Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Moldova György

Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Moldova György

2016. november 15. 17:07

Moldova György, a Kossuth-díjas magyar író még mindig aktív, jelenleg egy a nyugdíjasok helyzetét bemutató könyvön dolgozik, ennek kapcsán mesélt arról, neki mennyit visz havonta a postás.


0,9 százalék - ez lesz a címe Moldova György legújabb nyugdíjasok helyzetét bemutató könyvének. Ugyanis ennyivel emelkedhetnek jövőre a nyugdíjak. A 82 éves író folyamatosan járja az országot, hiszen a legújabb könyvén dolgozik.

Az ország elnyomorodik, a nyugdíjasok különösen. Az átlag nyugdíj 118 ezer forint, az enyém 120. Nem ebből élek, hála az égnek. Az írónak illik az íróasztal mögött meghalni

- tudta meg a Bors, Moldova Györgytől.

Sok vagy kevés a havi 120 ezer forint?

Moldova György témaválasztása igen aktuális, ugyanis bár ő nem a nyugdíjából él, de még így is jóval többet kap, mint a magyar nyugdíjasok többsége.Az öregségi átlagnyugdíj összege hazánkban jelenleg 109 561 forint, ez emelkedne 110 547 forintra a 2017-re tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemeléssel. Az átlagnyugdíj összegéhez azonban fontos hozzá tennünk, hogy a közel 2 millió magyar nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él. 

{{EMBED:infogram_nyugdij_osszege_fo_2015_december}}

Hatalmas különbségek vannak

Hazánkban hatalmas különbségek vannak a nyugdíjak között. Míg a leggazdagabbaknak 500 ezer forint felett visz a postás, addig bőven akadnak olyanok is, akiknek 30 ezer forintnál is kevesebb jut egy hónapban. Magyarországon a nyugdíjminimum összege mindössze 28 500 forint, de több ezren vannak, akik még ennél is kevesebb ellátást kapnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyon be kell osztani a pénzt

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk. Kérdés az, hogy a jövőben tovább szűkülő nyugdíjas fogyasztási kosárral milyen kiadásaikat tudják tovább csökkenteni.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?