5 °C Budapest

Szomorú sorsú nyugdíjas szólt be Orbánnak: ezt nem teszi zsebre

2016. augusztus 19. 15:01

Mindössze 43 210 forint; állítása szerint mindössze ennyiből kell megélnie annak a nagybeteg férfinak, aki nemrég kínos kérdést szegezett a miniszterelnöknek. A statisztikák szerint nincs egyedül, sőt!

Nem rejtette véka alá felháborodását egy rokkantnyugdíjas Orbán Viktor Facebook-oldalán; a nemrég leszázalékolt férfi azt kérdezte a miniszterelnöktől:

Megkaptam első havi rokkantsági nyugdilyam, 43210 ft .2006 -ban gége eltávolítást végeztek tumor betegség miatt.2016 május elején a rokkantságinyugdíjam: 80575ft-volt.Ebből varázsoltak nekem 43210 ft -ot. Munkalehetősség számomra egyenlő a "0"-val.Miből tudok élni ?

Habár hivatalos válasz nem érkezett a szomorú sorsú férfi kérdésére (legalábbis a poszt alatt), így csak a saját véleményünket tudjuk megosztani:

Ennyi pénzből csak nagyon szűkösen, de leginkább sehogy sem lehet megélni ma Magyarországon!

Annak ellenére sem, hogy 2012-ben Matolcsy György még  pénzügyminiszterként, illetve Zsiga Marcell, egykori országgyűlési képviselő is azon az állásponton volt, hogy 47 ezer elég a megélhetéshez. És ennek nem sok köze van a negatív inflációhoz.

Egyre több a "rokkantnyugdíjas"

Bár a fent említett üzenetből nem derül ki, hogy pontosan mi okozhatta a hatalmas mértékű nyugdíjcsökkenést. Az azonban biztos, hogy a rokkantsági nyugdíj nagy változásokon ment keresztül az elmúlt években, ahogyan ez a számokból is jól látszik.

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság lapunk megkeresésére küldött adatai szerint hazánkban 2016 januárjában összesen 375 979-en kaptak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást. Ez a szám pedig meghaladja a 2011-es adatokat, amikor még rokkantsági nyugdíj néven lehetett igényelni ezt az ellátást. De mi okozta a hatalmas növekedést 2012-ben?

Hogyan alakult át a rendszer?

A rendszer átalakítása előtt, vagyis 2011-ig a jelentős illetve súlyos mértékben megváltozott munkaképességűek kaphattak rokkantsági nyugdíjat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2012-től azonban ezek a személyek már:

  • egészségbiztosítási ellátást,
  • rokkantsági ellátást, vagy
  • rehabilitációs ellátást vehetnek igénybe.
Ugyancsak a 2012-ben újonnan kialakított ellátások valamelyikét kaphatják azok a megváltozott munkaképességűek, akik megelőzően szociális ellátásban (rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék) részesültek

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság.

Ez az oka annak, hogy nagy különbség figyelhető meg a 2011-es és a 2012-es adatok között. Érdemes azonban kiemelni azt is, hogy a 2011 végéig a nyugdíjkorhatárt betöltött rokkantsági nyugdíjasok ellátása viszont öregségi nyugdíjjá alakult át.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?