2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Ezzel a módszerrel neked is összejöhet a giganyugdíj: pofonegyszerű, Warren Buffett is ezt csinálja


50 százalékos különbség a minimum és maximum árfolyamértékek között - minden megtakarító rémálma, ami könnyen felolvaszthatja az előző évek gondos megtakarításainak tőkéjét és hozamát. Ezzel a kihívással találta magát szemben rengeteg megtakarító 2020. tavaszán, amikor a koronavírus-pandémia hatása begyűrűzött a tőzsdékre. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, van olyan válságálló megtakarítás egyáltalán, amiből hektikus árfolyamoknál is profitálhatunk?

A félelemmel teli medvepiacon egyes hazai és nemzetközi indexek rövid időn belül korábbi értékük kétharmadára estek vissza:

  • Hazánk vezető tőzsdeindexe a BUX a 46 ezer forint körüli maximum értékéről 30 ezer forint alá,
  • a világ egyik legismertebb tőzsdeindexe az S&P 500, pedig a 3400 dollár közeli értékéről 2200 dollárra apadt.

A megtakarítók egy része viszont nemhogy megijed volna, hanem kifejezetten örült a kialakult medvepiacnak. Vajon kik ők, milyen elv alapján takarítanak meg és miért örültek az árfolyamesésnek?

Biztonságos profitlehetőség árfolyamesésből

A piaci szereplők számára többféle módszer is létezik arra, hogy profitáljanak az árfolyamesésekből vagy a hektikus árfolyammozgásokból. Ezek döntő többsége azonban speciális tudással rendelkező befektetőknek, spekulánsoknak szól, akik ezért cserébe magas, vagy extrém magas kockázatot vállalnak. Azoknak a megtakarítóknak viszont, akik rendszeresen, hosszútávon, fix terméket választva takarékoskodnak szintén jó esélyük van arra, hogy profitálhassanak az átmeneti árfolyamesésekből.

Erre a költségátlagolás nyújt kiváló lehetőséget.

A költségátlagolás elve nem egy újkeletű módszer, vagy rejtélyes pénzügyi formula. Évtizedek óta bizonyított kockázatkezelési és hozammaximalizálási módszer, aminek használatát olyan befektetők ajánlják, mint Warren Buffett, Charlie Munger vagy Andre Kostolany. A költségátlagolás legfontosabb módszere, hogy a hosszútávon gondolkodó megtakarító igyekszik minél alacsonyabb értéken tartani a kiválasztott befektetési alap megvásárlási árának átlagát. Azaz

  • évekig vagy évtizedekig ugyanabban a termékben tartja megtakarítását,
  • rendszeresen egységnyi terméket vásárol (például X db befektetési jegyet havonta),
  • döntéséhez emelkedő árfolyamok (bikapiac) és árfolyamesések (medvepiac) esetén is ragaszkodik.

Hosszútávon így nem a mindenkori vásárlási ár szabja meg a megtakarító hozamának mértékét, hanem a vásárlási árak átlaga. A következő grafikon jól reprezentálja, hogy még emelkedő trend esetén is mekkora előnyre tehet szert az a megtakarító, aki akár csak egyetlen árfolyamesésbe bele tud vásárolni.

A fenti grafikon egy 35 százalékos árfolyamesést szimulál, ami után 1,5 hónappal a megtakarítási termék a korábbi árfolyamértéken mozog - tehát visszakorrigált. Az átlagárfolyam ennek ellenére akár hónapokig a korábbi értéke alatt marad, miközben a megtakarítási termék aktuális árfolyama akár újabb csúcsokat is döntögethet a jövőben.

Az idő a költségátlagolásnak dolgozik

A költségátlagolás módszere akár egy éven belül is a fentihez hasonló előnyöket hozhatja a megtakarítók számára, erre azonban felelőtlenség lenne alapozni egy megtakarítási stratégiát.

A költségátlagolás valódi erejét évtizedek alatt mutatja meg, hiszen így

  • a kiválasztott megtakarítási termék árfolyama akár a többszörösére is emelkedhet
  • a kisebb-nagyobb esések során a vételi árfolyam átlagára többször is jelentősen csökkenhet a futamidő alatt
A költségátlagolás módszere kiválóan működhet, ha a medvepiac nem túl hosszú. Ha az elmúlt 38 évet nézzük az USA-ban, akkor az összes hullám jó befektetésnek bizonyult. 1966-1982 között viszont csak oldalazott a piac, ott nem lett volna előnyös a költségátlagolás módszere. Úgy vélem tehát, azoknak érdemes ebben a megtakarítási stratégiában gondolkodni, akik legalább 30 évre előre terveznek. Például 25-35 éves munkavállalóknak, akik nyugdíjcélra takarítanak meg

- fogalmazott a módszer hatékonyságáról a Pénzcentrumnak Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő szakértője.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked