Megállás nélkül venni kell az eurót!

Pénzcentrum
2006. november 21. 10:32

A forint a várakozásainkkal ellentétben mégiscsak szignifikánsan benézett a 260-as szint alá. A magyar fizetőeszköz új kereskedési sávban mozog (255-260)! Az elmúlt két hétben, jelentős mértékben erősödtek a régiós valuták. A fokozatosan csökkenő politikai feszültség tükrében a régiós valuták erősödtek, az állampapír-hozamok csökkentek, a részvénypiacokon az árfolyamok emelkedtek. A jövőbeni amerikai kamatpolitika növelte a globális kockázatvállalási hajlandóságot, a magyar állampapírok hozamfelára jelentős mértékben csökkent A régiós valuták árfolyamait vizsgálva, megállapíthatjuk, hogy meghatározó technikai szintekre érkeztek a valuták jegyzései. Magyarországtól eltekintve az alacsony infláció, valamint az egyes gazdaságok dinamikus növekedése is alátámasztotta a régiós devizák erősödését. Magyarország esetében a magas jegybanki alapkamat és a 2007-es költségvetés hiteles tervszámai járultak hozzá a forint erősödéséhez. A nemzetközi hitelminősítők fokozott figyelemmel követik a magyarországi eseményeket, jelenleg a szeptemberben, Brüsszelben benyújtott új konvergencia program és a hozzá kapcsolódó strukturális reformok felhígulása jelenti a legnagyobb veszélyt! Moody's leminősítés a legvalószínűbb! Az egyensúlyi problémák tükrében a forintot az euróval szemben középtávon ismét a 260 feletti tartományban várjuk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A várakozásokkal ellentétben tegnapi kamatdöntő ülésén nem emelte tovább a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Az irányadó ráta jelenleg 8%. A Monetáris Tanács legutóbbi 5 kamatdöntő ülésén összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, a tegnapi ülésen azonban valószínűleg az erős magyar fizetőeszköz, a 2007-ben csökkenő reálbérek, valamint az alacsony energiaárak tükrében döntött a Monetáris Tanács a változatlan alapkamat mellett. A MoneyMoon elemzői szerint további egy-két 25 bázispontos kamatemelés szükséges a középtávú inflációs cél elérésének érdekében. Várakozásaink szerint, 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat, a kamatemelési ciklus tehát folytatódhat! A további kamatemeléseket az inflációs kockázatok támasztják alá. Erre utal a Magyar Nemzeti Bank új inflációs jelentése is.

A kamatdöntést követően a forint az euróval szemben gyengülni kezdett, kedden a magyar fizetőeszköz tovább erősödött a devizapiacon (256,5-ig). A dollár jegyzése már 200 forint alatt! A magas kamatkülönbözet és az amerikai jegybank 2007-ben várható kamatcsökkentései egyelőre a forintnak kedveznek, 3-6 hónapos távlatban azonban a magyar egyensúlyi problémák gyengíthetik a forintot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?