Az infláció csúcsa még előttünk

Pénzcentrum
2006. december 21. 09:27

A forint szignifikánsan 255 alá erősödött az euróval szemben, a 250 tesztelésére azonban nem került sor. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (3-15év) tovább csökkentek. A külföldiek állampapír-állománya átlépte a 3000 milliárdot, a portfoliók átlagos hátralévő futamideje tartósan 4 év felett van. A Magyar Nemzeti Bank decemberi kamatdöntő ülésén nem emelt az irányadó rátán, az erős magyar fizetőeszköz az emelkedő inflációs nyomást a háttérbe szorította. Novemberben a várakozásoknak megfelelően alakult az árdrágulás üteme, 2007 első hónapjaiban azonban 8-9% körül tetőzhet az infláció A magyar részvénypiac végre erőre talált, a BUX index legyőzte a 23.300/23.600-as ellenállást, a 25.000 pont még elérhető! Megítélésünk szerint a pozitív piaci hangulat már törékeny, a jelenlegi rallyt alacsony forgalom jellemzi. A kormány biztosra akar menni a 2007-es költségvetéssel. Profitrealizálás ajánlott! Portfolióink 40% felett teljesítettek 2006-ban!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa decemberi kamatdöntő ülésén ismét nem folyamodott kamatlépéshez, az irányadó rátát meghagyta a 8%-os szinten! A testület kiváró állásponton van. A Monetáris Tanács decemberben egységes véleményen volt, az erős forint-árfolyam háttérbe szorította az inflációs félelmeket. A Magyar Nemzeti Bank fő feladata az árstabilitás megteremtése, a jelenlegi döntés nem jelzi a dezinflációs elkötelezettséget. A monetáris politika szempontjából az árfolyam szerepe és hatása jelentősebb a jegybanki alapkamatnál. Megítélésünk szerint 2007 első hónapjaiban tovább nőhet az inflációs nyomás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Felfelé mutató inflációs kockázatok rejlenek a bérek alakulásában, valamint a hatósági árak emelkedésében is, de negatívan hat a tavalyi januári ÁFA csökkentés bázishatása is. 10 éves mélyponton a fogyasztói bizalmi index, a jövő évi belső kereslet csökkenés inflációleszorító hatása jelentős lehet! A lakossági fogyasztás a GDP-növekedés mintegy 70%-át teszi ki!

Jövőre a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi erős forint-árfolyam nem kedvez! Ne feledjük, a GDP 4%-pontját kitevő államháztartási hiánycsökkentés elsősorban adó- és járulékemelésekre alapozott! A gazdaság egyensúlyi helyzetének a javítása a cél! A monetáris politika hitelessége az inflációs célkövetéses rendszeren alapszik! A Magyar Nemzeti Bank részéről további kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. Az inflációs hullám 2007 első negyedévében 8-9% felett tetőzhet. Inflációs sokkal számolunk! Jövőre minden az infláció alakulásán múlik! Egy gyengülő forint fokozhatja 2007 első hónapjaiban a kamatemelési várakozásokat! Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. Az elmúlt hónapok monetáris szigorítása még nem fejtette ki teljes hatását! Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar alapkamat, a kamatemelési ciklus még nem ért véget! Az erős magyar fizetőeszköz enyhíti a kamatemelési kényszert. 2007 második felében a Magyar Nemzeti Bank visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat. Ez pozitívan hathat a reálgazdasági folyamatokra is. A forintot az euróval szemben a 260 körüli tartományban várjuk! A jelenlegi erős forint-árfolyam, valamint a magas magyar kamatszint a devizahitelezésnek kedvez, ez igen veszélyes lehet középtávon. A jelenlegi helyzetben inkább a meglévő devizahitelek előtörlesztése ajánlott! A svájci jegybank ismét (sorozatban ötödször!) kamatot emelt és még fog is! Stratégiánk bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem