12 °C Budapest

Nem tűrik tovább: hiába a prémium, nyugdíjasok százezrei nyomorognak

2019. november 25. 13:01

Jóval 3 százalék feletti nyugdíjemelést, 2021-re pedig a jelenleginél lényegesen igazságosabb számítást, a vegyes indexálású rendszer bevezetését követeli a legnagyobb nyugdíjas szervezeteket tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A NYUSZET nem először állítja, nyugdíjasok százezrei nyomorognak, miközben legalább tíz hónapig éppen a legszegényebbek, a létminimumon vagy alig a felette élők finanszírozzák az állami költségvetés egy részét.

Hiába gondolják a kormánynál, hogy az év végi nyugdíj prémiumokkal megoldják az idős emberek megélhetési problémáit, egyszerűen tény: a költségvetés egy jelentős részét 10 hónapig a nyugdíjasok nagy többsége finanszírozza, miközben százezrek éppen csak nem halnak éhen - állítja a legnagyobb nyugdíjas szervezeteket tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A NYUSZET a nyugdíjemelés módszerének és mértékének megváltoztatása mellett elvárja a 2020-ra kalkulált 3 százalékos infláció mértékének megfelelő, jóval 3 százalékos nyugdíjemelést, majd 2021-re az igazságosabb vegyes indexálású - a béremelésekkel és a gazdaság növekedésével arányos - számítási rendszer bevezetését.

Igaz, a nyugdíjemelés novemberi kiegészítése és a nyugdíjprémium pillanatnyi megkönnyebbülést jelent csaknem másfél millió idős embernek, de tévedés azt gondolni, hogy ez a módszer lehet a végeleges megoldás az idősek súlyos megélhetési problémáira

- szögezte le Juhász László. A NYUSZET elnöke szerint a nyugdíjemelésnek ez a módszere, vagyis az év végi stoppolgatás hosszú távra konzerválhatja a jelenlegi gyakorlatot: tíz hónapig a létminimumon és alig felette élő nyugdíjasok finanszírozzák az állami költségvetés egy részét. Ezt az állapotot az éves infláció alul tervezése teremti meg. E mellé zárkózik fel a nyugdíjprémium intézménye, melynek bevezetése, az inflációkövető nyugdíjemeléssel együtt a gazdasági világválság hazai következménye volt. Ám ma már "Magyarország jobban teljesít", s ha ez így van, akkor a NYUSZET szerint ebből a nyugdíjasoknak is profitálniuk kell.

A szervezet már a néhány hónappal ezelőtti megalakulásakor is kijelentette, sok százezer nyugdíjas érdekében elvárja, hogy a kormány változtasson a jelenlegi gyakorlaton, s álljon át a vegyes indexálású számítási rendszerre, amely a gazdaság mindenkori állapotához, valamint a bérekhez is sokkal jobban igazodik. Ez a követelés azonban láthatóan nem érte el a kormány ingerküszöbét - állapítja meg az elnök.

Elvárjuk az államtól, hogy a jelenlegi GDP arányos 0,3 százalék helyett legalább az EU átlagának megfelelő 0,5 százalékot fordítsa a szociális- és idősellátásra 

- jelentette ki az elnök. A nyugdíjas szervezeteknél egyre inkább úgy gondolják, a kormánynak terhet jelentenek az idős emberek, s miközben vizet prédikálnak, bort isznak. Vagyis, a meghirdetett nagy ellátó rendszerek "reformja" helyett éppen azok ellehetetlenítésére törekednek. Juhász szerint a nyugdíjasok a spártai Taigetoszban életképtelennek tartott csecsemők sorsára juthatnak. Az elnök hozzátette: a NYUSZET szolidáris az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókkal, s csatlakozik az ágazat dolgozóinak demonstrációihoz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm