Gyengül a magyar fizetőeszköz

Pénzcentrum
2007. január 10. 13:34

A várakozásokkal szemben a Moody's csak egy fokozattal, az eddigi A1-ről A2-re, minősítette le a magyar hosszú lejáratú deviza és forintadósság besorolását. Az új besorolás kilátása stabil. Egy nappal korábban a Standard and Poor's negatívról stabilra módosította Magyarország hosszú távú, BBB+ besorolású devizaadósságának kilátását.

A jelenlegi Moody's besorolásunk 2-2 osztállyal jobb, mint a Standard and Poor's és a Fitch minősítése. A Fitch szerint a magyar minősítésre vonatkozó kockázatok inkább lefelé mutatnak. A magyar fizetőeszköz 2%-ot gyengült az euróval szemben, a forint számára a 255-260-as sáv lehet az új tartomány, a 250-es szint tesztelésére nem került sor decemberben. Az állampapír-piacon a hozamok kis mértékben emelkedtek, a külföldiek állampapír-állománya csökkent az elmúlt hetekben.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az utóbbi két kamatdöntő ülésén azonban nem folyamodott kamatlépéshez. Az erős forint-árfolyam háttérbe szorította az inflációs félelmeket, jelenleg kiváró álláspont van a Monetáris Tanács. Összhangban az Európai Központi Bankkal, a Magyar Nemzeti Bank fő feladata az árstabilitás megteremtése! Megítélésünk szerint 2007 első hónapjaiban várhatóan tovább nő az inflációs nyomás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Jelentős, felfelé mutató inflációs kockázatok a bérek alakulásában, valamint a hatósági árak emelkedésében rejlenek. A monetáris politika hitelessége az inflációs célkövetéses rendszeren alapszik!

2007-ben a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi forint-árfolyam nem kedvez! Az inflációs hullám 2007 első negyedévében 8-9% felett tetőzhet. Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat, egy gyengülő forint fokozhatja 2007 első hónapjaiban a kamatemelési várakozásokat! A kamatemelési sorozat 2007 első hónapjaiban lezárulhat, az év második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz. A piacot jelenleg túlfűtött optimizmus jellemzi, a pozitív piaci hangulat törékeny! Minden az infláció alakulásán múlik! A forintot az euróval szemben 260 felett várjuk! Dollárban és euróban denominált külföldi alapok vétele ajánlott! Ügyeljünk a kibocsátási jutalékra!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?