20 °C Budapest
Close up of a meat industry worker gathering packed meat on a conveyor belt.

Sokkoló hírt kaptak a magyar dolgozók: sokan elfelejthetik a jobb fizetést, ez már szinte biztos

2024. február 27. 17:01

Minimálisan csökkent az aktív álláskeresők aránya egy év alatt a hazai munkaerőpiacon, minden második dolgozó elégedett jelenlegi helyével, vagy legalábbis nem gondolkodik a váltáson. 1500 fő megkérdezésével készítette el rendszeres, negyedéves reprezentatív felmérését egy álláskereső portál 2024 elején, amelyben az álláskeresési státuszt és szokásokat vizsgálja.

A 18-65 éves magyar lakosság 36%-a passzívan, 12%-a pedig aktívan keresi új állását - derül ki a Profession.hu 2024 első negyedévében végzett kutatásából. A munkavállalók közel fele elégedett jelenlegi állásával, nem is gondolkodik a váltáson, közel egyharmaduk azonban megfontolná azt egy jó ajánlat miatt, 5% pedig tudatosan keresi új állását aktuális munkaviszonya mellett. Azonos méretű azon munkanélküliek csoportja, akik aktívan keresnek, és azoké, akik csak nyitottak egy jó lehetőségre (7%-7%), 11%-uk azonban nem keres jelenleg.

Mennyi energiát, időt szánunk a munkakeresésre?

A munkahelyváltás hosszú folyamat, már csak a döntés meghozása is: átlagosan 11-12 hónap, amíg egy munkahelyváltás körvonalazódik az emberben. Az új pozíció megtalálása manapság átlagosan még egyszer ennyi időt vesz igénybe – 10-11 hónapra tehető –, ezért is fontos időben elkezdeni az információgyűjtést, a lehetőségek feltárását. A Profession.hu friss kutatása rámutatott, hogy az álláskeresők 56%-ának már megszűnt a munkaviszonya, amikor elkezdett új lehetőség után nézni; 16%-nak még volt állása, de váltani szeretett volna.

A munkakeresés rendszeres idő- és energiabefektetést igényel. A folyamat intenzitása tetten érhető az eltérő motivációjú munkavállalóknál: a passzív álláskereső – aki jelenlegi munkája mellett ugyan nem keres, de nyitott az ajánlatokra – maximum hetente pár órát szán a lehetőségek böngészésére (54%), míg akinek már nincs állása, vagy már nagyon szeretne eljönni a munkahelyéről, azok napi több órát is álláskereséssel töltenek (14%)

 – magyarázza Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

Mikor kezdünk el állást keresni?

A fenti információk tükrében figyelemre méltó adat, hogy az álláskeresők túlnyomó többségének (84%) szükségszerű az új bevételi forrás mihamarabbi megtalálása, mivel vagy a felmondásukat töltik már, vagy még a legelső munkahelyük megtalálása előtt állnak, de leggyakoribb esetben éppen munkanélküliek (56%).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A munkahelyváltásból a dolgozó profitálhat, de időt és energiát kell rászánnia. Tanácsos minél előbb elkezdeni a keresést, hogy mire megszűnik az aktuális munkaviszony, már biztos legyen az új állás. A hosszú felvételi folyamat, próbafeladatok elvégzése és mindezek között a várakozási idő megterhelő lehet, ezért nagyon fontos a felkészülés, a saját elvárások és a munkaerőpiaci lehetőségek előzetes feltérképezése, az alapos önismeret, a kitartás és a türelem

 – hívja fel a figyelmet Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója. A dolgozóknak a jelenlegi állásuk betöltésére átlagosan 3-4 hónapra volt szükségük az álláskeresés első lépésétől számítva a munka megkezdéséig. Ez az időtartam az előző év azonos időszakához képest bő egy hónappal nőtt, de alulmarad a 2022 harmadik negyedévében mérthez képest, amikor átlagosan fél év volt az új állás betöltéséig eltelt idő. „A hatékony munkakeresés érdekében érdemes párhuzamosan több pozícióra is jelentkezni, ha találunk jó lehetőségeket; növelhetjük az esélyünket azzal, ha az adott állásra szabott pályázatot készítünk, az álláshirdetésben szereplő információk alapján. Kutatásunkból kiderül, hogy minden második álláskereső átlagosan havi 3 hirdetésre jelentkezik, átlagosan 7 állást pályáznak meg, mire megtalálják a megfelelőt” – idéz a Profession.hu kutatásának eredményéből Simon-Göröcs Lili. A jelentkezők közel harmada egyáltalán nem kapott visszajelzést egyik cégtől sem, ahova beadta a pályázatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem