11 °C Budapest

Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíjkasszák

MTI
2015. november 10. 19:01

Jó teljesítményt értek el az első három negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, a Pénztárszövetséggel együttműködő kasszák összesített vagyona 6,53 százalékkal nőtt egy év alatt, míg az egészségpénztári tagok egyéni befizetései 14,5 százalékkal emelkedtek - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (Pénztárszövetség) tartozó, 1,073 millió tagot számláló és a piacon több mint 90 százalékos részesedéssel rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona szeptember végén 1042 milliárd forint volt, éves szinten 6,53 százalékkal nőtt. Az egy főre jutó vagyon 971,5 ezer forintra rúgott, ami 7,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A vagyongyarapodás mértéke Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke szerint kedvező eredmény a mostani alacsony kamatkörnyezetben.

Az elnök kiemelte: a tagok egyéni befizetéseinek összege az idei negyedévekben 5-11 százalékkal magasabb volt az előző év azonos negyedéveihez képest, és minden negyedévben meghaladták az elmúlt tíz évben mért összegeket. A munkáltatói befizetések összege a második és a harmadik negyedévben 1-3 százalékkal nőtt. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok az adóhatóság közelmúltban publikált adatai szerint tavalyi befizetéseik után rekordösszegű, 7,2 milliárd forintos adóvisszatérítést kaptak egyéni számláikra.

A Pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárak tagjai a harmadik negyedévben 2,45 milliárd forintot fizettek be egészségpénztári számlájukra, ami éves összevetésben 14,5, a második negyedévhez képest 5,25 százalékos emelkedésnek felel meg. A piac több mint 70 százalékát képviselő egészségkasszák összvagyona szeptember végén 42,81 milliárd forintot tett ki, ami 0,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A harmadik negyedév végén 740,2 ezer tagjuk volt a szövetséghez tartozó egészségpénztáraknak, ami éves összevetésben 1,5 százalékos emelkedés. Az egészségpénztárak a harmadik negyedévben 1,77 millió alkalommal, esetenként közel ötezer forint értékben finanszíroztak egészséggel összefüggő szolgáltatást.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás mellett az egészségpénztári megtakarítás is beépíthető a cafeteriaelemek közé.

 Az egészségpénztári hozzájárulással egészségesebbé válhatnak a dolgozók, a munkáltatók pedig fokozhatják alkalmazottaik elégedettségét és lojalitását. A kedvezményes adózású cafetériás egészségpénztári juttatások segítségével azok is költhetnek az egészségükre, ezen belül az egészségmegőrzésre, megelőzésre, akiknek a büdzséjébe ez eddig nem feltétlenül fért bele - hívja fel a figyelmet a Pénztárszövetség az egészségpénztári munkáltatói befizetések csökkenő trendje kapcsán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közlemény kitér arra is, hogy a Pénztárszövetség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) annak érdekében, hogy a pénztárpiaci aktualitásokat, folyamatokat és szabályozási kérdéseket a legmagasabb szinten egyeztessék. A hatékony együttműködés érdekében a két szervezet közös munkacsoportot is alakít.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem