12 °C Budapest
Folder with the label Short-time-work in german - Kurzarbeit

Csúcsfizetésért lépnél le a németekhez melózni? Ne dőlj be ezeknek a hirdetéseknek, ráfázhatsz

2023. november 15. 10:10

A TIkTokon kapott lángra a hír, hogy Németországban számos nagyvállalat, a jellemzően alacsonyabb végzettségű alkalmazottjait úgynevezett ’Kurzarbeit’-ra helyezik át, a saját a kiadásaik csökkentése érdekében. A Pénzcentrum utána járt, hogy a járvány idején bevezetett rövidített munkaidő rendelet, hogyan működik most, amikor már nem feltétélen indokolja a gazdasági helyzet. Valamint szakértő véleményét kértük ki, hogy valóban megéri-e ez a cégeknek és hogy valóban látnak-e ilyen tendenciát, hogy a cégek visszaélnének ezzel a típusú munkarenddel.

Tisztázzuk tehát, hogy mit is jelent pontosan a ’Kurzarbeit’ kifejezés.  a A Kurzarbeit rövidített munkaidőt jelent. A koronavírus-járvány alatt született bértámogatási programra kezdték el használni a német kifejezést: "Kurzarbeit-rendelet". Például a magyar "Kurzarbeit" eredetileg úgy nézett ki, hogy ha egy munkavállaló 8 órás munkaviszonyban dolgozott, de rövidült a munkaideje, és ténylegesen csak 4 órát dolgozik, akkor ezt a 4 órát a munkáltató kifizeti. A kieső 4 óra kifizetésén pedig 70-30 százalékban osztozik a munkáltató és az állam. A bértámogatás lehetőségét 2020. április 29-től a kölcsönzött munkaerőre is kiterjesztették.

Tehát ez a rendelet eredetileg azt a célt szolgálta, hogy megkönnyítse a cégek terhét a COVID okozta nehéz gazdasági helyzetben, de közben a munkavállalók is kapják a fizetésüket. Azonban most nemrégiben a TikTokon posztolt videóban beszél arról egy Németországban munkát vállaló magyar, hogy újra Kurzarbeit-ra kezdték el áthelyezni a munkavállalókat a környező nagy cégek. A már említett közösségi média felületen a következő videót tették közzé a témában:

@mirtil93

♬ Self Motivation - Alec Koff

A rövid videó alatt a kommentekben többen egyetértésben írják le saját tapasztalataikat, vagy amit hírből hallottak ismerőseiktől. A következő hozzászólás is a videó alatt található:

aki németbe akar menni gondolja át. Bayernben nagy a baj

- írja az egyik hozzászóló, majd ehhez a videót eredetileg közzé tevő profil tovább reagálva megerősíti az állítást. Azonban akadnak olyanok is, akik pont, hogy a sok túlórára panaszkodnak. Ugyan nem szeretnénk kétségbe vonni az emberek saját tapasztalatait, de azért kíváncsiak voltunk, hogy a németországi Szövetségi Munkaügyi Hivatal mit lát ebből, mennyiben tudja megerősíteni vagy cáfolni a videóban elhangzott állításokat. 

Az általunk megkérdezett Bundesagentur für Arbeit, a német Szövetségi Munkaügyi Hivatal elsődleges céljának fogalmazta meg a munkavállalók védelmét. Az oldalon rendelkezésre áll minden információ számos jogi kérdésben, de ezen felül konzultációs lehetőséget is nyújtanak, valamint a külföldi munkavállalóknak is segítenek, mind a német nyelvtudás megszerzésében, mind az elhelyezkedéseben. Arra a kérdésünkre, hogy meg tudják-e erősíteni, hogy a német vállaltok a saját kiadásaik csökkentés érdekében helyeznek át munkavállalókat Kurzarbeitre, az oldal sajtósa Susanne Eikemeiera következőt válaszolta:

szerintünk ez nem valószínű. A munkáltatóknak bizonyítaniuk kell, hogy valóban munkakiesésről van szó. A legtöbb esetben ez azt eredményezi, hogy például kevesebb termelésre van lehetőség - és így csökken a jövedelem. A munkaidő-csökkenést pedig természetesen a kérelemben dokumentálni és indokolni is kell. Ezen túlmenően a munkáltatóknak a rövidített munkaidőben történő munkavégzés során egyedül kell viselniük a társadalombiztosítási járulékok költségeit (a kiesett munkaórák után). Így kétséges, hogy ez valóban jelentős csökkenést jelent-e a munkáltató saját költségeiben

- válaszolta a hivatal sajtósa a kérdésünkre. Arra vonatkozóan, hogy tudnak-e ilyen esetről, vagy adott vállalatról válaszában kifejtette, hogy

ezt nem tudjuk megmondani. Hiszen a vállalatok nem tájékoztatnak minket egy ilyen belső megfontolásról

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– írja válaszában, majd hozzátette, hogy ahhoz, hogy engedélyt kapjanak a cégek a ’Kurzarbeit’-ban való foglalkoztatásra bizonyos feltételeknek teljesülniük kell, csak így kaphatja meg a rövidtávú munkavégzési támogatást a cég.

Milyen esetekben alkalmazhatják a cégek a ’Kurzarbeit’-ot?

Az oldalukon részletes leírás olvasható a ’Kurzarbeit’-ra vonatkozó szabályról, hogy milyen esetekben élhetnek ezzel a munkáltatók, milyen követelményei vannak, mit kell állnia a munkáltatóknak.

Kurzarbeit- os juttatások követelményei alkalmazottak esetén: 

  • Fizetéskiesés: A rövidített munkaidő pótléka csak akkor jár, ha a munkavesztés következtében az érintett munkavállalók kevesebb fizetést kapnak. A következők érvényesek: Az alkalmazottak legalább egyharmadának minden hónapban több mint 10 százalékos fizetési veszteséggel kell rendelkeznie (2023. június 30-ig az alkalmazottak legalább 10%-nak kellett így lennie).
  • Munkavesztés gazdasági okokból vagy elkerülhetetlen esemény miatt: az alkalmazottak csak akkor kaphatnak rövid munkaidő-juttatást, ha
    • gazdasági okok biztosították, hogy a munkát le kell állítani (pl. megrendelés hiánya, rendelések törlése vagy hiányzó anyagok); 
    • egy elkerülhetetlen esemény a munka törléséhez vagy teljes lemondásához vezetett. Ez az eset áll fenn, ha például a hatósági intézkedések, a szokatlan időjárási körülmények vagy egy tűzeset miatt alkalmazottai csak kevesebbet, vagy egyáltalán nem dolgozhatnak, mint korábban.

Azonban nem folyósítható a rövidített munkaidő pótléka, ha a munkavesztés az iparágban vagy a vállalatnál szokásos, vagy szezonális jellegű. Az oldal arra is részletesen kitér, hogy hogyan, milyen szempontokat szem előtt tartva kerülheti el egy cég a munkavesztést, legyen szó állandó vagy ideiglenes hiányról. Külön kiemelik, hogy 2023 július 1-től lépett érvénybe, hogy a rövidített munkaidő elkerülése érdekében mínusz órákat kell ledolgozni, ameddig ezt a munkaidő-megállapodások lehetővé teszik. 

A már említett intézményi követelményeken felül további működési és személyi követelménynek is teljesülnie kell, ha élni szeretne a munkáltató a rövidített munkaidő kedvezménnyel. Úgy mint, 

  • a rövidített munkaidő-kedvezmény folyósításához legalább egy alkalmazottat kell foglalkoztatni a cégnél vagy az érintett vállalati részlegen; 
  • a bérkieséssel érintett munkavállalókat  elbocsátás nélkül kell foglalkoztatni és munkanélküli-biztosítás alá kell vonni.

A gyakornokok vagy újonnan felvett alkalmazottak, valamint a határon túli ingázók rövid munkaidő-juttatásaira vonatkozva külön rendeletek vonatkoznak. Ezeket időszakosan változtatták, de a legfrissebb, ami érvényben van, hogy a korábban nem érvényben lévő rendelet újra megerősítésre került, és 2022. szeptember 30-túl a kölcsönzött munkavállalók is részesülhetnek rövidtávú munkaidő-kedvezményben. A következő rendelkezések határozatlan ideig érvényesek:

  • a Kug (Kurzarbeitgeld, rövideített munka után járó juttatás) folyósítása legfeljebb 12 hónapig lehetséges,
  • a rövidtávú munkavégzés bejelentése és a rövidtávú munkavégzési támogatás visszatérítése iránti kérelem online vagy írásban nyújtható be,
  • a Kug igénybevételének egyéb feltételei továbbra is érvényesek.

Ahogy az a munkaügyi hivatal korábbi válaszából is kiderült, a járulékok közül a társadalombiztosítási járulékot egyedül kell viselnie a munkáltatónak a rövidített munkaidő esetén. Ezt a részletes tájékoztatóban is kiemelték, és azt is részletezték, hogy hogyan számítják. Az egészségügyi, ápolási és nyugdíjbiztosítási járulékokat a kieső órák után fiktív bérek alapján számítják ki.

Ezen járulékok összegét a célbér és a tényleges kereset különbözetének 80 százaléka határozza meg. Erre a különbözetre az egészségbiztosítás (általános plusz egyéni járulékkulcs), a tartós ápolási biztosítás (gyermektelenek utáni járulékpótlék nélkül) és a nyugdíjbiztosítási járulékkulcsok vonatkoznak. Ezeket a járulékokat a munkáltató egyedül fizet és munkanélküli-biztosítási járulék nem jár kiesett órákra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm