Nagyot buktak a nyugdíjpénztárak is

Pénzcentrum
2008. május 3. 08:00

Jelentősen csökkent a hazai vagyonkezelési ágazatban kezelt tőke nagysága 2008 első negyedéve során, igaz, ezt részben egy BAMOSZ-tag tevékenységének beszüntetése magyarázta, de a piaci környezet sem kedvezett sem a befektetési alapoknak, sem pedig a különféle intézmények számára kezelt vagyon alakulásának, minden szegmensben veszteségekkel találkozhattunk a ő negyedév során. A pénztárak - élükön a magánnyugdíjpénztárakkal - a szabályozásnak engedve rendületlenül folytatták részvényvásárlásaikat, a biztosítók unit-linked termékei ugyanakkor részvényeladásokkal igyekezték csökkenteni meglehetősen magas kockázati kitettségüket a negyedév során - derül ki a BAMOSZ legfrissebb adataiból.


Rég nem látott módon sínylette meg a hazai vagyonkezelési piac a globális válság kapcsán kialakult piaci helyzetet 2008 első negyedében. A befektetési alapokban kezelt vagyon csupán elhanyagolható mértékben növekedett 2008 első negyedévében, az egyéb vagyonkezelésben - pénztáraknak, biztosítóknak, egyéb ügyfeleknek kezelt - vagyonok pedig jelentősen, 9,1 százalékkal csökkentek a negyedév során, igaz, javarészt egy technikai tényező következtében, miután a BAMOSZ egyik tagja a negyedév során beszüntette tevékenységét, így az általa kezelt vagyon is BAMOSZ körön kívül került.

A hazai vagyonkezelési szakmát tömörítő szervezet tagjai így a negyedév végén 3,145 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, amelyet 3,106 milliárd forintnyi vagyonkezelt vagyon egészített ki, a teljes kezelt állomány így 6,251 milliárd forint volt 2008 első negyedévének végén. Mivel a vagyonkezelést is nagy részben befektetési alapokon keresztül valósítják meg a vagyonkezelők, a két kör között jelentős az átfedés. Az ezek nélkül számított nettó vagyon 5,708 milliárd forintot tett ki március végén.


A nem alapokban kezelt vagyon szerkezete az egyik tag említett kilépése miatt nehezen összehasonlítható az előző negyedévekkel, így a változásokat nem érdemes részletezni, továbbra is igaz, hogy a BAMOSZ tagok által kezelt vagyonon belül a legnagyobb részt, több mint 1,800 milliárd forintot a pénztári vagyonkezelés - ezen belül is a magánnyugdíjpénztárak - jelentik.

A pénztárak vagyonán belül az elmúlt negyedévben is folytatódott a jelentős átrendeződés, ami elsősorban a magánnyugdíjpénztárak választható portfólióinak kialakításából fakadt. A pénztáraknak legkésőbb 2009. január 1-től kell biztosítaniuk a tagok számára a három portfóliót, amelyek közül egyértelműen a legnagyobb kockázati szintet képviselő portfólióban kerül majd a vagyon legnagyobb része.

Emiatt a pénztáraknak jelentősen kell emelniük a részvénykitettségüket, így a külföldi részvények részaránya - direkt befektetésen alapokon keresztül - ismét jelentős mértékben, mintegy 4 százalékponttal nőtt a negyedév során. A pénztárak ezeket a vásárlásokat a hazai állampapírok részarányának csökkentésével ellensúlyozták, de szintén csökkentették a belföldi készpénz és részvényeszközeik súlyát is.


A pénztárak vagyonán belül továbbra is jelentős az állampapírok súlya, a hazai államkötvények részaránya ugyanakkor 50 százalék alá csökkent az elmúlt nagyjából egy év erőteljes részvényvásárlásainak köszönhetően. Ezek az új befektetések ráadásul főként a külföldi piacokat célozták, a pénztárak részvénykitettségének mintegy két harmada így a nemzetközi piacokhoz kötethető.


A BAMOSZ a pénztárak jellemző referenciaindexeinek alakulása alapján úgy becsülte, a pénztárak átlagosan jelentős, 6,2 - 6,8 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, míg a tőkebeáramlás az ágazatban nagyjából 35-40 milliárd forintot tett ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A biztosítók igyekeznek túladni részvényeiken

Az elmúlt negyedévek tapasztalatai alapján a legdinamikusabban bővülő szegmens a unit-linked termékek vagyonkezelése volt, ezúttal azonban ez a bővülés a BAMOSZ tagok körében - javarészben az említett kilépés miatt - megtorpant, nehéz azonban megmondani, hogy mekkora volt a negatív piaci környezet hatása a BAMOSZ tagok által kezelt vagyon csökkenésben, amely így a negyedév végén mintegy 404 milliárd forintot tett ki.

A unit-linked termékek esetében éppen ellentétes folyamatokat figyelhetünk meg, mint a pénztárak portfólióiban, hiszen a befektetésekhez kötött biztosítások mögöttes eszközalapjaiban jelentősen csökkent a külföldi részvények súlya, amelyet a vagyonkezelők elsősorban diszkontkincstárjegyekkel és hazai államkötvényekkel ellensúlyoztak. A unit-linked termékeknél ugyanakkor egyáltalán nem figyelhető meg a hazai és külföldi befektetési célpontok olyan markáns megkülönböztetése, mint a pénztári portfólióknál.


Az is igaz ugyanakkor, hogy a unit-linked eszközalapokat kezelő vagyonkezelők számára van miből csökkenteni a külföldi részvénykitettséget, hiszen az első negyedév jelentős eladásai utáni is mintegy 41 százalékot tesz ki ez az eszközkategória a termékek vagyonán belül. A teljes részvénykitettség a hazai eszközökkel együtt pedig több mint 50 százalék, lényegesen magasabb kockázatvállalásról beszélhetünk tehát ebben a kategóriában, mint a pénztáraknál, vagy akár a befektetési alapoknál megfigyelhető.
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?