0 °C Budapest

Zuahnórepülésben a nyugdíjpénztári hozamok: mire váltsunk?

MTI
2015. október 7. 09:03

Az első fél év nagy nyerteseinek számító, sok részvényt tartó nyugdíjpénztári alapok árfolyama sokat esett az utolsó hetekben, a legnagyobb kiegyensúlyozott portfólióknál azonban tompította az árfolyamcsökkenést a hazai állampapírpiac kiváló teljesítménye - számol be szerdai cikkében a Világgazdaság.

A friss árfolyamadatok alapján az önkéntes nyugdíjpénztári alapok csaknem fele negatív hozammal zárta a július-szeptembert. A tőzsdei lejtmenet miatt különösen a magas részvényhányadot tartó alapok számára volt keserves az elmúlt időszak, ezek között olyan is akadt, amelyik 10 százaléknál is többet esett június óta.

A közepes kockázatú kiegyensúlyozott portfólióknak - amelyek 25-40 százalék körül tartanak részvényeket - sem sikerült fényesen az utolsó negyedév, a legjobb alap is éppen csak plusz nullában vészelte át ezt az időszakot, de olyan portfólió is van, amelyiknek az árfolyama több mint 3 százalékot esett. Az év eleje óta nézve viszont ezek az alapok még bőven pluszosak, sőt a teljesítményük bőven meghaladja az állampapírokét is.

A kiegyensúlyozott alapok esését az újság szerint minden bizonnyal tompította az elmúlt hetekben kiválóan teljesítő hazai állampapírpiac is, a klasszikus alapoknak pedig egyenesen szárnyakat adott. Sok alap az év eleje óta elért teljes nyereség nagy részét az utolsó negyedévben szedte össze.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?