19 °C Budapest
Ennyit kap havonta a világ leggazdagabb nyugdíjasa

Ennyit kap havonta a világ leggazdagabb nyugdíjasa

2015. november 1. 17:32

371 millió forintnyi nyugdíjat kap majd havonta a világ leggazdagabb nyugdíjasa. A leggazdagabb magyar nyugdíjasnak pedig ennél jóval "kevesebbet" 1,3 millió forintot utalnak minden hónapban.

Míg egy átlagos 65 év alatti amerikai 50 000 dollárt tesz félre a nyugdíjas éveire, addig az ország magas beosztású ügyvezetői több mint kilencszázszor annyit. A száz legnagyobb megtakarítással rendelkező ügyvezető igazgató félretett pénze összesen annyi, mint az amerikai családok teljes megtakarításának 41 százaléka - írja a Marketwatch.

Ez azt jelenti, hogy száz embernek annyi félretett pénze van nyugdíjas éveire, mint 116 millió embernek összesen.

A száz ügyvezető nyugdíj-megtakarítása 4,9 milliárd dollárt ér összesen, átlagosan 49,3 millió dollárt tettek félre fejenként, eközben a 65 év alatti amerikaiak megtakarításának mediánja 50 000 dollár. A statisztikát persze az is rontja, hogy körülbelül negyvenmillió aktív korú háztartásnak (az összes háztartás 45 százalékának) egyáltalán nincs nyugdíjas éveire félretett pénze.

A legnagyobb megtakarítással a YUM! Brands ügyvezetője, David C. Novak rendelkezik, aki 1,3 millió dollárt (mai árfolyamon kb. 371 millió forint) kap majd havonta idős korában.

Mi a helyzet Magyarországon?

Míg a magyar nyugdíjasok fele havonta százezer forintnál kevesebből él, addig a leggazdagabb magyar nyugdíjas 1 308 565 forintot kap havonta - értesült korábban a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bár ez jóval kevesebb mint amennyi a világ leggazdagabb nyugdíjasának jut, már ez az összeg is luxusnak számít, hiszen idén januárban az átlagnyugdíj összege: 117 372 forint volt, ami tizede sincs annak, amit a rekorder kap. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig változatlanul havi 28 500 forint. Idén januárban a nyugdíjasok száma Magyarországon 2 022 095 fő volt, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak:

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?