21 °C Budapest
Tired young business woman or student with a headache using laptop at the home office.

Súlyos éve lesz a magyar dolgozóknak: stressz, pánikroham és kiégés lehet a sorsuk?

2022. január 5. 12:02

Az üzleti stressz napjaink egyik legalattomosabb problémája, ami egyaránt érinti az alkalmazottakat, a cégtulajdonosoket és a vállalkozókat is. Hatványozottan előforduló jelenség ez az év első napjaiban, amikor a tervezés és az újrakezdéssel járó nyomás borzolja az idegeket. Vajon milyen veszélyek fenyegetik ilyenkor a vállalkozókat és a vezető beosztásban lévőket?

Egy átlagos január hatalmas terhet ró a vezető beosztású szakemberekre. Az új esztendő pénzügyi, üzleti és marketing tevékenységének megtervezése, előző évi kimutatások elkészítése és az újrakezdéssel járó kényelmetlenségek éreztetik a hatásaikat. Ilyenkor az üzleti stressz szintje szinte kézzel foghatóvá válik: a mentális kimerültségen és betegségeken kívül, mint amilyen a depresszió és a generalizált szorongás, akár fizikai tünetekkel is jelentkezhetnek. Hogy pontosan milyenek, arról az üzleti stressz és kiégés hazai szakértője Bíró Bence Péter, a Business Burnout Biblia szerzője mesélt.

Mivel gyakran egy vezetőnek egyszerre kell helytállni cégvezetőként, marketingesként miközben meg kell küzdeni a globális kihívásokkal, mint például az infláció, a világjárvány vagy chiphiány. Sőt,családfőként is helyt kell állniunk. Ezek mind rendkívül sok stresszt tartogat az év eleje, a terhelés ilyenkor többszöröse az átlagnak, hatalmas a nyomás – mondta a pszichológus végzettségű szerző.

Amennyiben a kiégés első tüneteit nem vesszük figyelembe, később nagyon súlyos következményekkel számolhatunk. Ez mindenkinél más, de gyakoriak a testi tünetek is, mint például a rendszeresen fellépő fej- és hátfájás, aranyér majd a pánikrohamok.

A burnout, azaz kiégés olyan tünetegyüttes, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, stressz következtében jön létre. Fizikai, érzelmi és mentális kimerüléssel jár, elsősorban azokat sújtja, akiknek munkájuk a hivatásuk. Az év eleji üzleti stressz pedig csak rátesz minderre egy lapáttal.

A kiégés első jelei, amikor a kimerültség állandósul, a szenvedélyünket pedig lassan cinizmus és pesszimizmus váltja fel. A burnout fokozatosan egyre rosszabb lesz, a lelkesedés napról-napra alábbhagy. Elégedetlenséget, szorongást és ha nem kezeljük a problémát, akkor teljes apátiát és frusztrációt tapasztalunk meg. Ez valós veszélyt jelent az üzleti szféra szereplőire, legyenek alkalmazottak vagy vezetők. A szindróma nagyon árnyalt, különböző fázisokkal tűzdelt, ezért a kezelése és elkerülése sem oldható meg egyetlen jó tanáccsal. A kezelésben fontos szerepet kap a stresszlevezetés, az önismeret fejlesztése, a rendszeres pihenés és még számtalan tevékenység.

Ha gyors, tüneti megoldás kell: a kis pihenés is számít. Ne várjuk el, hogy a három évnyi feszültséget pár nap alatt kiengedjük magunkból. Az emberek 99 százaléka elbagatellizálja a kiégés tüneteit és következményeit. Olyan, mintha csukott szemmel vezetnénk az autópályán, ami nagyon veszélyes. Minél hamarabb felismered, annál kevesebb pénzt, időt és energiát kell ráfordítani a gyógyulásra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– osztotta meg a tippeket a szerző, majd hozzátette, hogy a legfontosabb gyógymód az, amit senki nem hall szívesen. Amikor minden sejtünk azt súgja, hogy most kell menni előre és most kell megmutatni mindent, időnként pont akkor érdemes tudatosan mérsékelni a tempót. Nem kell mindent megcsinálni, hiszen általában nem dől össze a világ, ha nincs kész minden. Hosszú távon megnövekszik az eredményesség, aminek a család is örül majd.

Nézzünk őszintén magunkba és válaszoljunk. Egyre több dolgot felejtünk el? Kisebb a teherbírásunk? Kissé pesszimisták lettünk? Ha ezeket a tüneteket érezzük magunkon, akkor érdemes elgondolkozni rajta és szembenézni a problémával. Annak ellenére, hogy látszólag minden apró mozzanat a figyelmünket igényli, itt kell elkezdni gyakorolni az énidőt. Legyen akár az heti két alkalom, a lényeg, hogy olyat csináljunk, amit minket tölt fel és nem másért tesszük meg. Ilyenkor még könnyebben vissza lehet fordítani a kiégést.

– tette hozzá Bíró Bence Péter. Érdemes tehát kezelni a kiégést és az üzleti stresszt, mert hosszú távon rendkívül káros következményei lesznek az életminőségre: a magánélet, a munka és a mentális, valamint fizikai egészség egyaránt veszélybe kerülhet. Bíró Bence Péter szerint azonban sosem késő felvenni a harcot az ördögi körrel. A komplexebb mikéntről még több hasznos információ olvasható könyvében, ahol a sikeres stressz és kiégés-kezelés legjobb példáit könyve társszerzői, Dr. Beck György, Gerendai Károly, Hegedüs Éva és Kürti Tamás mutatják be egy-egy fejezetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem