7 °C Budapest

Indulhat a játszma!

Pénzcentrum
2007. január 15. 14:32

A magyar fizetőeszköz továbbra is a 250-260 sávban mozog az euróval szemben, a 250-es szint tesztelésére nem került sor decemberben. 2007 első felében az infláció a meghatározó tényező! A kamatpályát illetően nehéz helyzetben az MNB! Az alacsony olajár az infláció szempontjából kedvező! A forint-árfolyam jelenleg még kedvez...

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az utóbbi két kamatdöntő ülésén azonban nem folyamodott kamatlépéshez. Az erős forint-árfolyam háttérbe szorította az inflációs félelmeket, jelenleg kiváró álláspont van a Monetáris Tanács. Összhangban az Európai Központi Bankkal, a Magyar Nemzeti Bank fő feladata az árstabilitás megteremtése! Megítélésünk szerint 2007 első hónapjaiban várhatóan tovább nő az inflációs nyomás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Jelentős, felfelé mutató inflációs kockázatok a bérek alakulásában, valamint a hatósági árak emelkedésében rejlenek. A monetáris politika hitelessége az inflációs célkövetéses rendszeren alapszik! A gazdaság egyensúlyi helyzetének javítása a cél! A reformok elindítása és véghezvitele elengedhetetlen egy sikeres és kiegyensúlyozott konvergenciafolyamatban. Középtávon ez kérdéses!

2007-ben a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi forint-árfolyam nem kedvez! Megítélésünk szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet az alapkamat, 2007 második felében a Monetáris Tanács visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok tovább csökkenhetnek.

A jelenlegi forint-árfolyam, valamint a magas magyar kamatszint a devizahitelezésnek kedvez, ez igen veszélyes lehet középtávon. A jelenlegi helyzetben inkább a meglévő devizahitelek előtörlesztése ajánlott! Az Európai Unióban a magyar gazdaság a legmagasabb költségvetési hiánnyal és a legnagyobb inflációval "büszkélkedhet", a gazdasági növekedést tekintve lemaradásunk 2007-ben tovább nő! Tavasszal jegybank-elnök váltás! A Monetáris Tanács összetételének változása, a testület tagjainak monetáris politikai beállítottsága érdemben befolyásolhatja a piac kamat- és árfolyampályával kapcsolatos várakozásait. Stratégiáink az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 10:44
December 7-én, ma, szerdán este 19.00-kor visszatér a képernyőkre Péterfi Judit egykori televíziós m...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?