1 °C Budapest

Invázió! Döbbenetes tőkemozgások a kamatadó árnyékában

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 07:00

Majdnem két hónapja foglalkoztatja a befektetőket a kamat- és árfolyamnyereségadó kérdése. Szeptember 1-én (pontosabban augusztus 31-én) lejárt az utolsó határidő: aki eddig az időpontig vásárolt befektetési jegyeket, még mentesülhetett az adófizetés alól. Mindez átlagon felüli forgalmat generált a befektetési alapok piacán, és a hosszú távú megtakarításokba áramlott tőke (illetve

átcsoportosítás) becslésünk szerint elérhette, de akár meg is haladhatta a 700-800 milliárd forintot.

Sólyom László július 17-én írta alá a tőkejövedelmeket terhelő 20%-os kamat- és árfolyamnyereségadóról szóló törvényt. A javaslat már korábban is sok vitát váltott ki, és utólag azt mondhatjuk: alapvető hatással bírt a tőkepiacok működésére. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a befektetési alapok tőkéjének robbanásszerű növekedése a törvény elfogadása óta eltelt rövid időszakban.

Mint ismeretes a törvény szeptember 1-én lépett hatályba, és a befektetési jegyeken szerzett nyereséget a korábbi 0% helyett 20%-os kamatadó terheli majd. A törvény egyetlen (átmeneti) kibúvót tett lehetővé a befektetési alapok vásárlóinak: a szeptember 1-e előtt vásárolt befektetési jegyekre még nem kell 20%-os kamatadót fizetniük. Fontos megemlíteni, hogy az elszámolás alapja a vételi megbízás kiadásának napja, így ez a lehetőség augusztus 31-ig állt nyitva a befektetők előtt.

Rekord forgalom: több mint 373 milliárd forintos nettó értékesítés

A szabályozás változásának következtében soha nem látott mértékű tőkebeáramlást regisztrálhattak a befektetési alapok: augusztusban számításaink szerint mintegy 373.2 milliárd forint érkezett a nyilvános befektetési alapokba.

A tőkebeáramlás meghatározó része, kb. 323.5 milliárd forint a nyíltvégű alapokba történt. Ha ezt összevetjük a korábbi hónapok forgalmával, jól látszik a nagyságrendi különbség, az augusztusi érték kb. 6.5-szerese az idei, februári csúcsnak.


Forrás: portfolio.hu, Bamosz

Végsőkig kiváró befektetők

A befeketetés jegyek vásárlása egyenlőtlenül oszlott el a hónapban. Megfigyelhető, hogy a befektetők szinte az utolsó pillanatig kivártak a kamatadó "kivédését" célzó befektetésekkel, és az alapok forgalma a hónap utolsó napjaiban ugrott meg erőteljesen. A hónap utolsó hetében tapasztalható felfokozott vásárlási kedv eredményezte tehát a befektetési alapok kiemelkedő augusztusi forgalmának jelentős részét.


Forrás: portfolio.hu, Bamosz

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Népszerűek voltak az ingatlanalapok

Az alapok kategóriánkénti bontásából kiderül, hogy augusztusban a legnépszerűbbek az ingatlan, és a pénzpiaci alapok voltak, ugyanakkor a részvényalapok relatíve kisebb, de pozitív nettó értékesítést könyvelhettek el.

A kötvényalapok az alapokat általánosságban övező érdeklődés ellenére is jelentős tőkekiáramlást mutatnak. Ez elsősorban az OTP Optima Nyíltvégű Értékpapír Alapnál tapasztalható jelentős tőkekivonásnak tudható be, amiben azonban feltehetően egyéb, a kamatadó témakörétől eltérő egyedi hatás játszik közre.

Nem a befektetési alapok voltak ugyanakkor az egyedüli haszonélvezői a kamatadó hatályba lépését megelőző tőkemozgásoknak. Becsléseink szerint a különböző jelzáloglevelek kb. 100 milliárd forintot meghaladó tőkét vonzhattak az elmúlt egy hónapban, emellett a direkt hosszabb lejáratú lakossági állampapír vásárlás is megélénkülhetett.

A fent szerepeltett adatok ugyanakkor csak a hazai alapokra vonatkoznak. Mindez kiegészül a külföldi befektetési alapokba történt direkt befektetésekkel. Habár pontos becslést adni ezekre a megfelelő adatok hiányában nehéz, biztosan jelentős részt képviselnek az elmúlt időszak hosszú távú megtakarításaiban. Ennek oka, hogy sok befektető a forint gyengélkedését látva igyekezhetett a további gyengülés ellen deviza alapú befektetési formák alkalmazásával védekezni.

A friss adatok hiányában ugyancsak nehezen becsülhető, de feltehetően jelentős volt az egyre népszerűbb unit-linked biztosítási termékek forgalma is augusztusban (ezen befektetési formák népszerűsége az adózási szabályok változásától függetlenül is egyre növekszik).

Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy az árfolyamnyereség- és kamatadó hatályba lépését megelőző hónapban a hosszú távú megtakarításokba áramlott illetve átcsoportosított tőke a direkt részvénybefektetésekkel együtt becslésünk szerint nagyságrendileg akár 700-800 milliárd forintot is elérhette illetve meghaladhatta.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?