32 °C Budapest
Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Moldova György

Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Moldova György

2016. november 15. 17:07

Moldova György, a Kossuth-díjas magyar író még mindig aktív, jelenleg egy a nyugdíjasok helyzetét bemutató könyvön dolgozik, ennek kapcsán mesélt arról, neki mennyit visz havonta a postás.


0,9 százalék - ez lesz a címe Moldova György legújabb nyugdíjasok helyzetét bemutató könyvének. Ugyanis ennyivel emelkedhetnek jövőre a nyugdíjak. A 82 éves író folyamatosan járja az országot, hiszen a legújabb könyvén dolgozik.

Az ország elnyomorodik, a nyugdíjasok különösen. Az átlag nyugdíj 118 ezer forint, az enyém 120. Nem ebből élek, hála az égnek. Az írónak illik az íróasztal mögött meghalni

- tudta meg a Bors, Moldova Györgytől.

Sok vagy kevés a havi 120 ezer forint?

Moldova György témaválasztása igen aktuális, ugyanis bár ő nem a nyugdíjából él, de még így is jóval többet kap, mint a magyar nyugdíjasok többsége.Az öregségi átlagnyugdíj összege hazánkban jelenleg 109 561 forint, ez emelkedne 110 547 forintra a 2017-re tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemeléssel. Az átlagnyugdíj összegéhez azonban fontos hozzá tennünk, hogy a közel 2 millió magyar nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él. 

{{EMBED:infogram_nyugdij_osszege_fo_2015_december}}

Hatalmas különbségek vannak

Hazánkban hatalmas különbségek vannak a nyugdíjak között. Míg a leggazdagabbaknak 500 ezer forint felett visz a postás, addig bőven akadnak olyanok is, akiknek 30 ezer forintnál is kevesebb jut egy hónapban. Magyarországon a nyugdíjminimum összege mindössze 28 500 forint, de több ezren vannak, akik még ennél is kevesebb ellátást kapnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagyon be kell osztani a pénzt

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk. Kérdés az, hogy a jövőben tovább szűkülő nyugdíjas fogyasztási kosárral milyen kiadásaikat tudják tovább csökkenteni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?