Elhunyt a rokonom, mi legyen a még elutalt nyugdíjával?

Elhunyt a rokonom, mi legyen a még elutalt nyugdíjával?

2015. február 16. 06:05

Sokan nem tudják mi a teendő az elhunyt rokon nyugdíjának folyósításával kapcsolatban, így sokan azt a pénzt is elköltik, amit nem szabadna. A Pénzcentrum mutatja a tudnivalókat.

Múlt héten megjelent cikkünkben számoltunk be arról, milyen elképesztő összeget emészt fel a jogalap nélkül kifizetett nyugdíjak összege Magyarországon. A statisztikák szerint 2014-ben több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen, melynek 58 százalékáért a jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések felelnek.

Tehát tavaly közel 1,3 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették időben az elhalálozást. Ez, a ~115 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva több mint 11 ezer fő egy havi juttatását jelenti.

Egy adott követelés megtérülése éveken keresztül is elhúzódhat, aminek oka lehet az, hogy az adós méltányossági kedvezményt (részletfizetés, fizetési halasztás) kapott, de lehet az is, hogy a követelés végrehajtása több éven át is eltarthat.

- tájékoztatta lapunkat a Nyugdíjfolyósító.

A fenti számok és a Nyugdíjfolyósító lapunk számára küldött reakciója is jól mutatja, hogy sokan nem tudják mi a teendő az elhunyt nyugdíjának folyósításával kapcsolatban, így sokan azt a pénzt is elköltik, amit a Nyugdíjfolyósító a törvény szerint vissza fog követelni. Éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat:

Kinek a feladata a bejelentés?

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a jogosult halálának tényét és annak időpontját a közeli hozzátartozó köteles 15 napon belül bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.

Ki a közeli hozzátartozó?

Sorrendben a házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér, ezek hiányában pedig az örökös.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hol kell bejelenteni?

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál. A bejelentést személyesen, postai úton, esetleg elektronikus ügyintézés keretében is meg lehet tenni, de temetkezési vállalkozó segítségét is kérhetjük.

Mi kell a bejelentéshez?

Az elhalálozást a halotti anyakönyvi kivonat másolatának a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz való eljuttatásával kell bejelenteni.

Mi van, ha nem jelentjük be?

Ha bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget az érintett, akkor a nyugdíjfolyósító az Országos Egészségbiztosítási Pénztár értesítéséből, vagy külön eljárás keretében a halotti anyakönyvi kivonatból, illetve egyéb bejelentésből értesül az ellátás jogosultjának elhalálozásáról.

Mi lesz a már elutalt nyugdíjjal?

  • 1. Az elhalálozás hónapjában járó nyugdíjat a közeli hozzátartozó felveheti. Erre a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül van lehetősége. Tehát például, ha február 11-én történt a haláleset, a teljesen jogszerűen átvett, február 10-én folyósított nyugdíjat nem kell visszafizetni még részben sem.
  • 2. Az esetleges - főként az elkésett bejelentés miatti - jogalap nélküli kifizetéseket 90 napon belül vissza kell fizetni! Erre a Nyugdíjfolyósító írásban is kötelezi az érintettet. Amennyiben bankszámlára érkezett a pénz, nincs semmi dolgunk, a kiutalt összeget ugyanis a folyósító innen is leemelheti, feltéve, hogy a bankszámla feletti rendelkezésre más személy nem jogosult, és a visszautalás a számla terhére megtörténhet. 90 nap elteltével pedig a jogalap nélkül felvett nyugellátást attól lehet visszakövetelni, akinek a nyugellátás jogalap nélküli felvétele felróható. A visszakövetelés menete ugyanaz, mint bármilyen más tartozás esetén.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?