12 °C Budapest
Ennyi hiányzik ahhoz, hogy jól élj nyugdíjasként

Ennyi hiányzik ahhoz, hogy jól élj nyugdíjasként

2014. október 17. 20:02

Aggodalomra adnak okot a demográfiai adatok. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint folyamatosan növekszik az öregségi nyugdíjban részesülők száma, ráadásul a magyar termékenységi arányszám az egyik legalacsonyabb Európában. 30-40 év múlva fizetésünk már csak alig 20-30 százalékát kapjuk meg nyugdíjként - prognosztizálta Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója az OTP mai sajtóreggelijén.

Nagy Csaba kiemelte, hogy a magyar lakosság nagy része még mindig nincs tisztában azzal, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi állapotában nem lesz fenntartható. Ez egyrészt ott mutatkozik meg, hogy míg ma egy nyugdíjba vonuló munkavállaló a fizetése 80 százalékát kapja meg nyugdíjként, addig ez 30-40 év múlva 20-30 százalékra csökkenhet. Másrészt pedig a fokozatosan, de annál jelentősebb ütemben öregszik a társadalom, amelynek következtében a jövőben egyre kevesebb eltartó jut majd egyre több nyugdíjasra. Ráadásul a magyar termékenységi arányszám a KSH adatai alapján Magyarországon az egyik legalacsonyabb Európában (egyedül Lettország van mögöttünk a sorban), holott ahhoz, hogy egy populáció fenntartható legyen, minimum 2,1-es arányszámnak kellene fennállnia (átlagosan minden országban). Magyarországon ez az arány jelenleg 1,25.

Az ügyvezető igazgató szerint a nyugdíjas éveire készülő lakosság egy része már kezdi felismerni a nyugdíjrendszer problémáinak relevanciáját, és egyre többen döntenek úgy, hogy a jövedelmük egy nagyobb százalékát utalják nyugdíjpénztári számlájukra. Nagy Csaba szerint abban, hogy változás álljon be a lakosság megtakarítási hajlandóságában és fejlődjön a pénzügyi kultúra Magyarországon, kiemelt szerepe van az oktatásnak. Emellett a munkáltatóknak is nagy szerepnek kellene jutnia abban, hogy ösztönözzék munkavállalóikat a nyugdíjcélú megtakarításokban (ebben kulcsfontosságú szerepe lehet a cafeteria rendszer átalakításának).

Nagy Csaba egy piramishoz hasonlította a lakossági megtakarítások fontosságát. Az ábra alapján a biztosítással bezárólag olyan elemeket találunk, amelyek a létbiztonság alapköveinek tekinthetőek, és egyúttal ezek a legolcsóbb elérhető befektetési termékek is (köztük az ÖNYP), míg a vonal feletti részben lévő megtakarítási formák az önmegvalósítást segítik, bár igaz, költségesebb megtakarítási formát is jelentenek.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?