2 °C Budapest
Mutatjuk: itt élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok

Mutatjuk: itt élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok

2016. május 24. 05:48

Hazánkban hatalmas különbségek vannak a nyugdíjak között. Míg a leggazdagabbaknak 500 ezer forint felett visz a postás, addig bőven akadnak olyanok is, akiknek 30 ezer forintnál is kevesebb jut egy hónapban.  Vajon hányan vannak és hol élnek azok a nyugdíjasok, akiknek ez a minimális összeg jár?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Bár az öregségi nyugdíjak átlagos összege évek óta folyamatosan növekszik, (a törvényben előírtak szerint mindig legalább az infláció mértékével kell emelni az ellátásokat) a nyugdíjminimum összege 2008. január óta 28 500 forint.

Miért ennyi?

Az összegének meghatározásakor - esetleges emelésének vizsgálatakor - mérlegelésre kerül, hogy a nyugdíjminimum összege nem kizárólag a nyugdíjrendszer paramétere, hanem számos egyéb szolgáltatás, kedvezmény is kapcsolódik hozzá

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF).

Kinek jár a legkisebb nyugdíj?

Az öregségi nyugdíj legkisebb összegére azok jogosultak, akik legalább 20 év szolgálati időt szereztek, de az általános szabályok szerint a kiszámított nyugdíjuk nem éri el az összeghatárt.

Ezért akár az is előfordulhat, hogy egy-egy nyugdíjas még a 28 500 forintnál is kevesebbet kap. Például, aki 20 évnél kevesebb, de legalább 15 és szolgálati idővel rendelkezik, akkor nála a megállapított résznyugdíj estében nem kell alkalmazni a nyugdíj-minimum szabályt. Vagyis, ha valaki 15 év szolgálati idővel 27 ezer forintos nyugdíjra jogosult, akkor ő ennyit fog kapni, nem emelkedik a nyugdíja a nyugdíjminimum összegére.

Továbbá az is feltétel, hogy a korábbi jövedelmek alapján meghatározott átlagkereset elérje a nyugdíjminimum összegét. Amennyiben ezt nem éri el, akkor az érintettek az átlagkereset összegével megegyező nyugdíjat kapnak.

Ez a minimális összeg pedig akár magasabb is lehet. Ugyanis, ha valakinek 2014-ben állapították a 28 500 forintos öregségi nyugdíjat, akkor ő az időközben végrehajtott nyugdíjemeléseknek köszönhetően ma már 29 480 forint nyugdíjat kap.

Hányan kapnak ma ilyen minimális összeget?

A fent említett szabályokat figyelembe véve jelenleg hazánkban a csaknem 2 millió nyugdíjasból

2579-en vannak azok, akiknek havonta 25 -30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

A nyugdíjbiztosító főigazgatóság emellett még 1486 hasonló összegű nyugdíjat folyósít külföldre. Ugyanis azoknak is elmaradhat a nyugdíja a minimum összegtől, akik más országban is szereztek nyugdíjjogosultságot.

{{EMBED:infogram_24a4f54a-343c-4ae7-8905-5e16a7998bb5}}

Budapesten vannak a legtöbben, összesen 368-an, akik minimális összegű nyugdíjat kapnak. De sokan élnek Pest megyében is rendkívül alacsony nyugdíjjal. A legszegényebb nyugdíjasok közül még kiemelkedően sokan vannak Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. És viszonylag kevesen, összesen 33-an élnek Nógrád megyében azok a nyugdíjasok, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

Mire megy el a pénz?

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya. A KSH adatai szerint,

a nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?