20 °C Budapest
Erről alig tanítanak a magyar iskolákban: komoly baj lehet, ha otthon sem magyarázod el a gyereknek

Erről alig tanítanak a magyar iskolákban: komoly baj lehet, ha otthon sem magyarázod el a gyereknek

2023. szeptember 13. 19:00

Bár sokan azt gondolják, hogy a gyerekek túl kicsik ahhoz, hogy bármit is felfogjanak a pénzügyi témákkal kapcsolatban, ám ez nem így van. A maguk nyelvén ugyanis már egészen korán el lehet kezdeni mélyíteni a tudásukat.

Pénzzel jutalmazod a gyermekeidet a háztartási munkák elvégzéséért. Készpénzt kapnak a rokonoktól ajándékba a születésnapjukra és névnapjukra. Nyaranta diákmunkát végeznek, hogy legyen elég megtakarításuk. Így bizonyára van már némi kapcsolatuk a pénzzel, értik a működését, és legalább annyit tudnak róla, hogy vásárolni tudnak vele. Sokan azonban nem ennyire felvilágosultak, miután a szüleik sokáig halogatták a fizetőeszközről való beszélgetést velük, mert azt gondolták, egy kisgyerek még úgysem érti a pénzügyekkel kapcsolatos dolgokat. S vannak, akiknek azért nincs megfelelő pénzügyi tudása, mert a környezetük kényelmetlennek érezte a pénzről való diskurzust, így életük során ők is messziről elkerültek minden helyzetet, amikor az felmerülhetne.

Fontos azonban tudni, hogy a gyerekek pénzügyi oktatását nem kell rögtön a kamatos kamat elmagyarázásával kezdeni, mivel sok olyan fogalom létezik, amiket gyerekbarát módon el lehet magyarázni. A HuffPost most olyan pénzügyi szakértőket szólaltatott meg, akik maguk is nevelnek gyermeket, így a saját tapasztaltuk alapján el tudják mondani, melyek azok a pénzügyi témák, melyekről érdemes korán elkezdeni beszélgetni otthon, hogy az egy életre szóló pénzügyi biztonságot jelentsen.

Tanítsd meg játékosan, mekkora értéke van a pénznek

Hagyja gyermekeinek, hogy kisebb hibákat kövessenek el a zsebpénzük kezelésekor, és tisztázta velük, hogy ha már a pénzhez jutásuk napján mindenüket édességre költik, akkor nem marad spórolt pénzük arra, hogy olyan dolgokat vásároljanak, amikre régóta vágynak. Többek között erről beszélt Bola Sokunbi, a Clever Girl Finance alapítója és vezérigazgatója a HuffPostnak. A pénzügyi szakember ezen felül elmondta, hogy szerinte a pénz értékének megértéséhez tisztában kell lenni azzal, hogy a kereset megszerzéséhez milyen út vezet, gyakorolni kell a pénz kezelését és törekedni kell a pénzügyi növekedésre.

Sokunbi összességében a kisebb pénzösszegek kezelésével kapcsolatos gyakorlat elsajátításával kezdené a gyerekek pénzügyi oktatását, hogy a jövőben – amikor már nagyobb összegekről döntenek – jó döntéseket hozzanak. Továbbá hangsúlyozta, a pénzügyi oktatás nem csak a gazdagok számára szükséges és fontos.

Nem kell tökéletes pénzügyi helyzetben lennie valakinek ahhoz, hogy tudatosságra taníthassa gyermekét. Elég lehet ehhez egy olyan egyszerű szituáció is, mint mondjuk a boltba járás, ami könnyedén tanulási élménnyé alakítható

– hívta fel a figyelmet a szakember, majd ezután egy további személyes példát is említett a saját hétköznapjaiból. Eszerint amikor ételt vásárol a gyermekeivel, megkéri őket arra, hogy próbálják meg kitalálni, nagyjából hány olyan terméket tudnak megvenni a náluk lévő pénzből, ami a bevásárlólistájukon szerepel. Emellett takarékoskodásra is sarkallja őket azzal, hogy a vásárlás során akciókat, alternatív vagy olcsóbb termékeket kell keresniük a gyerekeknek.

Ramona Ortega, a WealthBuild nevű mesterséges intelligencia-alapú pénzügyi tanácsadó alapítója mindehhez hozzátette: a bevásárlást érdemes arra is használni, hogy a gyerekekkel őszintén beszéljünk a család anyagi helyzetéről, megtanítsuk őket a pénz működésére. A pénzügyi korlátokkal kapcsolatos őszinteség szerinte kulcsfontosságú, különösen akkor, ha egy családnak szűkös büdzsé áll a rendelkezésére. A HuffPostnak nyilatkozva úgy vélte, alapvetően a szülő feladata megtanítani a gyermekének, hogy milyen mennyiségű pénz szükséges a mindennapi életéhez, és hogy a takarékoskodás egy fontos cél az életben. Hiszen a pénz az egyik legfontosabb eszköze annak, hogy elérjük a kitűzött céljainkat. „Prioritásként kell hát kezelnünk a gyerekek pénzhez való viszonyát, hisz ezzel biztosíthatjuk, hogy tisztában legyenek annak értékével álmaik megvalósítása során” – fűzte hozzá.

Megfelelő pénzügyi tudással az életünk is megváltozhat

A pénzügyi ismereteket el kell sajátítanunk, az nem velünk születik. „A pénz működésének megértéséhez márpedig tudásra van szükségünk, mert senki sem úgy születik, hogy ismeri a 401(k) amerikai nyugdíjprogram működésének részleteit, ám mindenkinek van lehetősége elsajátítani azt” – hívta fel a figyelmet Kara Perez pénzügyi oktató. A Bravely Go pénzügyi oktatási vállalat alapítója hozzátette, a pénzzel kapcsolatos tudást érdemes megszerezni, hiszen azt az életünk megváltoztatására is használhatjuk.

Szerinte ugyanakkor a gyerekek pénzügyi oktatását nem kell túlgondolni, arra elég lehet, ha beszélgetnek velük arról, hogyan szeretnék elkölteni a spóroltpénzüket. „Ha párbeszéd zajlik arról, hogy hol és mennyi pénzt akarnak kiadni, vagy hogy a birtokukban lévő pénz honnan származik, akkor az egy nagyszerű kiindulópont lehet a fizetőeszköz rendszerének a megértéséhez” – közölte Perez.

A pénz az öröm és a jólét támogatója

„A legfontosabb lecke, amit a saját gyermekeimnek szeretnék megtanítani, hogy a pénz életünk teljességét támogatja, magában foglalja az örömöt és a jóllétet a jelenben, a jövőben és a nyugdíjba vonulásuk után is” – közölte Rita-Soledad Fernández Paulino, a Wealth Para Todos pénzügyi oktatási közösség alapítója. Ehhez persze szerinte szükség van egy olyan költségvetésre, amiben szerepel az adósságok törlesztése, valamint az egyéb fix és változó kiadások – ide értve az aktuális jóléthez szükséges ráfordításokat és a befektetéseket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hiszen a befektetés a záloga annak, hogy életünk során lesz olyan forrásunk, amit az örömünkre és a jóllétünkre költhetünk

– jelentette ki Fernández Paulino, aki szerint akár beszélünk a pénzről a gyerekekkel, akár nem, ők akkor is érzékelik a pénzzel kapcsolatos viselkedésünket. „Bármit teszünk, az lesz számukra a normális, azt gondolják majd, hogy az elfogadható. Ezt mindenkinek érdemes szem előtt tartania" – figyelmeztetett a pénzügyi szakember.

A pénz nem lehet tabutéma

Shang Saavedra, a Save My Cents pénzügyi tanácsadója nyilatkozatában azok az embereket emelte ki, akik gyakran érzik feszültnek magukat a pénzügyeiket illetően. Szerinte ők olyan családból származnak, ahol a pénz tabutéma volt, vagy a szüleik nem tartották fontosnak azt, hogy a pénzről beszéljenek a gyermekükkel.

A számolni tudó 4-5 évesek ugyanis már képesek felfogni, hogy mit jelent a pénz. Ami pedig a nagyobb ívű fogalmakat illeti – mondjuk hogy céljaink elérésének a pénz remek eszköze –, azokat Shang Saavedra inkább a középiskola környékén kezdené el bevezetni a fejekbe, amikor a gyerekek már elkezdenek a saját jövőjükről álmodni, megtervezik a felsőoktatási és karrierterveiket.

A kevesebb néha több pénzügyi téren is

„A megtakarítás kritikus fontosságú egy vészhelyzetre való felkészülés, valamint a hosszú távú céljaink elérése során, azonban pusztán szórakozásból is célszerű félre tennünk” – hívta fel a figyelmet Jen Hemphill akkreditált pénzügyi tanácsadó. A szakember úgy gondolja, az emberek korábban túlságosan belemerültek abba, hogy mindenáron be kell fektetniük és takarékoskodniuk kell, ám jó lenne, ha élvezetből spórolnának. „Soha nincs túl korán ahhoz, hogy a gyerekeket pénzügyi tudatosságra tanítsuk, főleg akkor, ha már egészen kis korukban zsebpénzt kapnak. Ilyenkor megtakarítási céllal már félre is lehet tetetni velük” – mondta.

A szakértő a takarékoskodás kapcsán egy saját példát is felidézett. A 16 és 20 éves gyermekével nyitott egy megtakarítási számlát, melyen a nagyobbik fia az egyetemistaként munkával megszerzett bérének egy részét teszi félre, a kisebbik gyermeke pedig a születésnapjára és más események okán kapott pénzt gyűjti rajta.

A szakember végül elmondta, a szülők néha félnek pénzügyi oktatást nyújtani a gyermeküknek, mert attól tartanak, hogy az anyagi problémájuk miatt nem rendelkeznek megfelelő tudással a témát illetően. „Ugyanakkor minden szülő fel van vértezve arra, hogy saját tapasztalatait megossza gyermekével. Ha elmondjuk gyermekünknek, hogy mit értünk el anyagilag, és a spórolás során milyen csapdahelyzetekbe kerültünk bele, úgy a megfelelő pénzügyi oktatásban részesíthetjük őket” – összegzett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem