7 °C Budapest
Szomorú sorsú nyugdíjas szólt be Orbánnak: ezt nem teszi zsebre

Szomorú sorsú nyugdíjas szólt be Orbánnak: ezt nem teszi zsebre

2016. augusztus 19. 15:01

Mindössze 43 210 forint; állítása szerint mindössze ennyiből kell megélnie annak a nagybeteg férfinak, aki nemrég kínos kérdést szegezett a miniszterelnöknek. A statisztikák szerint nincs egyedül, sőt!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem rejtette véka alá felháborodását egy rokkantnyugdíjas Orbán Viktor Facebook-oldalán; a nemrég leszázalékolt férfi azt kérdezte a miniszterelnöktől:

Megkaptam első havi rokkantsági nyugdilyam, 43210 ft .2006 -ban gége eltávolítást végeztek tumor betegség miatt.2016 május elején a rokkantságinyugdíjam: 80575ft-volt.Ebből varázsoltak nekem 43210 ft -ot. Munkalehetősség számomra egyenlő a "0"-val.Miből tudok élni ?

Habár hivatalos válasz nem érkezett a szomorú sorsú férfi kérdésére (legalábbis a poszt alatt), így csak a saját véleményünket tudjuk megosztani:

Ennyi pénzből csak nagyon szűkösen, de leginkább sehogy sem lehet megélni ma Magyarországon!

Annak ellenére sem, hogy 2012-ben Matolcsy György még  pénzügyminiszterként, illetve Zsiga Marcell, egykori országgyűlési képviselő is azon az állásponton volt, hogy 47 ezer elég a megélhetéshez. És ennek nem sok köze van a negatív inflációhoz.

Egyre több a "rokkantnyugdíjas"

Bár a fent említett üzenetből nem derül ki, hogy pontosan mi okozhatta a hatalmas mértékű nyugdíjcsökkenést. Az azonban biztos, hogy a rokkantsági nyugdíj nagy változásokon ment keresztül az elmúlt években, ahogyan ez a számokból is jól látszik.

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság lapunk megkeresésére küldött adatai szerint hazánkban 2016 januárjában összesen 375 979-en kaptak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást. Ez a szám pedig meghaladja a 2011-es adatokat, amikor még rokkantsági nyugdíj néven lehetett igényelni ezt az ellátást. De mi okozta a hatalmas növekedést 2012-ben?

Hogyan alakult át a rendszer?

A rendszer átalakítása előtt, vagyis 2011-ig a jelentős illetve súlyos mértékben megváltozott munkaképességűek kaphattak rokkantsági nyugdíjat.

2012-től azonban ezek a személyek már:

  • egészségbiztosítási ellátást,
  • rokkantsági ellátást, vagy
  • rehabilitációs ellátást vehetnek igénybe.
Ugyancsak a 2012-ben újonnan kialakított ellátások valamelyikét kaphatják azok a megváltozott munkaképességűek, akik megelőzően szociális ellátásban (rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék) részesültek

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság.

Ez az oka annak, hogy nagy különbség figyelhető meg a 2011-es és a 2012-es adatok között. Érdemes azonban kiemelni azt is, hogy a 2011 végéig a nyugdíjkorhatárt betöltött rokkantsági nyugdíjasok ellátása viszont öregségi nyugdíjjá alakult át.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18