22 °C Budapest

Neked is lehet luxusnyugdíjad, csak jó helyre kell születni

2015. április 9. 06:00

Magyarországon tízezrek élnek 50 ezer forint alatti nyugdíjból, míg Ausztriában a nyugdíjminimum 250 ezer forint feletti. A Pénzcentrum megnézte a környező országokban adható legkisebb nyugdíjat, akadt azért olyan hely is, ahol még nálunk is kevesebbet kapnak.

Magyarországon 28 500 forint havonta az öregségi nyugdíjminimum. Ez igen csak kevésnek számít a környező országokhoz képest. Ausztriában ennek majdnem a tízszerese jár, míg a Csehországban még nálunk is kevesebbet kapnak.

Kiemelkedően magas a nyugdíjminimum Ausztriában: 254 745 forintnak megfelelő összeggel. Azonban nem járnak rosszul a máltaiak, az írek és a cipruson élők sem, ők legalább 100 000 forint feletti nyugdíjat kapnak. A lengyeleknél a legkisebb nyugdíj összege 60 921 forint havonta, de még nálunk is kevesebbet kapnak a csehek, ott összesen 25 245 forint jár az időseknek.

Vannak országok, ahol azonban nincsen megszabva a nyugdíjminimum, ilyen például Németország és Szlovákia. Ezzel szemben, néhány országban a nyugdíj maximális összege is szabályozva van, például Spanyolországban a nyugdíjasok nem kaphatnak havonta  többet mint 755 568 forint. Magyarországon erre nincsen szabályozás, ezért idén januárban a legnagyobb nyugdíj összege 1,3 millió forint volt - értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

Magyarországon az átlagnyugdíj idén januárban 117 372 forint volt, ami kevesebb mint a fele az Ausztriában kapható nyugdíjminimumnak. Emellett a kétmillió magyar nyugdíjas közül, csupán kicsit több mint százezren kapnak 200 ezer forint felett. A Magyarországon kifizetett nyugdíjak a következőképpen alakultak:

Viszonylag kevesen kapnak 50 000 forint alatti összeget, azonban az ellátottaknak több mint fele 100 000 forint alatti nyugdíjból él. Érdekesség továbbá, hogy a magyar nyugdíjasoknak közel 90 százaléka 50 ezer és 200 ezer forint közötti nyugdíjat kap.

Mikor mehetünk nyugdíjba?

Nem csak a nyugdíjminimum összegében van eltérés, hanem például a nyugdíjkorhatár is igen változó Európa egyes országaiban.

Magyarországon 2010-ben emelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, azonban ez már csak az 1957 után születettekre vonatkozik. Ausztriában a férfiak 65 évesen mehetnek nyugdíjba míg a nők 60 évesen. Csehországban egészen korán a férfiak már 62 év és 8 hónaposan lehetnek nyugdíjasok. Ezzel szemben Németországban sokáig kell várni, ott 67 év a rendes nyugdíjkorhatár.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM