Grocery store manager training new female worker. Grocery store manager explaining work to a new saleswoman.

Ezek a legjobban fizető diákmunkák a nyárra: szaktudás, tapasztalat sem kell

2022. május 23. 08:14

A nyár közeledtével egyre több tanuló érdeklődik nyári munka iránt, melynek kedvez, hogy a kormány 2022. januártól eltörölte a személyi jövedelemadó (SZJA) fizetési kötelezettséget, így a diákok megkereshető órabére több száz forinttal lehet több, mint az előző években. Az idei év elejéhez képest mintegy 35 százalékkal nőtt a budapesti taglétszám március végéig, de vidéken is emelkedést tapasztalt az egyik hazai munkaközvetítő - írja a HelloVidék.

A nyár közeledtével a dolgozni vágyó diákok száma is többszörösére növekszik. A nyári szünet alatt már dolgozni tudnak a 15. életévüket betöltött diákok is. Beleznay Kitti, a Pannon-Work kirendeltségvezető-helyettese egyelőre a 25 év alattiak SZJA fizetési kötelezettségének eltörlése és a taglétszám alakulása között nem lát meredek ugrást, viszont a diákok lojalitásának elérésében, a megtartásban, és a minőségi munkaerő megtalálásában pozitív hatása van ennek a kedvezménynek.

Nemcsak a diákok részéről lesz nagyobb az érdeklődés nyáron, de a partnercégek is előszeretettel alkalmaznak diákokat a nyári időszakban a szabadságoltatás megsegítésére, valamint a szezonális munkákra - mondta el a lapnak Margitics Ákos a WHC Student Work Service Diákmunka-szolgáltatás üzletágvezetője. A diákok foglalkoztatásának legnagyobb felvevőpiaca még mindig az ipar és a gyártó területek, ezek közül is kiemelkedőek az autóipari beszállítók, ahol nem csak fizikai munkakörökben, hanem a szellemi állományukat erősítve gyakornoki programokban is gondolkodnak a haladó szellemiségű cégek - mondta.

A szakember szerint a nyári időszakban megugrik a szezonális, valamint mezőgazdasági munkák, kiemelkedő ebben az időszakban a kereskedelmi és a vendéglátási szektorban alkalmazott diákmunkások száma. Ha valaki a tanulmányainak megfelelően talál gyakornoki pozíciót és abban jól teljesít, számíthat arra, hogy ajánlatot fog kapni a diplomaszerzést követően. Minél hosszabb gyakorlati időt tölt el valaki, annál nagyobb az esély erre, így azt mondhatják, hogy fél- egy éves gyakorlati idő után 40-60% hogy maradásra bírják a diákot.

Órabérek a diákként vállalható pozíciókban

Forrás: HelloVidék
Forrás: HelloVidék

A Meló-Diák idei kutatásai alapján a diákok üdvözlik az SZJA-mentességet, és ez újabb ösztönző a számunkra, hogy munkát vállaljanak. Diákok foglalkoztatására a kereskedelemben és vendéglátásban van a legnagyobb igény, főként pénztáros, árufeltöltő és gyorséttermi kisegítő pozícióban. Emellett érdemes kiemelni még a szakmai munkákat is, többek között mérnök-, informatikus-, 3D tervező-, minőségirányítási gyakornoki pozíciókra is - évről-évre 10-15%-kal növekszik az ilyen pozíciók száma is a kínálatukban, ami a munkaerőpiac nyitását is mutatja a diákok irányába.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06