9 °C Budapest

Hamarosan kétszereződik az eltartott magyar nyugdíjasok száma

2015. október 7. 18:05

Magyarországon az elöregedő társadalmak problémája még a nyugat-európai helyzetnél is súlyosabb. Hazánkban is kétszer annyi nyugdíjast kell eltartania egy dolgozónak, mint most, viszont itthon az öngondoskodás szintje jelentősen elmarad a nyugati társadalmak öngondoskodásától.

Az elöregedő társadalmak világszerte komoly pénzügyi kihívás elé állítják a kormányokat és nyugdíjrendszereket - hangzott el a Hágában, szeptember közepén megrendezett World Pension Summit 2015 konferencián.

Európában a társadalmak elöregedése miatt egyre kevesebb kereső jut egy nyugdíjasra, miközben a gazdaságok teljesítőképessége nem tud lépést tartani a szociális rendszerek forrásigényével. Ennek következtében az államilag garantált nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a munkajövedelmektől. Emiatt növekvő igény mutatkozik Európában a nyugdíjcélú megtakarítások iránt.

Az emberek egyre inkább a maguk kezébe veszik a döntést a jövőjükről, és megtervezik az időskori jövedelmüket

- mondta Lard Friese, az NN Csoport vezérigazgatója.

A nyugdíjrendszerek előtt álló kihívások súlyosságát támasztotta alá az Európai Bizottság 2014. évi demográfiai előrejelzése is. Eszerint már 2020-ban az európai népesség negyedét a 60 év fölöttiek fogják kitenni. Az Eurostat prognózisa a 80 évnél idősebb emberek részarányának megduplázódásával számol 2080-ra, amelynek következtében felére csökken a munkakorúak aránya a teljes népességen belül.

Ez azt jelenti, hogy ötven év múlva már csak két dolgozó fog eltartani egy nyugdíjast, szemben a mostani átlagosan néggyel.

Ez a tendencia Magyarországon is kimutatható, ám a magyarországi helyzet annyival kedvezőtlenebb, hogy az aktív nyugdíj megtakarítások szintje is elmarad az európai átlagtól.

A kormányoknak, a biztosítótársaságoknak és az Európai Bizottságnak óriási a felelőssége abban, hogy felhívják az emberek figyelmét a várható kihívásokra és világosan kommunikálják a lehetséges megoldásokat.

- hangsúlyozta Lard Friese. De milyen nyugdíjcélú megtakarítást indíthatunk Magyarországon?

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás a "legfiatalabb" nyugdíj-célú megtakarítási forma, ugyanis ezeknek a speciális életbiztosításoknak a 20 százalékos adójóváírása csupán 2014 január 1-e óta elérhető. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, hiszen a hagyományos megtakarításos, illetve unit linked formában is elérhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyugdíjra takarékoskodóknak azért érdemes a biztosítási formát választaniuk, mert

  • A jegybanki szabályozásnak köszönhetően az elmúlt másfél évben csökkentek a költségek és
  • Az USA-ban nyugdíjba vonulók között a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek kaphatják (arányosan) a legmagasabb juttatást.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a legrégebben elérhető 20 százalékos adójóváírással elérhető nyugdíj-előtakarékossági forma.

Nem véletlen, hogy több mint 1 millió pénztári nyugdíjtakarékossági számla van Magyarországon.

Előnyei közé tartozik, hogy a választható portfólióknak köszönhetően a befektetés részével az ügyfélnek nem kell foglalkoznia, illetve, hogy szükség esetén szüneteltethető a díjfizetés.

Nyugdíj elő-takarékossági számla

A Nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egy olyan különleges értékpapírszámla, amelyre csupán meghatározott értékpapírokat vásárolhatunk, viszont ezért cserébe (a másik két termékhez hasonlóan) 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. A NYESZ azoknak lehet jó választás:

  • Akik a bankban szeretnék tartani a megtakarításukat és
  • Saját maguk szeretnék kezelni a megtakarítási portfóliójukat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem