8 °C Budapest

Invázió! Döbbenetes tőkemozgások a kamatadó árnyékában

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 07:00

Majdnem két hónapja foglalkoztatja a befektetőket a kamat- és árfolyamnyereségadó kérdése. Szeptember 1-én (pontosabban augusztus 31-én) lejárt az utolsó határidő: aki eddig az időpontig vásárolt befektetési jegyeket, még mentesülhetett az adófizetés alól. Mindez átlagon felüli forgalmat generált a befektetési alapok piacán, és a hosszú távú megtakarításokba áramlott tőke (illetve

átcsoportosítás) becslésünk szerint elérhette, de akár meg is haladhatta a 700-800 milliárd forintot.

Sólyom László július 17-én írta alá a tőkejövedelmeket terhelő 20%-os kamat- és árfolyamnyereségadóról szóló törvényt. A javaslat már korábban is sok vitát váltott ki, és utólag azt mondhatjuk: alapvető hatással bírt a tőkepiacok működésére. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a befektetési alapok tőkéjének robbanásszerű növekedése a törvény elfogadása óta eltelt rövid időszakban.

Mint ismeretes a törvény szeptember 1-én lépett hatályba, és a befektetési jegyeken szerzett nyereséget a korábbi 0% helyett 20%-os kamatadó terheli majd. A törvény egyetlen (átmeneti) kibúvót tett lehetővé a befektetési alapok vásárlóinak: a szeptember 1-e előtt vásárolt befektetési jegyekre még nem kell 20%-os kamatadót fizetniük. Fontos megemlíteni, hogy az elszámolás alapja a vételi megbízás kiadásának napja, így ez a lehetőség augusztus 31-ig állt nyitva a befektetők előtt.

Rekord forgalom: több mint 373 milliárd forintos nettó értékesítés

A szabályozás változásának következtében soha nem látott mértékű tőkebeáramlást regisztrálhattak a befektetési alapok: augusztusban számításaink szerint mintegy 373.2 milliárd forint érkezett a nyilvános befektetési alapokba.

A tőkebeáramlás meghatározó része, kb. 323.5 milliárd forint a nyíltvégű alapokba történt. Ha ezt összevetjük a korábbi hónapok forgalmával, jól látszik a nagyságrendi különbség, az augusztusi érték kb. 6.5-szerese az idei, februári csúcsnak.


Forrás: portfolio.hu, Bamosz

Végsőkig kiváró befektetők

A befeketetés jegyek vásárlása egyenlőtlenül oszlott el a hónapban. Megfigyelhető, hogy a befektetők szinte az utolsó pillanatig kivártak a kamatadó "kivédését" célzó befektetésekkel, és az alapok forgalma a hónap utolsó napjaiban ugrott meg erőteljesen. A hónap utolsó hetében tapasztalható felfokozott vásárlási kedv eredményezte tehát a befektetési alapok kiemelkedő augusztusi forgalmának jelentős részét.


Forrás: portfolio.hu, Bamosz

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Népszerűek voltak az ingatlanalapok

Az alapok kategóriánkénti bontásából kiderül, hogy augusztusban a legnépszerűbbek az ingatlan, és a pénzpiaci alapok voltak, ugyanakkor a részvényalapok relatíve kisebb, de pozitív nettó értékesítést könyvelhettek el.

A kötvényalapok az alapokat általánosságban övező érdeklődés ellenére is jelentős tőkekiáramlást mutatnak. Ez elsősorban az OTP Optima Nyíltvégű Értékpapír Alapnál tapasztalható jelentős tőkekivonásnak tudható be, amiben azonban feltehetően egyéb, a kamatadó témakörétől eltérő egyedi hatás játszik közre.

Nem a befektetési alapok voltak ugyanakkor az egyedüli haszonélvezői a kamatadó hatályba lépését megelőző tőkemozgásoknak. Becsléseink szerint a különböző jelzáloglevelek kb. 100 milliárd forintot meghaladó tőkét vonzhattak az elmúlt egy hónapban, emellett a direkt hosszabb lejáratú lakossági állampapír vásárlás is megélénkülhetett.

A fent szerepeltett adatok ugyanakkor csak a hazai alapokra vonatkoznak. Mindez kiegészül a külföldi befektetési alapokba történt direkt befektetésekkel. Habár pontos becslést adni ezekre a megfelelő adatok hiányában nehéz, biztosan jelentős részt képviselnek az elmúlt időszak hosszú távú megtakarításaiban. Ennek oka, hogy sok befektető a forint gyengélkedését látva igyekezhetett a további gyengülés ellen deviza alapú befektetési formák alkalmazásával védekezni.

A friss adatok hiányában ugyancsak nehezen becsülhető, de feltehetően jelentős volt az egyre népszerűbb unit-linked biztosítási termékek forgalma is augusztusban (ezen befektetési formák népszerűsége az adózási szabályok változásától függetlenül is egyre növekszik).

Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy az árfolyamnyereség- és kamatadó hatályba lépését megelőző hónapban a hosszú távú megtakarításokba áramlott illetve átcsoportosított tőke a direkt részvénybefektetésekkel együtt becslésünk szerint nagyságrendileg akár 700-800 milliárd forintot is elérhette illetve meghaladhatta.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem