2019. március 18. hétfő Sándor, Ede

5 pénzügyi fogadalom 2019-re: ezekkel elkerülhető a legatyásodás


Eltelt egy év, újra durran a pezsgő, éjfélkor újra elhangzanak a szokásos fogadalmak. Az új évvel mindenki tiszta lapot nyit. Alkalmat látunk benne arra, hogy jobban vezessük életünket, amivel gyerekeinknek is példát mutathatunk. Pénzügyi szakértők most összegyűjtöttek öt olyan tanácsot, amik segítenek abban, hogy az új évben tudatosabban kezeljük pénzügyeinket és ezt a tudatosságot számos példán keresztül a kicsiknek is átadhatjuk. 

Az új évvel mindenki tiszta lapot nyit. Alkalmat látunk benne arra, hogy jobban vezessük életünket, amivel gyerekeinknek is példát mutathatunk.  A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői most összegyűjtöttek öt olyan tanácsot, amik segítenek abban, hogy az új évben tudatosabban kezeljük pénzügyeinket

1. apróságok a napi rutinban

Hasznunkra válhat, ha kiadásainkat pontosan vezetjük, ennek nyomonkövetésére rendelkezésünkre áll számos mobilalkalmazás. Érdemes átnézni a pénzügyeinket, ugyanis sok pénz megspórolható, akár napi 1 kávén is. Ezzel példát mutathatunk a gyerekeknek: ha kiszámoltatjuk, hogy a napi egy üdítő mennyibe kerül az iskolai büfében, lehet hogy el fog ámulni: éves szinten komoly összeg jöhet ki. Emellett számos apróságot építhetünk be napi rutinunkba. Ilyen például a bevásárlások előtti lista írása, mellyel könnyebben elkerülhetjük az impulzív vásárlás veszélyét. Ebben az is segítségünkre van, ha nem farkaséhesen indulunk útnak!

2. több számla, több lehetőség

Ha még nincs, kezdjük az évet egy új megtakarítási számla nyitással, amit alszámlaként használhatunk. Minden hónapban, rendszeresen utalhatunk egy kisebb összeget a megtakarítási számlánkra. Nem is hinnénk, mekkora összegek gyűlhetnek össze így, szinte észrevétlenül. Ez a módszer és a megtakarítás fogalma a gyerekeknek is könnyen elmagyarázható a hozzájuk közel álló dolgokon keresztül.

3. tegyünk rendet magunk körül

Nemcsak megtakarítással, de takarítással is kezdhetjük az új évet. Bár a népi hiedelem szerint az új év első napján a szemetet nem szabad kitennünk, mert ezzel a szerencsénktől is megválunk, érdemes azonban átnézni dolgainkat, hogy mitől kellene már megválnunk. Ajándékozzuk, vagy akár adjuk el a már feleslegessé vált tárgyainkat, így nem csak több helyünk, de több pénzünk is lesz. Ruhák esetében, amit 1 éve nem hordtunk, adjuk oda adományként rászorulóknak. Vonjuk be gyermekeinket is a folyamatba, nézzük át közösen az ő dolgaikat, könyveiket, ruháikat, játékaikat és döntsünk együtt, mi az, amit megtartunk és mi az, amit nem. Ha rend van körülöttünk a lakásban, az életünk többi területére is pozitívan fog hatni, ezt érezni fogja a család is. 

4. sok kicsi sokra megy és közben a környezetet is védjük

Talán semmiségnek tűnhet az a pár forint, de hosszútávon nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is megkíméljük, ha felkészülve a bevásárlásokra, mindig hordunk magunknál egy, vagy akár több vászontáskát. Ugyanez a helyzet a felelőtlen víz és áramfogyasztással is. Sokat tehetünk, ha nem engedjük feleslegesen a vizet fogmosás közben és a mindennapos fürdőzés helyett a gyors, frissítő zuhanyzást válasszuk. Figyeljünk arra is, hogy mindig kapcsoljuk le magunk után a villanyt, ha elhagyjuk a szobát! Ezek végtelenül egyszerű dolgok, de gyakran megfeledkezünk róluk. Megkérhetjük a gyerekeket is, hogy szóljanak ránk, ha észreveszik, hogy nem környezettudatosan cselekszünk, így érezni fogják a felelősséget is. Később a számlák összevetésével akár ki is számolhatjuk együtt, hogy mennyit takarítunk meg környezettudatosságunkkal!

5. gondolkodjunk hosszútávon

Az év eleje jó alkalom a hosszútávú célok átgondolására: nyugdíj, lakás, egészségügy, gyerekek továbbtanulása - van olyan célunk, melyre 2019-ben gyűjteni szeretnénk? Határozzuk meg, hogy havonta mennyi pénzt tudunk fordítani ezekre, ennek függvényében döntsünk a megtakarítási célokról. Gyermekünknek is biztosan lesznek vágyai az új évben, beszéljük meg ezeket és találjuk ki közösen, hogyan fogja ezt elérni. 

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS