24 °C Budapest
Tényleg egyre kevesebb a nyugdíjas? Százezrek tűntek el

Tényleg egyre kevesebb a nyugdíjas? Százezrek tűntek el

Pénzcentrum
2014. szeptember 13. 07:02

Az elmúlt napokban újra reflektorfénybe kerültek a nyugdíjasok. Több olyan cikk is megjelent, amely szerint egyre kevesebb a a magyar nyugdíjas a szigorodó szabályoknak köszönhetően. De hogyan lehetséges az, hogy miközben az ONYF félmillióval kevesebb nyugellátást folyósított az elmúlt években, a nyugdíjasok száma közben mégis nőtt százezerrel? Hány nyugdíjas is él most az országban, és miért ennyire ellentmondóak a statisztikák? A Pénzcentrum utánajárt.

Újra reflektorfénybe kerültek a magyar nyugdíjasok, miután az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) közzétette az ellátásban részesülők legfrissebb adatait.

Ezek alapján 2,7 millió ember kapott ellátást június végén, amely közel 40 ezer emberrel kevesebb, mint a tavalyi év végén. A nyugellátásban részesülők száma pedig 16 ezerrel csökkent fél év alatt.

Tényleg egyre kevesebb a magyar nyugdíjas?

Az igaz, hogy az ellátások száma összességében folyamatosan csökken, ebből azonban a nyugdíjasok számára vonatkozóan nem lehet ilyen egyszerűen következtetéseket levonni. Ugyanis hosszú évek óta most először tapasztalható csökkenés a szó szoros értelmében vett nyugdíjasok számában (így a korbetöltött rokkantsági nyugdíjakat nem vesszük figyelembe). Tehát a korbetöltött öregségi nyugdíjban részesülők száma csökkent, mégpedig 20 ezerrel a tavalyi év vége óta.


Ennek egyik legvalószínűbb oka, hogy idén januárban megkezdődött a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése. Így az eddigi 62 év helyett 62,5 éves kortól lehet nyugdíjba vonulni. Így igaz, hogy

2008 és 2013 között 100 ezerrel nőtt az öregségi nyugdíjat kapók száma,

a következő években - amint az az első féléves adatokból sejthető -  várhatóan megtörik az elmúlt évek dinamukus emelkedése. Egyrészt a korhatár emelkedése, másrészt a rendszerben bevezetett szigorítások miatt is egyre kevesebben fognak belépni a rendszerbe.

De akkor kik "tűntek el" a rendszerből?

2008 óta összesen 270 ezerrel kevesebb embernek folyósít ellátást az ONYF, míg

a nyugellátásban részesülők száma 570 ezerrel csökkent - látszólag.

Időközben azonban nemcsak a korhatár növekedett, de számos szigorítást is bevezettek a nyugdíjrendszerben. Így a különböző járadékokban és ellátásban részesülők számát durván visszavágták. A házassági pótlékot kapók száma például az ötödére csökkent, az árvaellátások száma pedig 16 ezerrel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Ráadásul 2012-ben nemcsak a rokkantsági nyugdíj szűnt meg, de az ONYF statisztikáit is komolyan átszabták és számos ellátástípust átcsoportosítottak. Így többek között a rokkantsági nyugdíjak és ellátások ma már teljesen máshol vannak feltüntetve, mint három éve, de a korhatár alatti ellátások is máshol kerültek kimutatásra, ami

a statisztikákban a nyugellátásban részesülők számának csökkenését is jelentette.

Ezt lehet látni a fenti infografikán is: amikor is 2011-ről 2012-re közel félmillióan "tűntek el" a nyugellátásban részesülők közül. (Ugyanezen időszak alatt az összes ellátás száma csak 47 ezerrel csökkent.)

Azt se felejtsük el, hogy a kedvezményes nyugdíjazási lehetőségek várható szigorításai miatt az elmúlt években sokan próbálhatták meg az utolsó lehetőségeket kihasználni, és korábban nyugdíjba vonulni.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?