19 °C Budapest
Asian woman farmer inspect quality control in organic vegetable farm fields for organic food product.

Felfedték az igazságot: ilyen előnyök járnak a 100 ezernyi hazai vendégmunkásnak

2023. november 27. 16:03

Hamarosan eléri a százezer főt a Magyaroszágon dolgozó vendégmunkások száma - erre világít rá a KSH legfrissebb adatközlése, melyet a napokban tettek közzé. Arról azonban eddig kevés szó esett, hogy ezeket a munkavállalókat a jog hogyan védi meg, és milyen segítséget kaphatnak, ha vitájuk van a munkaadóval? Egy más országba, teljesen más kulturális közegbe érkezve a szakszervezet segítséget nyújthatna - de a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők egyelőre nem látják, hogy tömegesen érdeklődnének a vendégmunkások a szakszervezeti tagság iránt.

Hamarosan 100 ezer fő fölé nőhet a Magyarországon dolgozó vendégmunkások száma, most 95 ezer körül jár a számuk - erről a Portfolio írt a napokban, és lapunk is beszámolt róla. 2023 szeptemberében 95,5 ezer fő volt a külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma, 13 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában - írja a KSH adatai alapján a Portfolio. A növekedés a harmadik országbeliek körében jelentkezett. Tehát az elmúlt időszakban - a munkaerőközvetítők jelzésével összhangban - havi átlagban valóban 1000 fővel gyarapszik a külföldi munkavállalók létszáma Magyarországon.

Míg 2020-ban még csak 60-70 ezer külföldi dolgozó volt Magyarországon, addig tavaly már 80 ezer feletti számokat láthattunk. A legfrissebb adatok alapján pedig tovább nőtt a létszámuk, és ha a trend folytatódik, akkor hamarosan 100 ezren lesznek. A hazai munkaerőközvetítő cégek szerint a magyarországi dolgozói tartalék 100-150 ezer állás betöltésére lehet még elegendő ideális esetben, miközben a tervek szerint akár 500 ezer új munkavállalóra is szükség lehet.

Azt egy korábbi cikkünkben mér alaposan körbejártuk, hogy a vendégmunkások jellemzően a feldolgozóiparban és a szolgáltatás-segítő szektorokban dolgoznak, és rohamosan nő azok száma, akik a Fülöp-szigetekről érkeznek dolgozni. Felmerül azonban az a kérdés, hogy a magyar munkavállalókat egyébként megillető segítség, kedvezmény ugyanúgy megilleti-e a külföldről érkezőket? Mennyire jellemző, hogy belépnek a szakszervezetekbe, ami vitás esetben segíthet nekik akkor is, ha harmadik országból jönnek dolgozni? Erről kérdeztük a szakértőket.

Már vannak szakszervezeti tagok

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke lapunk kérdésére azt mondta: nem egyedülálló jelenség, hogy a harmadik országból érkező melósok belépnek a szakszervezetbe, de otthonról sok rossz tapasztalatot hoznak.

Azt nem mondanánk, hogy olyan nagyon könnyű a harmadik országból érkező vendégmunkásokat, például a Fülöp-szigetekről érkező munkásokat rávenni a szakszervezeti tagságra. Ennek viszont jellemzően az az oka, hogy saját hazájukban annyira rossz tapasztalataik vannak a szakszervezeti működéssel, hogy ezeket a félelmeket magukkal hozzák, és nem annyira gondolkodnak szakszervezeti tagságban. Az ukrán és szerb vendégmunkások viszont jellemzően tagjai a szakszervezeteknek, ez már az érkezésük óta így volt. Szerencsére már a harmadik országból érkező munkavállalók esetében is megtörni látszik a jég: több olyan autóipari beszállító is van, akivel mi együtt dolgozunk, akik néhány, például épp a már említett fülöp-szigeteki munkavállalót a szakszervezetikben tudhatnak tagként

- mondta a Pénzcentrumnak a LIGA Szakszervezetek elnöke. Azt is elárulta, hogy természetesen a szakszervezeti tagság a harmadik országból érkező munkavállalókra is számos kedvezményt és főleg: segítséget jelentene.

A szakszervezeti tagság nélkül is járnak azok az előnyök a harmadik országból ide érkező munkavállalókat, amelyek mind a magyar, mind pedig az ukrán vagy szerb munkavállalókat egyaránt megilletik: benne kell, hogy legyenek a bérfejlesztésben, részesülniük kell a kedvezményekben. Emellett természetesen az igény még a harmadik országból érkező dolgozóknál is megvan annak tekintetében, hogy a munkaadóval szemben, adott esetben vitás eseteket a szakszervezet is segítsen eldönteni, és ebben nagyon sokat segíthet nekik, ha valóban taggá válnak a szakszervezetben. De látni kell azt is, hogy a passzivitásból nagyon nehéz kivenni őket: jellemzően munkával szeretnék tölteni azt az időt, amíg itt vannak, elvégre ezért jöttek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott Mészáros Melinda.

Nehéz a kommunikáció

Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-Kölcsönzők Országos Szövetségének elnöke úgy gondolja: ha nem is teljesen kizárt, de azért nem is túlzottan életszerű, hogy a harmadik országból érkezők tömegével legyenek szakszervezeti tagok.

Azt kell megérteni, hogy ezek a harmadik országból jövő munkavállalók azt a pénzt, amit keresnek, jellemzően hazaadják, és minden fillért meg akarnak tartani. Ebbe pedig sokszor az sem fér bele, hogy a szakszervezeti tagdíjat fizessék. Emellett kommunikációs nehézségek is szerepet játszanak, sok helyen a nyelvi és kulturális különbségek képeznek olyan szakadékot, ami kizárja, hogy a szakszervezetek kommunikáljanak ezekkel a munkavállalókkal. Nem kizárt, természetesen, hogy belépjenek a harmadik országból érkező munkavállalók a szakszervezetekbe, de azt felesleges várni, hogy ez túl sok esetben történjen meg. És még egy dolog, amit itt érdemes megemlíteni: a szakszervezet hiába ígér olyasmit, hogy életük végéig gondoskodnak a dolgozókról, a törvény a vendégmunkásoknak legfeljebb - az új jogszabály-tervezet szerint - 2+1 éves itt tartózkodást, itt dolgozást engedélyez, ami pedig újabb kizáró oka a szakszervezeti tagságnak

- fogalmazott a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm