2019. július 16. kedd Valter
HR Centrum

Sínen van a béremelés a vasútnál: több mint 18 ezer dolgozót érinthet


A MÁV 15 százalékos béremelést tart szükségesnek. A szochó csökkentéséből származó megtakarításból, illetve saját forrásból tervezik megemelni most több mint 18 ezer dolgozó bérét, bár mértéke nem lesz számottebő, ősszel kezdődhetnek az újabb egyeztetések a többéves bérrendezésről. 

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. dolgozóira költené a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentéséből származó mintegy 1,8 milliárd forintot a Vasúti Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén elhangzottak szerint. Homolya Róbert, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója kiegészítő bérrendezésre tett ígéretet. A vasút a stratégiai munkakörökben, a létszámhiánnyal küzdő végrehajtó szolgálatban foglalkoztatott dolgozók bérét tervezi megemelni, amely ha a fenntartó rábólint, nagyjából 18 ezer főt fog érinteni - írja a Magyar Nemzet.

Júliustól két százalékponttal, 17,5 százalékra csökkent a bruttó béren felül fizetendő szochó, mely a munkáltatókat terhelte.

A hosszútávú bérrendezési programról várhatóan ősszel kezdődnek tárgyalások az állami vállalatok és a szakszervezetek között. Idén átlagosan 5 százalékkal nőttek a fizetések a MÁV-nál, a Volánoknál és a Magyar Postánál, illetve az állami fenntartású közműveknél. Azonban ahhoz, hogy a munkaerőt megtartsák, és garantálják a közszolgáltatások zökkenőmentes üzemelését további jelentős mértékű bérrendezésre lenne szükség. A szakszervezetek szerint azért szükséges, hogy az állami fenntartású cégeknál is a piaci szereplőkhöz hasonlóan emelkedjenek a bérek, mert ezek konkurenciát jelentenek a munkavállalókért folyó versenyben. 

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége legalább 15 százalékos bérrendezést vár el 2020-ra.

A merészebb béremelést közleményük szerint a magyar gazdaság kedvező helyzete, valamint a munkáltatókat sújtó adóterhek mérséklődése tenné lehetővé. Az érdekképviselet szerint a közösségi közlekedésben - elsősorban az autóbuszos személyszállításban - jövőre olyan mértékű elvándorlás mehet végbe, ami már veszélyeztetheti a szolgáltatás stabil fenntartását. Már jelenleg is bizonyos régiókban a folyamatos létszámcsökkenés miatt egyre gyakoribbak a járatkimaradások.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 07. 15. 09:02
Egyéni cég átalakulása

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény módosítása lehetővé...

y2ycoaching
2019. 07. 15. 06:25
Egy pakli tükör

A héten meghívást kaptunk egy workshopra, „visszajelzés megoldásfókusszal” címmel. Megmondom...

coachco
2019. 07. 13. 07:11
Gondoltam, nem megyek Amerikába - csak olvasok (és írok) róla

Biztos sokaknak megvan Wahorn András rendszerváltás körüli 'klasszikusa', az Emigráns dal, ami...

legacykft
2019. 07. 12. 09:00
Zero waste a csapatok fejlesztésében

Manapság a bolygónk egyre romló helyzetétől, mindenféle elrettentő eredményeket felmutató tanulmányoktól...

jobangel
2019. 07. 11. 06:00
Mi valós indok a „túlképzettség” fogalma mögött?

A CV lebutítása, hogy ne látsszon, hogy túlképzett emberünk, rendszeres probléma, régen ilyen...

happyhunter
2019. 07. 08. 19:38
Csapatéptő térerőn innen és túl…

Azt szeretem a Jobsgardenben, hogy folyton változik. Közel sem vagyunk tökéletesek, de gondolkodunk...

hrdoktor
2019. 07. 08. 07:07
7 tipp, hogy a laptopozás ne terhelje a gerincet

A sok laptophasználat hát- és nyakfájdalmakhoz vezethet. Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk