 milliárd forint. Előbbi 3,68 százalékos, utóbbi 4,74 százalékos bővülés 2019-hez képest.

Ma tesznek a holnapért

A szövetség által képviselt nyugdíjpénztárak 2020 végére mintegy 1,074 millió ember időskori megtakarításait kezelték. A korábbi évek trendjét követve a befizetések mintegy 70 százaléka a tavalyi év folyamán is az egyéni pénztártagok hozzájárulásából származott, ugyanakkor figyelemreméltó módon a munkáltatói hozzájárulások összege is mintegy 1,5  százalékkal bővült, elérve a 33,1 milliárd forintot. A növekvő befizetéseknek, és a kedvező hozamoknak köszönhetően a nyugdíjpénztárak vagyona a tavalyi év végére 7,3 százalékot bővülve elérte az 1571 milliárd forintot.

Befektetés az egészségbe

A Pénztárszövetség tagpénztárai közé tartozó egészségpénztárak taglétszáma a tavalyi év végére 2,45 százalékot bővülve meghaladta a 920 000 főt, akiknek átlagosan több mint 66 ezer forint volt a számláján. A 44,4 milliárd forintnyi befizetés 84 százaléka származott az egyéni pénztártagoktól. A közel egymillió pénztártag a tavalyi év folyamán több mint 47 milliárd forint értékben vett igénybe egészségpénztári szolgáltatásokat, ami nagyjából megegyezik a tavalyi értékkel, ugyanakkor a szolgáltatásszám 14 százalékkal bővült, vagyis többen, több mindenre használták befizetéseiket. Az eredmények kapcsán Nagy Csaba, a Pénztárszövetség elnöke kiemelte:

Az elmúlt egy év, az idén húszéves Pénztárszövetség történetében is példátlan volt, hiszen szinte minden megváltozott, átalakult körülöttünk. Ilyenkor az a stabilitás, szakértelem és transzparencia, amit a hazai pénztári szektor nyújt mintegy 2 millió tagjának, felértékelődik. Jelentős eredménynek gondolom, hogy a pénztártagok a rendkívüli körülmények ellenére is kitartottak az egészségügyi és nyugdíjcélú öngondoskodás mellett. Ezt a bizalmat nekünk, a szektor szereplőinek a tavaly megkezdett fejlesztések folytatásával, és erős hozamokkal kell meghálálnunk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jól indult 2021

Az idei év első eredményei alapján a tavalyi évet követően ismét növekedésre számíthat a szektor, hiszen 2021 első negyedévében mind a nyugdíj, mind az egészségpénztári befizetések jelentősen emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest.

Meggyőződésünk, hogy az öngondoskodás, talán még sosem volt olyan aktuális, mint manapság. Úgy tűnik, a lakosság is így gondolja, hiszen az idei év első három hónapjában a nyugdíjpénztári befizetések összege meghaladta a 24,7 milliárd forintot, míg az egészségpénztárakhoz 9,6 milliárd forintnyi befizetés érkezett. Ez az az utóbbi 10 év legjobb eredménye ebben az időszakban, vagyis az első negyedévben” – tette hozzá Nagy Csaba. Szakértők szerint a szektor hosszú távú jövőjének biztosításához elengedhetetlen a fiatalabb generáció megszólítása, és bevonása az öngondoskodásba. Ebben a pénztáraknak, és a munkáltatóknak lehet jelentős szerepe, egyfelől a tavaly új lendületet kapott digitális megoldások további fejlesztésével, másfelől a munkaerőpiacra frissen belépő Z generáció edukációjával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?