15 °C Budapest

140 ezer nyugdíjas sorsa múlik ezen: jöhet a sírig tartó munka?

2017. október 24. 14:09

Korábbi európai felmérések szerint a 45 százalékos európai átlaggal ellentétben, a magyar munkavállalók 75 százaléka érzi úgy, hogy az 55 év feletti munkavállalókat diszkrimináció éri koruk miatt, és 30 százaléka pedig úgy véli, hogy 60 évesen már nem fogja tudni ellátni a munkáját. Holott az idősek foglalkoztatása és munkaképességük megőrzése a gazdaság fenntarthatóságának egyik legfontosabb alapfeltételét jelenti. Nagyságrendileg 70 ezer nyugdíjas munkavállaló van az országban, de dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár szerint kétszer ennyire lenne szükség.

Az elmúlt két évben 15 százalékkal bővült az idősödő munkavállalók foglalkoztatása. A KSH adatai szerint az 55-64 éves korosztály tagjainak 49,8 százaléka, vagyis mintegy 672000 nyugdíjazás előtt álló ember dolgozik ma Magyarországon, amivel megközelítjük az unió tagországainak 55,3 százalékos átlagát. Az idősebbek munkában tartása a gazdaság alapvető érdeke, ugyanakkor az életkorral együtt nő a munkavédelmi kockázat is, elsősorban a feldolgozóipar, a szállítás és raktározás területén.

Forrás: KSH

Megéri 55 évesnél idősebbeket foglalkoztatni

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA)  demográfiai előrejelzése szerint 2030-ra már minden harmadik aktív európai munkavállaló az 55-64 éves korosztályból kerül ki, és ennek számos előnye van.

Az idősebb munkavállalók jellemzően lojálisak, jó stratégiai és mérlegelési képességekkel rendelkeznek, tudásuk és tapasztalataik megosztásával segíthetik a következő generációkat, miközben munkában tartásuk csökkenti a vállalaton belüli elvándorlást is

 - mondta dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára, aki azt is elmondta, nagyságrendileg 70 ezer nyugdíjas dolgozik ma Magyarországon. Úgy fogalmazott, nagyságrendileg kétszer ennyi nyugdíjas munkavállalóra lenne szükség.

Az egyyik, ha nem a legnagyobb munkaerőpiaci tartalékként tekintünk erre a társadalmi rétegre

- mondta.

A központi intézkedések, mint az élethosszig tartó tanulást támogató digitális stratégia vagy a nyugdíjas szövetkezetek létrehozása mind a munkaadókat, mind az idősödő munkavállalókat hivatott segíteni abban, hogy munkával töltött évek meghosszabbítása ne jelentsen további munkahelyi egészségi kockázatokat

 - tette hozzá a helyettes államtitkár. A nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatos újságírói kérdésre azt válaszolta: sem a működő szervezetekkel, sem a nyugdíjas munkavállalókkal kapcsolatos pontos adattal nem tud szolgálni, de hatalmas az érdeklődés.

Jobb munkakörülményekre lenne szükség

Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) két éves kampánya arra is felhívja a figyelmet, hogy az 55 év felettiek foglalkoztatása jobb munkakörülményeket és fokozott biztonságot tesz szükségessé.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának adatai szerint ugyanis az idősödő munkavállalókat kevesebb, de súlyosabb munkahelyi baleset éri, mint fiatalabb kollégáikat. Az 55 éven felüliek közül tavaly mintegy 3500-an szenvedtek kisebb-nagyobb, 3 napon túl gyógyuló sérüléseket a munkahelyükön.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idősebb munkavállalók esetében a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás valamint az egészségügy és a szociális ellátás a legveszélyesebb ágazat - mondta a helyettes államtitkár.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) vizsgálatai szerint egyébként az európai, köztük a magyar munkáltatók még nem elég felkészültek arra, hogy az idősebbeknek megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak. Az ügynökség 2013. évi, mintegy 16000 munkavállaló megkérdezésével készített páneurópai felmérése rávilágított arra, hogy Európa-szerte alacsony arányban segítik szabályozottan az idősödő munkavállalók foglalkoztatását. A kutatásban megkérdezett magyar munkavállalók mindössze 9 százaléka szerint vannak a munkahelyén kifejezetten az 55 év felettiek egészségmegőrzését célzó intézkedések, de az unió egészét tekintve is csak a válaszadók 12 százaléka tud ilyen rendelkezésekről.

Az Európai Unióban a vállalkozások többsége kis-és középvállalkozás, ezekben történik a munkahelyi balesetek 82 százaléka és jelentős a halálozási arány is - mondta Budai Csilla, az Enterprise Europe Network magyarországi munkavédelmi nagykövete. A vállalkozások viszont tehetnének azrt, hogy ne küzdjenek munkaerőhiánnyal: időseket is lehetne alkalmazni. Bizonyos intézkedések megoldást jelenthetnek: sokan élnek például az átcsoportosítás eszközével, vagyisa munkavállalók képességeiről, fizikai követelményekről értékelést késíztenek, és annak megfelelő feladatkörre/munkahelyre osztják be a megfelelő embert. A munkaidő csökkentés szintén segítheti az idősek foglalkoztatását.

A most záruló, kétéves "Egészséges munkahelyet minden életkorban" című kampányban is bizonytást nyert, hogy a részmunkaidő vagy a távmunka, a rotációs munkaszervezés, a rugalmas munkaidő-beosztás, illetve az életen át tartó tanulás ösztönzése - csökkentik munkahelyi fizikai és pszichoszociális kockázatokat, ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősödő munkavállalók megőrizzék munkaképességüket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm