Street food at the Budapest market, traditional Hungarian langos bread

Ennyiért güriznek a szakácsok idén nyáron a Balatonnál: sokan csak álmodnak ennyi pénzről

2021. június 27. 14:55

Idén nyáron is a "több Balaton, kevesebb Adria" jegyében tölti a legtöbb magyar a szabadságát, ami azt jelenti, hogy ismét rekorközeli szintet érhet el a belföldi turisztikai forgalom a magyar tengernél. Viszont a vendéglátás-turizmus szektort elég erősen megtépázta a pandémia, így a munkavállalók elvileg nincsenek jó helyzetben, ami a fizetéseket illeti, pedig nagy a munkaerőhiány. A bérek a szakértők szerint stagnálnak, előző évhez képest nem ajánlanak magasabb fizetéseket most, maximum egy-egy aránytalanul magas, milliós havi bérről lehet hallani. A Pénzcentrum most utána járt, mennyit is kereshet egy szakács a Balatonnál 2021-ben.

„Az idei évtől egy kicsit jobban tartunk, 2021-ben nehezebb a helyzet.  A vendéglátó szakma fele elhagyta a pályát, másik szektorban helyezkedett el, ahol nem biztos ugyan, hogy megtalálta a számításait, de ott már nem feltétlenül olyan rugalmasak a munkakörülmények, mint a vendéglátásban (...). Arról nem is beszélve, hogy ezen munkavállalók egy jelentős része már nem is akarja otthagyni a biztos megélhetését" - mondta el lapunknak korábban a munkaerőközvetítéssel, toborzással foglalkozó BalatonJob üzemeltetője, és a M.E.N.T.O.N. Jobs Kft. ügyvezetője, Horváth Tamás. Tehát hiába van munkaerőhiány, az álláshirdetés és a jelentkező is kevesebb.

Ehhez képest szép számmal találtunk hirdetést, amelyben a Balaton partjára keresnek szakácsokat kezdőktől egészen a profi séfekig a Profession, Jófogás és Jobble oldalain. A fizetések is nagyjából eszerint oszlanak meg, hogy hová, és mekkora tapasztalattal keresnek munkaerőt. Balatonszemesre például kezdő szakácsot keresnek konyha kisegítőnek, mosogatónak 300 ezer forintos havi fizetéssel, Balatonvilágosra nettó 280-350 ezres fizetésért vennének fel szakácsot 4 csillagos szállodába, és még szállást is biztosítanak - ehhez már kell tapasztalat.

Egy balatonfüredi új vonalas büfébe felszolgálókat, pultost, szakácsot, és konyhai személyzetet is keresnek, kezdők és tapasztalattal rendelkezők jelentkezését egyaránt várják. A bérezésnél 500 ezer forint/hót tüntettek fel, ez azonban biztosan függ munkakörtől, tapasztalattól. Egy keszthelyi Balaton parti étterem is szakácsot és konyhai kisegítőt keres havi 400 ezres fizuért, és a szállás biztosított.

Siófokra 300-450 ezer forintos fizetéssel csábítják a szakácsokat egy a la carte étterembe, de találhatunk 600-800 ezres bérezést kínáló céget is, szállással együtt. Egy Zamárdiban található üdülőbe is 300-450 ezer forintos bérezéssel várják a szakácsokat a Balaton partjára. Sok hirdetés nem jelöli meg, mennyi bérre lehet számítani, viszont sokat sejtet, ha "álommeló a Balatonon" jeligével Tihanyba keresnek szakácsot, ami nem a legolcsóbb hely az északi parton. "Kiemelkedően magas bérezést, ingyenes szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk a teljes időszak alatt" - írták.

Balatonakarattyán több mint 400 ezer forint nettót is megkereshet egy szakács.
Balatonakarattyán több mint 400 ezer forint nettót is megkereshet egy szakács.

Stagnálnak a bérek

 A bérek a szakértők szerint stagnálnak, előző évhez képest nem ajánlanak magasabb fizetéseket most. Sőt, az alacsonyabban képzett munkavállalóknál még csökkent is valamennyire. 2018-ban, három évvel ezelőtt a nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínáltak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra - plusz szállást és ellátást -, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhattak jobb helyeken. Sőt, a legtöbb helyen már a papírt sem kértek, csak a tapasztalatot.

Tavaly a szezon vegyes képet mutatott: a 2020 márciusában külföldről hazaérkezett vendéglátósok a Balatonnál elhelyezkedtek a nyárra, és a kinti fizetésük töredékéért dolgoztak ugyan, de így legalább nem nullázták le teljesen magukat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vendéglátós hirdetések száma a 2020-as év azonos időszakához képest minimális, 10 százalékos csökkenést mutatnak. A 2019-es évhez képest viszont lényegesen, 30 százalékkal kevesebb hirdetés van idén a vendéglátásban. A pandémia előtt áprilisban már özönlöttek a hirdetések, idén viszont ez kitolódott, értelemszerűen májusra. (...) Viszont az, hogy idén is van bőven vendéglátós álláshirdetés, azt mutatja, hogy nem tudták a saját telefonkönyvből feltölteni a helyet, nem tudták visszahívni az elküldött munkavállalókat

– mondta el a Pénzcentrumnak Lukács Beáta, a Simple Job álláskereső portál alapítója. Iparági információink szerint idén konyhai kisegítőként, takarítóként 1200 - 1300 forintos nettó órabér ma már mindenféleképpen elvárható, ezt az összeget ki kell fizetni a munkavállalóknak.

Egy pultos-felszolgálónak 1500 forint a nettó órabére, egy szakácsnak viszont már 2000-2500 forint.

Ezeket az összegeket pedig nem a szokásos 160-nal kell felszorozni (napi 8 óra, heti 5 nap), hanem inkább 10-12 órával, heti 6 nappal kell számolni, mert aki akar egy szezonban, tud ennyit dolgozni, mert a kereslet megvan rá. Így egy takarító, konyhai kisegítő ilyen mennyiségű munka mellett havi nettó 345 - 374 ezer forint között is megkereshet, 430 ezer forint körül egy felszolgáló, egy szakács pedig 580 és 720 ezer forint között is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24