11 °C Budapest
A nyugdíjakban is ketté szakadt Európa

A nyugdíjakban is ketté szakadt Európa

2017. június 6. 13:00

A nők és férfiak nyugdíja közötti különbség kétszerese a fizetéseknek - állítja egy frissen megjelent elemzés. A legnagyobb különbségeket Nyugat-Európában mérték - írja az elemzésre hivatkozva a Financial Times.

A Mercer tanácsadó cég frissen megjelent elemzése megállapította, hogy a nyugdíjkülönbség a nemek között Európában 40 százalék körül mozog, míg a fizetések közötti különbség 16 százalék, mindkettő a férfiak javára. Ezek az értékek országonként jelentősen eltértek, a férfiak és nők nyugdíja közötti különbségek 4 százaléktól 49 százalékig is terjedtek, de a 28 tagállam felénél nagyobb volt a különbség 30 százaléknál.

Magyarország ehhez képest meglehetősen jól áll a 10-20 százalék közötti különbséggel.

A balkán államokban mérték a legkisebb különbségeket a nyugdíjak között, míg Nyugat-Európában a legnagyobbat, Ciprusnál például 48,8 százalék, Németországban pedig 46,5 százalék ez a különbség. Az elemzés azt is megállapítja, hogy mivel a nők tovább élnek, ugyanakkor kevesebbet takarítanak meg, náluk nagyobb annak a lehetősége, hogy szegény nyugdíjasok lesznek. További probléma, hogy a legtöbb nyugdíjterméket a 40 évet dolgozó férfiakra optimalizálják és nem veszik figyelembe a nők eltérő igényeit.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?