Nagyot buktak a nyugdíjpénztárak is

Pénzcentrum
2008. május 3. 08:00

Jelentősen csökkent a hazai vagyonkezelési ágazatban kezelt tőke nagysága 2008 első negyedéve során, igaz, ezt részben egy BAMOSZ-tag tevékenységének beszüntetése magyarázta, de a piaci környezet sem kedvezett sem a befektetési alapoknak, sem pedig a különféle intézmények számára kezelt vagyon alakulásának, minden szegmensben veszteségekkel találkozhattunk a ő negyedév során. A pénztárak - élükön a magánnyugdíjpénztárakkal - a szabályozásnak engedve rendületlenül folytatták részvényvásárlásaikat, a biztosítók unit-linked termékei ugyanakkor részvényeladásokkal igyekezték csökkenteni meglehetősen magas kockázati kitettségüket a negyedév során - derül ki a BAMOSZ legfrissebb adataiból.


Rég nem látott módon sínylette meg a hazai vagyonkezelési piac a globális válság kapcsán kialakult piaci helyzetet 2008 első negyedében. A befektetési alapokban kezelt vagyon csupán elhanyagolható mértékben növekedett 2008 első negyedévében, az egyéb vagyonkezelésben - pénztáraknak, biztosítóknak, egyéb ügyfeleknek kezelt - vagyonok pedig jelentősen, 9,1 százalékkal csökkentek a negyedév során, igaz, javarészt egy technikai tényező következtében, miután a BAMOSZ egyik tagja a negyedév során beszüntette tevékenységét, így az általa kezelt vagyon is BAMOSZ körön kívül került.

A hazai vagyonkezelési szakmát tömörítő szervezet tagjai így a negyedév végén 3,145 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, amelyet 3,106 milliárd forintnyi vagyonkezelt vagyon egészített ki, a teljes kezelt állomány így 6,251 milliárd forint volt 2008 első negyedévének végén. Mivel a vagyonkezelést is nagy részben befektetési alapokon keresztül valósítják meg a vagyonkezelők, a két kör között jelentős az átfedés. Az ezek nélkül számított nettó vagyon 5,708 milliárd forintot tett ki március végén.


A nem alapokban kezelt vagyon szerkezete az egyik tag említett kilépése miatt nehezen összehasonlítható az előző negyedévekkel, így a változásokat nem érdemes részletezni, továbbra is igaz, hogy a BAMOSZ tagok által kezelt vagyonon belül a legnagyobb részt, több mint 1,800 milliárd forintot a pénztári vagyonkezelés - ezen belül is a magánnyugdíjpénztárak - jelentik.

A pénztárak vagyonán belül az elmúlt negyedévben is folytatódott a jelentős átrendeződés, ami elsősorban a magánnyugdíjpénztárak választható portfólióinak kialakításából fakadt. A pénztáraknak legkésőbb 2009. január 1-től kell biztosítaniuk a tagok számára a három portfóliót, amelyek közül egyértelműen a legnagyobb kockázati szintet képviselő portfólióban kerül majd a vagyon legnagyobb része.

Emiatt a pénztáraknak jelentősen kell emelniük a részvénykitettségüket, így a külföldi részvények részaránya - direkt befektetésen alapokon keresztül - ismét jelentős mértékben, mintegy 4 százalékponttal nőtt a negyedév során. A pénztárak ezeket a vásárlásokat a hazai állampapírok részarányának csökkentésével ellensúlyozták, de szintén csökkentették a belföldi készpénz és részvényeszközeik súlyát is.


A pénztárak vagyonán belül továbbra is jelentős az állampapírok súlya, a hazai államkötvények részaránya ugyanakkor 50 százalék alá csökkent az elmúlt nagyjából egy év erőteljes részvényvásárlásainak köszönhetően. Ezek az új befektetések ráadásul főként a külföldi piacokat célozták, a pénztárak részvénykitettségének mintegy két harmada így a nemzetközi piacokhoz kötethető.


A BAMOSZ a pénztárak jellemző referenciaindexeinek alakulása alapján úgy becsülte, a pénztárak átlagosan jelentős, 6,2 - 6,8 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, míg a tőkebeáramlás az ágazatban nagyjából 35-40 milliárd forintot tett ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A biztosítók igyekeznek túladni részvényeiken

Az elmúlt negyedévek tapasztalatai alapján a legdinamikusabban bővülő szegmens a unit-linked termékek vagyonkezelése volt, ezúttal azonban ez a bővülés a BAMOSZ tagok körében - javarészben az említett kilépés miatt - megtorpant, nehéz azonban megmondani, hogy mekkora volt a negatív piaci környezet hatása a BAMOSZ tagok által kezelt vagyon csökkenésben, amely így a negyedév végén mintegy 404 milliárd forintot tett ki.

A unit-linked termékek esetében éppen ellentétes folyamatokat figyelhetünk meg, mint a pénztárak portfólióiban, hiszen a befektetésekhez kötött biztosítások mögöttes eszközalapjaiban jelentősen csökkent a külföldi részvények súlya, amelyet a vagyonkezelők elsősorban diszkontkincstárjegyekkel és hazai államkötvényekkel ellensúlyoztak. A unit-linked termékeknél ugyanakkor egyáltalán nem figyelhető meg a hazai és külföldi befektetési célpontok olyan markáns megkülönböztetése, mint a pénztári portfólióknál.


Az is igaz ugyanakkor, hogy a unit-linked eszközalapokat kezelő vagyonkezelők számára van miből csökkenteni a külföldi részvénykitettséget, hiszen az első negyedév jelentős eladásai utáni is mintegy 41 százalékot tesz ki ez az eszközkategória a termékek vagyonán belül. A teljes részvénykitettség a hazai eszközökkel együtt pedig több mint 50 százalék, lényegesen magasabb kockázatvállalásról beszélhetünk tehát ebben a kategóriában, mint a pénztáraknál, vagy akár a befektetési alapoknál megfigyelhető.




PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem