9 °C Budapest
Empty company office in time of coronavirus quarantine.

Így lógnak a munkahelyükön a magyarok: semmitől sem riadnak vissza, csak dolgozni ne kelljen?

2023. június 6. 14:07

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre több az olyan időrabló tevékenység is, amely kihat a munkahelyi produktivitásunkra. A covid-járvány óta jelentősen megnövekedett a home office keretében dolgozók aránya, ezért sokaknak különösen nehéz a gördülékeny napi munkarend fenntartása. Nem is gondolnánk, hogy a nagy rizikófaktor ellenére a szokványos időnyelő kattintgatások mellett az irodai pornófogyasztás is egyre gyakoribb jelenség.

Egy kis neten szörfölés, és el is repült fél óra a drága munkaidőből. A Kaliforniai Egyetem kutatói egy kísérlet során megállapították, hogy akár egy magánjellegű válaszlevél megírása vagy egy nem a munkánkhoz kötődő telefonbeszélgetés akkora kizökkentést jelenthet, hogy nagyjából 23 percre van szüksége az agyunknak, hogy újra képes legyen a koncentrációra.

Telefonnyomkodás, számlabefizetés és személyes ügyintézés, Facebook vagy TikTok-videók, cikkek böngészése, társkeresés – ilyen és ehhez hasonló apróságokat a legtöbben beiktatnak munkaidő közben is. Nem is beszélve a különböző technikai kihívásokról (problémák az operációs rendszerünkkel, vírusirtó-frissítés, képletöltés) – utóbbiakra heti átlagosan közel 100 percet fordítunk. Ezek az apró szünetek jellemzően külön-külön még nem mennek a munka rovására, ám sok kicsi sokra megy alapon mégis sok bosszúságot és túlórát okozhatnak.

Néhány évtizede az emberek még személyesen, vagy az újságok társkereső rovataira hagyatkozva keresték a párjukat. Mára azonban sokan az ismerkedést is online, méghozzá munkaidőben bonyolítják. Megkönnyíti a helyzetüket, hogy a társkereső oldalak és applikációk virágkorukat élik.

Pornó munkaidőben

Ha felnőtt filmeket fogyasztasz munkaidőben, a lebukás könnyen pontot tehet a karriered végére. Pszichológusok és kiberbiztonsági szakértők egyöntetű véleménye, hogy az online pornó rohamos terjedésével mégis sokkal többen kockáztatják a felnőtt filmek irodai fogyasztását, mint azt elsőre gondolnánk. A Kaspersky biztonsági cég felmérése alapján a home office-ban dolgozók több mint fele vallotta be, hogy munkaidőben – céges eszközökön- pornót néz és önkielégít. A Pornhub statisztikái alapján pedig az éjjeli órákban kattintanak a legtöbben az oldalra, a második legnépszerűbb időpont viszont rögtön a délután négy óra és környéke.

Tekintettel arra, hogy milyen magas a rizikófaktor, érthetetlennek tűnik, miért döntenek sokan mégis úgy, hogy céges eszközeiken vagy akár az irodában, munkaidőben kattintanak felnőtt filmekre. Pszichológiai kutatások szerint ennek oka leggyakrabban, hogy unatkoznak, vagy más érzelmekről szeretnék elvonni a figyelmüket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A social media függőséget okoz

A közösségi média egyre nagyobb térnyerésével óhatatlan, hogy mindannyiunknak becsúszik egy-egy személyes üzenetváltás, szünet gyanánt egy kis Instagram-görgetés, TikTokozás, akár a munkahelyünkön is. Azonban nem árt vigyázni, rengeteg példa mutatja, hogy a munkavállalók gyakran átesnek annak a bizonyos lónak a túloldalára: a közösségi média használata ugyanis akár a kokainhoz, nikotinhoz vagy szerencsejátékhoz hasonló függőséget képes kialakítani az agyban. Ilyenkor agyunk legfontosabb dopamint termelő területei aktiválódnak, és ez örömmel, izgalommal, önjutalmazás-érzéssel jár, méghozzá egyre gyakrabban a munkáltatónk számlájára.

Ügyintézés az irodában

Törvény is szabályozza, hogy a magánügyek intézését munkaidőn kívülre időzítsük. A munkavállaló a szerződésében kötelezettséget vállal arra is, hogy ebben az előre meghatározott óraszámban a munkáját végzi, hiszen a vezetés ezt várja tőle, ezért kapja a fizetését. De a home office rohamos terjedésével egyre gyakoribb jelenség, hogy a banki, hivatali, sőt akár ügyvédi, magánjellegű ügyintézésünk abba a bizonyos nyolc órába csúszik bele. Sokan akár a közelgő szabadságuk ütemtervét, szállásfoglalását is az irodában próbálják megoldani. Ezek a tevékenységek mind nagyban befolyásolják a munkahelyi produktivitásunkat, összeadódva jelentős erőforrás-kiesést eredményezhetnek.

Szakemberek javaslatai alapján is egészségtelen, ha a kettő között húzódó határvonal túlzottan elmosódik. A mentális egészségünk és a produktivitásunk érdekében is jobb, ha a munkaórákban a feladatainkra koncentrálunk, a magánéleti ügyleteket pedig igyekszünk a szabadidőnkben elvégezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem