21 °C Budapest

Ez lesz a veszte a magyar nyugdíjasoknak: 10 évük sincs hátra

Pénzcentrum
2015. október 31. 07:07

Sokszor hallhatunk arról, hogy nem lesz nyugdíjunk, vagy annyira kevés juttatást kapunk az államtól, hogy nem lesz elegendő az lakhatásunk kifizetésére sem. Nem is gondolnánk, hogy még Magyarország Alaptörvénye is nyújt megoldást a kérdésre, persze nem ez a legjobb megoldás nyugdíjas éveink bebiztosítására.

A nyugdíjtakarékosság indításának három indoka van. Farkas András, a Consequit értékesítési vezérigazgatója a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferenciáján adott előadáson ezeket emelte ki, mint a nyugdíj elő-takarékosság indításának fő okait:

  • Észszerűség törvénye
  • Erkölcsi törvény
  • Magyarország Alaptörvénye és a Polgári törvénykönyv

Az észszerűség törvénye szerint azért kell nyugdíjra félretennünk, mert a "demográfiai cunami" a nyakunkon van, és hamarosan sokkal kevesebb dolgozónak kell eltartania az időseket, mint most, vagy akár néhány évtizeddel korábban. Mit is jelent ez?

Amikor a mostani 30-asok nyugdíjba mennek már sokkal kevesebb eltartó és sokkal több eltartandó lesz, mint most, 15 éven belül nyugdíjba fog vonulni 2,1 millió magyar és a munkaerőpiacra csupán 1,6 millió gyerek fog belépni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzet fenntartásához is legalább félmillió plusz adófizetőre lenne szükség. Ha csökken a járulékfizetők száma és a versenyképesség miatt a járulék mértékét csökkentik, akkor több nyugdíjassal számolva csak akkor tartható a rendszer, ha csökkennek a nyugdíjak.

Az erkölcsi törvény alapja, hogy a gyermekeinknek jobb lehessen, mint a jelenlegi generációnak és ne a gyermekeknek kelljen eltartania az időseket. Ahhoz, hogy ezt megelőzhessük, érdemes gondolni a nyugdíj célú megtakarításra is, amivel nem ragadunk gyerekeink nyakán.

Az Alaptörvény kimondja az alábbi két tartási kötelezettséget:

  • "A szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni"
  • "A nagykorú gyerekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni"

Az első pont teljesen logikus, hiszen a saját gyerekéről mindenki akar és szikott is gondoskodni, más a helyzet viszont a szülők eltartásával. A szülői tartási kötelezettségre ráadásul a Ptk. konkrét szabályokat mond ki (Ptk. 4:200 §): ha nincs gyermek, akkor távolabbi rokonnak kell gondoskodnia az idősről. Ez százezreket érinthet majd, ráadásul a (már felnőtt) gyermek jövedelmének felét is elérheti a kötelező tartás - tette hozzá Farkas. Ez elsősorban azért lehet problémás, mert a szülő eltartásán felül a saját magát, sőt gyermekeit is el kell tartani, ami jelentősen megnöveli a dolgozó terheit.

A magyar nyugdíjasok mindössze 5 százaléka kap most 200 ezer forint feletti nyugdíjat, ennek egyik oka az, hogy a nettó jövedelem negyedét titkolják el a magyarok, amellyel a járulékfizetés jelentősen alacsonyabb, így a nyugdíjra fordítható összeg is ennyivel alacsonyabb lesz.

A nyugdíjba menő magyarok átlagosan a korábbi fizetésük 80 százalékát kapják meg nyugdíjként, ami rendkívül magas nemzetközi összehasonlításban. Sok esetben az is előfordul, hogy a korábbi bérrel megegyező nyugdíjat kapják az idősek, ez hosszú távon a rendszer fenntarthatatlanságát eredményezi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A magyarok 90 százaléka kizárólag a társadalombiztosításból kap nyugdíjat, így elsősorban az a feladat, hogy ezt a rendszert fenntartsuk

 - tette hozzá Matits Ágnes, nyugdíjszakértő a konferencián. A jelenleg nem ellátottak azért nem kapnak (elég) nyugdíjat, mert nem jár nekik nyugdíj, hiszen korábban nem fizettek (elegendő) járulékot.

Az világosan látszik, hogy nem a bérekből levont járulékokból kaphatunk majd nyugdíjat 10-20 év múlva, hanem valamilyen más forrásból, az viszont egyelőre kérdéses, hogy miből.


Nemcsak a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferencia résztvevői szerint kérdéses, hogy miből élünk majd meg nyugdíjas éveinkben. Az OTP pénzeken ismertette a rendszeren végzett Öngondoskodás index felméréstét, amelyből kiderült: kevesebb, mint fele annyi nyugdíjat kapunk majd az államtól nyugdíjba vonuláskor, mint amennyi a korhatár elérése előtti életszínvonalunk fenntartásához szükséges.

Mit tehetünk a nyugdíjunkért?

Ha nem szeretnénk, hogy felkopjon az állunk nyugdíjasként és a gyermekeinkre sem akarunk támaszkodni, akkor érdemes minél előbb, akár már a 20-as éveinkben elkezdeni félretenni nyugdíjra. Ezt három termékkel is megtehetjük, amelyek után 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk, ráadásul a nyugdíjként felvett pénzünk kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentes lesz. Ezeket a nyugdíjcélú megtakarításokat indíthatjuk el:

  • Önkéntes nyugdíjpénztár
  • Nyugdíjbiztosítás
  • Nyugdíj elő-takarékossági számla

Ezekről részletesebben ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem