28 °C Budapest

5% felett az amerikai 10 éves - mi lesz a feltörekvő piacokkal?

Pénzcentrum
2006. április 13. 13:41

2002 júniusa óta első ízben emelkedett 5% fölé az amerikai 10 éves államkötvény hozama. A hozamok növekedése azt jelenti, hogy drágábbak a hitelek, költségesebb forráshoz jutni a fejlett dollár piacon. Az amerikai gazdaság továbbra is igen erős, az inflációs várakozások emelkednek, aminek tükrében a hozamok csökkenése a vélt ingatlanpiaci buborék kidurranása nélkül aligha várható. A drágább

dollár természetesen a globális pénzügyi piacokat is befolyásolhatja, a magasabb hozamú fejlődő piaci instrumentumok dollárból történő finanszírozása egyre drágább. Ennek ellenére piaci várakozások szerint nem kell összeomlástól tartani a fejlődő piacokon.

Emelkednek a hozamok a fejlett piacokon, a hozamgörbék meredeksége nő. Drágább a lakáshitel, a vállalati kötvényeket egyre magasabb hozammal lehet kibocsátani. Az erőteljes gazdasági aktivitás, az alapanyagárak növekedése az inflációs várakozásokat egyre feljebb tornázza. A 10 éves amerikai állampapír hozama 5% felett van, amire 2002 júniusa óta nem volt példa. A fejlődő piaci befektetések fejlett piacokról történő finanszírozása egyre drágább, a dolláreszközök is egyre nagyobb megtérüléssel vásárolhatók. A dollárhozamok csökkenésére a közeljövőben kicsi az esély. Az 5%-os pszichológiai szint áttörése fontos jelzés lehet a piacok számára, egyesek már 5.5%-rólbeszélnek a negyedév végére (a korábbi várakozás, mely március elején készült 4.8% volt).


Az aggodalmak ellenére piaci vélemények szerint nem várható, hogy a fejlődő piacokról most fejvesztve menekülnének a befektetők. Kisebb profitrealizálás, a pozíciók mérsékelt csökkentése természetesen logikus reakció a fent bemutatott eseményekre. A fejlődő piaci befektetésekkel kapcsolatos hozamvárakozások továbbra is jellemzően magasabbak, mint az USA-ban vagy a fejlett Európában.

A fejlődő piacokkal kapcsolatosan mostanában sokszor elhangzik, hogy a befektetői megítélés differenciált lett. Míg pl. Latin-Amerika és Délkelet Ázsia a befektetők egyik kedvence maradt, addig pl. hazánkkal szemben inkább negatív a hozzáállás. Az ok a fundamentumokban keresendő, amikor a pénz drágább lesz, a befektetők is jobban megnézik, hogy hova teszik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?