20 °C Budapest
Neked is lehet luxusnyugdíjad, csak jó helyre kell születni

Neked is lehet luxusnyugdíjad, csak jó helyre kell születni

2015. április 9. 06:00

Magyarországon tízezrek élnek 50 ezer forint alatti nyugdíjból, míg Ausztriában a nyugdíjminimum 250 ezer forint feletti. A Pénzcentrum megnézte a környező országokban adható legkisebb nyugdíjat, akadt azért olyan hely is, ahol még nálunk is kevesebbet kapnak.

Magyarországon 28 500 forint havonta az öregségi nyugdíjminimum. Ez igen csak kevésnek számít a környező országokhoz képest. Ausztriában ennek majdnem a tízszerese jár, míg a Csehországban még nálunk is kevesebbet kapnak.

Kiemelkedően magas a nyugdíjminimum Ausztriában: 254 745 forintnak megfelelő összeggel. Azonban nem járnak rosszul a máltaiak, az írek és a cipruson élők sem, ők legalább 100 000 forint feletti nyugdíjat kapnak. A lengyeleknél a legkisebb nyugdíj összege 60 921 forint havonta, de még nálunk is kevesebbet kapnak a csehek, ott összesen 25 245 forint jár az időseknek.

Vannak országok, ahol azonban nincsen megszabva a nyugdíjminimum, ilyen például Németország és Szlovákia. Ezzel szemben, néhány országban a nyugdíj maximális összege is szabályozva van, például Spanyolországban a nyugdíjasok nem kaphatnak havonta  többet mint 755 568 forint. Magyarországon erre nincsen szabályozás, ezért idén januárban a legnagyobb nyugdíj összege 1,3 millió forint volt - értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

Magyarországon az átlagnyugdíj idén januárban 117 372 forint volt, ami kevesebb mint a fele az Ausztriában kapható nyugdíjminimumnak. Emellett a kétmillió magyar nyugdíjas közül, csupán kicsit több mint százezren kapnak 200 ezer forint felett. A Magyarországon kifizetett nyugdíjak a következőképpen alakultak:

Viszonylag kevesen kapnak 50 000 forint alatti összeget, azonban az ellátottaknak több mint fele 100 000 forint alatti nyugdíjból él. Érdekesség továbbá, hogy a magyar nyugdíjasoknak közel 90 százaléka 50 ezer és 200 ezer forint közötti nyugdíjat kap.

Mikor mehetünk nyugdíjba?

Nem csak a nyugdíjminimum összegében van eltérés, hanem például a nyugdíjkorhatár is igen változó Európa egyes országaiban.

Magyarországon 2010-ben emelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, azonban ez már csak az 1957 után születettekre vonatkozik. Ausztriában a férfiak 65 évesen mehetnek nyugdíjba míg a nők 60 évesen. Csehországban egészen korán a férfiak már 62 év és 8 hónaposan lehetnek nyugdíjasok. Ezzel szemben Németországban sokáig kell várni, ott 67 év a rendes nyugdíjkorhatár.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?