Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíjkasszák

MTI
2015. november 10. 19:01

Jó teljesítményt értek el az első három negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, a Pénztárszövetséggel együttműködő kasszák összesített vagyona 6,53 százalékkal nőtt egy év alatt, míg az egészségpénztári tagok egyéni befizetései 14,5 százalékkal emelkedtek - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (Pénztárszövetség) tartozó, 1,073 millió tagot számláló és a piacon több mint 90 százalékos részesedéssel rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona szeptember végén 1042 milliárd forint volt, éves szinten 6,53 százalékkal nőtt. Az egy főre jutó vagyon 971,5 ezer forintra rúgott, ami 7,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A vagyongyarapodás mértéke Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke szerint kedvező eredmény a mostani alacsony kamatkörnyezetben.

Az elnök kiemelte: a tagok egyéni befizetéseinek összege az idei negyedévekben 5-11 százalékkal magasabb volt az előző év azonos negyedéveihez képest, és minden negyedévben meghaladták az elmúlt tíz évben mért összegeket. A munkáltatói befizetések összege a második és a harmadik negyedévben 1-3 százalékkal nőtt. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok az adóhatóság közelmúltban publikált adatai szerint tavalyi befizetéseik után rekordösszegű, 7,2 milliárd forintos adóvisszatérítést kaptak egyéni számláikra.

A Pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárak tagjai a harmadik negyedévben 2,45 milliárd forintot fizettek be egészségpénztári számlájukra, ami éves összevetésben 14,5, a második negyedévhez képest 5,25 százalékos emelkedésnek felel meg. A piac több mint 70 százalékát képviselő egészségkasszák összvagyona szeptember végén 42,81 milliárd forintot tett ki, ami 0,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A harmadik negyedév végén 740,2 ezer tagjuk volt a szövetséghez tartozó egészségpénztáraknak, ami éves összevetésben 1,5 százalékos emelkedés. Az egészségpénztárak a harmadik negyedévben 1,77 millió alkalommal, esetenként közel ötezer forint értékben finanszíroztak egészséggel összefüggő szolgáltatást.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás mellett az egészségpénztári megtakarítás is beépíthető a cafeteriaelemek közé.

 Az egészségpénztári hozzájárulással egészségesebbé válhatnak a dolgozók, a munkáltatók pedig fokozhatják alkalmazottaik elégedettségét és lojalitását. A kedvezményes adózású cafetériás egészségpénztári juttatások segítségével azok is költhetnek az egészségükre, ezen belül az egészségmegőrzésre, megelőzésre, akiknek a büdzséjébe ez eddig nem feltétlenül fért bele - hívja fel a figyelmet a Pénztárszövetség az egészségpénztári munkáltatói befizetések csökkenő trendje kapcsán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A közlemény kitér arra is, hogy a Pénztárszövetség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) annak érdekében, hogy a pénztárpiaci aktualitásokat, folyamatokat és szabályozási kérdéseket a legmagasabb szinten egyeztessék. A hatékony együttműködés érdekében a két szervezet közös munkacsoportot is alakít.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?