29 °C Budapest
Azt hitték, így magasabb nyugdíjat kaphatnak, de...

Azt hitték, így magasabb nyugdíjat kaphatnak, de...

2015. július 12. 18:31

Alacsonyabb magyar nyugdíjra számíthatnak azok a magyar munkavállalók, akik Albániában, Macedóniában, Törökországban vagy az Egyesült Államokban szereztek biztosítási időt, de Magyarországon is van legalább 20 év szolgálati idejük

A Baker Tilly adótanácsadó cég elemzése szerint a a hazánk által kötött és kötendő új szociális biztonsági egyezmények értelmében ugyanis a nyugellátás folyósításához szükséges minimális szolgálati idő elérése után nem veszik figyelembe a másik országban ledolgozott éveket.

Magyarország az elmúlt 12 hónapban több szociális biztonsági egyezményt írt alá, ezek egyike az Amerikai Egyesült Államokkal aláírt megállapodás, illetve már kihirdették a török, az albán és a macedón szerződéseket is.

Bizonyos esetekben rosszul járhatnak a magyar munkavállalók ezekkel az új egyezményekkel.

Az új egyezmények tényszerűen alacsonyabb nyugdíjat jelentenek mindazoknak, akik ezen országokban szereztek valamennyi szolgálati időt, de Magyarországon is van legalább 20 évnyi biztosítási idejük.

Ugyanis, ha az egyezmény hatálya alá tartozó személy rendelkezik annyi biztosítási idővel, amely alapján már az egyezményt megkötő állam folyósít nyugdíjat, abban az esetben a másik államban szerzett biztosítási időt nem számítják be. Amennyiben tehát egy adott személynek van 20 évnyi biztosítási/szolgálati ideje Magyarországon, akkor a Macedóniában, Albániában, Törökországban, vagy az Egyesült Államokban szerzett biztosítási idejét már nem számítják be a nyugdíj megállapításánál.

Emellett az újfajta szabályozás értelmében ugyan a régihez hasonlóan ezekben az esetekben is összeszámítják a biztosítási időket, de csak akkor, ha az adott államban nincs meg a minimális nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek megfelelően, ha egy személy a szerződést aláíró mindkét országban dolgozott és nincs meg az egyik államban az ottani minimális szolgálati ideje, akkor a másik államban szerzett szolgálati idejét a nyugdíjszámításnál figyelembe veszik.

Az adótanácsadó szakértői szerint, ha például egy személy Magyarországon 16 év biztosítási idővel rendelkezik és szerzett Macedóniában további 5 év szolgálati időt, akkor 21 év szolgálati ideje lesz. Ugyan a nyugdíjat a 21 év alapján állapítják meg (Magyarországon minimum 20 év szolgálati idő szükséges a nyugellátáshoz), de csak az időarányos részre jutó összeget (16/21) folyósítja Magyarország a megfizetett járulékok figyelembe vételével, míg Macedónia a másik időarányos részt (5/21) utalja.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?