12 °C Budapest

Indulhat a játszma!

Pénzcentrum
2007. január 15. 14:32

A magyar fizetőeszköz továbbra is a 250-260 sávban mozog az euróval szemben, a 250-es szint tesztelésére nem került sor decemberben. 2007 első felében az infláció a meghatározó tényező! A kamatpályát illetően nehéz helyzetben az MNB! Az alacsony olajár az infláció szempontjából kedvező! A forint-árfolyam jelenleg még kedvez...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az utóbbi két kamatdöntő ülésén azonban nem folyamodott kamatlépéshez. Az erős forint-árfolyam háttérbe szorította az inflációs félelmeket, jelenleg kiváró álláspont van a Monetáris Tanács. Összhangban az Európai Központi Bankkal, a Magyar Nemzeti Bank fő feladata az árstabilitás megteremtése! Megítélésünk szerint 2007 első hónapjaiban várhatóan tovább nő az inflációs nyomás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Jelentős, felfelé mutató inflációs kockázatok a bérek alakulásában, valamint a hatósági árak emelkedésében rejlenek. A monetáris politika hitelessége az inflációs célkövetéses rendszeren alapszik! A gazdaság egyensúlyi helyzetének javítása a cél! A reformok elindítása és véghezvitele elengedhetetlen egy sikeres és kiegyensúlyozott konvergenciafolyamatban. Középtávon ez kérdéses!

2007-ben a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi forint-árfolyam nem kedvez! Megítélésünk szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet az alapkamat, 2007 második felében a Monetáris Tanács visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok tovább csökkenhetnek.

A jelenlegi forint-árfolyam, valamint a magas magyar kamatszint a devizahitelezésnek kedvez, ez igen veszélyes lehet középtávon. A jelenlegi helyzetben inkább a meglévő devizahitelek előtörlesztése ajánlott! Az Európai Unióban a magyar gazdaság a legmagasabb költségvetési hiánnyal és a legnagyobb inflációval "büszkélkedhet", a gazdasági növekedést tekintve lemaradásunk 2007-ben tovább nő! Tavasszal jegybank-elnök váltás! A Monetáris Tanács összetételének változása, a testület tagjainak monetáris politikai beállítottsága érdemben befolyásolhatja a piac kamat- és árfolyampályával kapcsolatos várakozásait. Stratégiáink az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?