Megállás nélkül venni kell az eurót!

Pénzcentrum
2006. november 21. 10:32

A forint a várakozásainkkal ellentétben mégiscsak szignifikánsan benézett a 260-as szint alá. A magyar fizetőeszköz új kereskedési sávban mozog (255-260)! Az elmúlt két hétben, jelentős mértékben erősödtek a régiós valuták. A fokozatosan csökkenő politikai feszültség tükrében a régiós valuták erősödtek, az állampapír-hozamok csökkentek, a részvénypiacokon az árfolyamok emelkedtek. A jövőbeni amerikai kamatpolitika növelte a globális kockázatvállalási hajlandóságot, a magyar állampapírok hozamfelára jelentős mértékben csökkent A régiós valuták árfolyamait vizsgálva, megállapíthatjuk, hogy meghatározó technikai szintekre érkeztek a valuták jegyzései. Magyarországtól eltekintve az alacsony infláció, valamint az egyes gazdaságok dinamikus növekedése is alátámasztotta a régiós devizák erősödését. Magyarország esetében a magas jegybanki alapkamat és a 2007-es költségvetés hiteles tervszámai járultak hozzá a forint erősödéséhez. A nemzetközi hitelminősítők fokozott figyelemmel követik a magyarországi eseményeket, jelenleg a szeptemberben, Brüsszelben benyújtott új konvergencia program és a hozzá kapcsolódó strukturális reformok felhígulása jelenti a legnagyobb veszélyt! Moody's leminősítés a legvalószínűbb! Az egyensúlyi problémák tükrében a forintot az euróval szemben középtávon ismét a 260 feletti tartományban várjuk!

A várakozásokkal ellentétben tegnapi kamatdöntő ülésén nem emelte tovább a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Az irányadó ráta jelenleg 8%. A Monetáris Tanács legutóbbi 5 kamatdöntő ülésén összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, a tegnapi ülésen azonban valószínűleg az erős magyar fizetőeszköz, a 2007-ben csökkenő reálbérek, valamint az alacsony energiaárak tükrében döntött a Monetáris Tanács a változatlan alapkamat mellett. A MoneyMoon elemzői szerint további egy-két 25 bázispontos kamatemelés szükséges a középtávú inflációs cél elérésének érdekében. Várakozásaink szerint, 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat, a kamatemelési ciklus tehát folytatódhat! A további kamatemeléseket az inflációs kockázatok támasztják alá. Erre utal a Magyar Nemzeti Bank új inflációs jelentése is.

A kamatdöntést követően a forint az euróval szemben gyengülni kezdett, kedden a magyar fizetőeszköz tovább erősödött a devizapiacon (256,5-ig). A dollár jegyzése már 200 forint alatt! A magas kamatkülönbözet és az amerikai jegybank 2007-ben várható kamatcsökkentései egyelőre a forintnak kedveznek, 3-6 hónapos távlatban azonban a magyar egyensúlyi problémák gyengíthetik a forintot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?