17 °C Budapest

5% felett az amerikai 10 éves - mi lesz a feltörekvő piacokkal?

Pénzcentrum
2006. április 13. 13:41

2002 júniusa óta első ízben emelkedett 5% fölé az amerikai 10 éves államkötvény hozama. A hozamok növekedése azt jelenti, hogy drágábbak a hitelek, költségesebb forráshoz jutni a fejlett dollár piacon. Az amerikai gazdaság továbbra is igen erős, az inflációs várakozások emelkednek, aminek tükrében a hozamok csökkenése a vélt ingatlanpiaci buborék kidurranása nélkül aligha várható. A drágább

dollár természetesen a globális pénzügyi piacokat is befolyásolhatja, a magasabb hozamú fejlődő piaci instrumentumok dollárból történő finanszírozása egyre drágább. Ennek ellenére piaci várakozások szerint nem kell összeomlástól tartani a fejlődő piacokon.

Emelkednek a hozamok a fejlett piacokon, a hozamgörbék meredeksége nő. Drágább a lakáshitel, a vállalati kötvényeket egyre magasabb hozammal lehet kibocsátani. Az erőteljes gazdasági aktivitás, az alapanyagárak növekedése az inflációs várakozásokat egyre feljebb tornázza. A 10 éves amerikai állampapír hozama 5% felett van, amire 2002 júniusa óta nem volt példa. A fejlődő piaci befektetések fejlett piacokról történő finanszírozása egyre drágább, a dolláreszközök is egyre nagyobb megtérüléssel vásárolhatók. A dollárhozamok csökkenésére a közeljövőben kicsi az esély. Az 5%-os pszichológiai szint áttörése fontos jelzés lehet a piacok számára, egyesek már 5.5%-rólbeszélnek a negyedév végére (a korábbi várakozás, mely március elején készült 4.8% volt).


Az aggodalmak ellenére piaci vélemények szerint nem várható, hogy a fejlődő piacokról most fejvesztve menekülnének a befektetők. Kisebb profitrealizálás, a pozíciók mérsékelt csökkentése természetesen logikus reakció a fent bemutatott eseményekre. A fejlődő piaci befektetésekkel kapcsolatos hozamvárakozások továbbra is jellemzően magasabbak, mint az USA-ban vagy a fejlett Európában.

A fejlődő piacokkal kapcsolatosan mostanában sokszor elhangzik, hogy a befektetői megítélés differenciált lett. Míg pl. Latin-Amerika és Délkelet Ázsia a befektetők egyik kedvence maradt, addig pl. hazánkkal szemben inkább negatív a hozzáállás. Az ok a fundamentumokban keresendő, amikor a pénz drágább lesz, a befektetők is jobban megnézik, hogy hova teszik.

EZT OLVASTAD MÁR?