16 °C Budapest

Gyengül a magyar fizetőeszköz

Pénzcentrum
2007. január 10. 13:34

A várakozásokkal szemben a Moody's csak egy fokozattal, az eddigi A1-ről A2-re, minősítette le a magyar hosszú lejáratú deviza és forintadósság besorolását. Az új besorolás kilátása stabil. Egy nappal korábban a Standard and Poor's negatívról stabilra módosította Magyarország hosszú távú, BBB+ besorolású devizaadósságának kilátását.

A jelenlegi Moody's besorolásunk 2-2 osztállyal jobb, mint a Standard and Poor's és a Fitch minősítése. A Fitch szerint a magyar minősítésre vonatkozó kockázatok inkább lefelé mutatnak. A magyar fizetőeszköz 2%-ot gyengült az euróval szemben, a forint számára a 255-260-as sáv lehet az új tartomány, a 250-es szint tesztelésére nem került sor decemberben. Az állampapír-piacon a hozamok kis mértékben emelkedtek, a külföldiek állampapír-állománya csökkent az elmúlt hetekben.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az utóbbi két kamatdöntő ülésén azonban nem folyamodott kamatlépéshez. Az erős forint-árfolyam háttérbe szorította az inflációs félelmeket, jelenleg kiváró álláspont van a Monetáris Tanács. Összhangban az Európai Központi Bankkal, a Magyar Nemzeti Bank fő feladata az árstabilitás megteremtése! Megítélésünk szerint 2007 első hónapjaiban várhatóan tovább nő az inflációs nyomás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Jelentős, felfelé mutató inflációs kockázatok a bérek alakulásában, valamint a hatósági árak emelkedésében rejlenek. A monetáris politika hitelessége az inflációs célkövetéses rendszeren alapszik!

2007-ben a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi forint-árfolyam nem kedvez! Az inflációs hullám 2007 első negyedévében 8-9% felett tetőzhet. Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat, egy gyengülő forint fokozhatja 2007 első hónapjaiban a kamatemelési várakozásokat! A kamatemelési sorozat 2007 első hónapjaiban lezárulhat, az év második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz. A piacot jelenleg túlfűtött optimizmus jellemzi, a pozitív piaci hangulat törékeny! Minden az infláció alakulásán múlik! A forintot az euróval szemben 260 felett várjuk! Dollárban és euróban denominált külföldi alapok vétele ajánlott! Ügyeljünk a kibocsátási jutalékra!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm