Pots simmering on range in restaurant kitchen before dinner service

Kiderült a súlyos igazság az angliai álommelóról: jól gondold meg, mielőtt ezért költöznél ki

2024. június 18. 13:05

Az angliai Southampton egyik szállodájában dolgozó magyar munkavállaló szerint a konyhai mosogatók fizetése jelentősen elmarad azoktól az értékektől, amelyek az itthoni köztudatban vannak. Sokak szerint ugyanis az Angliában konyhai kisegítő pozícióban elhelyezkedő magyarok éves fizetése £23 000 és £30 000 között mozog, ami nagyjából azt jelentené, hogy kint az éves fizetés a szektorban nagyjából 10 és 14 millió forint közzé lenne tehető, de a Pénzcentrumnak megszólaló külföldi munkaválalló feltárta a valóságot, hogy évente ebben a munkakörben 12 ezer fontnál többet nem igazán keresnek meg többet.

Az angliai Southampton egyik szállodájában dolgozó magyar munkavállaló szerint a konyhai mosogatók fizetése jelentősen elmarad azoktól az értékektől, amelyek az itthoni köztudatban vannak. Ugyanis a hazánkban terjedő retorika szerint az angliai magyarok éves keresete £23 000 és £30 000 között mozog, ami nagyjából 10 és 14 millió forintnak felel meg. Ezzel szemben a valóságban egy konyhai mosogató évi £12 000-ot keres, ami a jelenlegi árfolyam szerint körülbelül 5 280 000 forint.

A több mint 5 millió forintos fizetség szintén szép összegnek tekinthető, de mindig számolni kell a kinti élelmiszer és lakhatási költségekkel is, melyek jóval magasabb a hazai áraknál. A szállodai és éttermi konyhai mosogatók bérezése szerte Angliában alacsony, ami nehézzé teszi számukra az albérlet vagy lakáshitel fizetését. Az albérlethez hiteltörténetre is szükség lenne, amit szintén nehéz megszerezni ezen a bérszinten.

Lássuk a valóságot

A neve elhallgatását kérő magyar munkavállaló részletesen elmagyarázta, hogy a szállodai konyhában a séf heti 20-22 munkaórát oszt be az alkalmazottaknak. Például egy júniusi héten egy mosogató csak 20 órát kapott, míg egy újonnan felvett mosogatónak és egy másik munkavállalónak napi 9 órát osztottak be. Tehát az új dolgozó heti 45 órában dolgozik, míg egy régebbi alkalmazott, szintén heti 45 órát kap. Ezzel szemben a legrégebbi mosogatót heti 20-22 órában foglalkoztatják, ami hosszú távon nem fenntartható. Ez a beosztás olvasható le a szerkesztőségünknek küldött képről is. 

A neve elhallgatását kérő magyar munkavállaló által készített fénykép.A neve elhallgatását kérő magyar munkavállaló által készített fénykép.

A szintén mosogató pozícióban dolgozó munkás azt is kiemelte, hogy

a mosogatói bérből nehéz lenne albérletet fizetni bárkinek vagy lakáshitelt felvenni,amihez hitel történet is szükséges lenne

- hangsúlyozta. Majd azt is hozzátette, hogy a már említett cikkben az órabér és havi nettó fizetés nem tükrözi a valós helyzetet. A szálloda havi £210-ot von le a bruttóból a szállásért (kb. 99 ezer forintot), amely egy családi házban található, 5 percre a szállodától, így ezzel meg lehet spórolni valamennyi pénzt. De azt is hangsúlyozta, hogy évente 12 ezer fontot keresnek, ami tehát nagyjából 5,2 millió forint. Azonban ha ezt átszámoljuk a kinti árakhoz, már egészen más a helyzet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ehhez szükségünk van tehát a vásárlóerő-paritásos átváltási tényező (GDP) és a piaci árfolyam árszínvonalának arányára a két összevetendő ország esetén. Így egy rövid számolást követően megkapjuk, hogy ha az angoloknál keresünk nagyjából bruttó  5,2 millió forintnak megfelelő fontot, az ugyanolyan, mintha itthon megkeresnénk évente kb. bruttó 2 730 000 forintot.

Tehát havonta nagyjából bruttó 227 500 forint, ami meglehetősen kevés még itthoni viszonyításban is.

Ebből kell állni az albérletet, élelmet és egyéb nem várt kiadásokat is (pl.: betegség, szórakozás stb.). Tehát tanulság, hogy kint sincsen kolbászból a kerítés, és ha ugyanúgy vannak olyan munkák, melyek (főleg ha a kint élés kiadásit nézzük) alulfizetettek. A konyhai mosogatói munka Angliában kihívásokkal teli, alacsony bérezésű és nehezen fenntartható. A szállodák és éttermek nem fizetik meg megfelelően a mosogatókat, így nehéz számukra az albérlet fizetése vagy a lakáshitel felvétele. A munkavállalók heti munkaórái és a nettó keresetük sem mutat stabilitást, ami hosszú távon nem járható út.

Konyhai kisegítő állások itthon és külföldön

Számos cikkünkben foglalkoztunk már a konyhai kisegítő állással, megnéztük például az itthoni helyzetet, hogy hol és mennyiért keresnek ebbe a pozícióba embereket és milyen egyéb bónuszokat kínálnak a jelentkezőknek. De azt is megnéztük már, hogy ehhez képest az osztrákok milyen körülményeket, béreket és megélhetést nyújtanak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem